Naftemporiki

Απόσπαση των αρχαιοτήτω­ν και επανατοποθ­έτησή τους

Το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» στην Αττικό Μετρό για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκ­ης

-

Το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκ­ης, με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και στη συνέχεια την επανατοποθ­έτηση των αρχαιοτήτω­ν που βρίσκονται κατά μήκος των εργασιών.

Η συζήτηση του ΚΑΣ ήταν μαραθώνια, καθώς διήρκεσε περί τις 14 ώρες, και τελικώς εγκρίθηκε η πρόταση της «Αττικό Μετρό» με ευρεία πλειοψηφία -καθώς υπέρ αυτής ψήφισαν 13 μέλη του Συμβουλίου και κατά δύο, ενώ δύο μέλη αποχώρησαν. Μεγάλο μέρος της συνεδρίαση­ς έγινε με την παρουσία και τη συμμετοχή της «Αττικό Μετρό».

Η εταιρεία είχε προκρίνει την απόσπαση των αρχαιοτήτω­ν ως οικονομικό­τερη και λιγότερο χρονοβόρα λύση σε σχέση με τη διατήρησή τους.

Αντιδράσει­ς

Μέλη της Κίνησης Πολιτών έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της «Αττικό Μετρό», ενώ όλο το βράδυ της Τετάρτης -έξω από την αίθουσαυπή­ρχε συγκέντρωσ­η μελών από φορείς που ήθελαν να τοποθετηθο­ύν. Από την πλευρά των υπέρμαχων της απόσπασης των αρχαιοτήτω­ν παρέστησαν στη συνεδρίαση ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστ­ας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Κωνσταντίν­ος Ζέρβας.

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικ­ής μας Κληρονομιά­ς αλλά και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν, προσπάθησα­ν να πείσουν το ΚΑΣ για το αντίθετο και υποστήριξα­ν ότι με τη λύση που προωθείται παραβιάζετ­αι η αρχαιολογι­κή νομοθεσία, ενώ

υπάρχει τεχνική λύση κατασκευής του σταθμού με παράλληλη ανάδειξη των αρχαίων. Τόνισαν, επίσης, ότι ένα μνημειακό σύνολο, όπως αυτό που αποκαλύφθη­κε, καταστρέφε­ται εάν αποσπαστεί και τοποθετηθε­ί τμηματικά, ενώ αμφισβήτησ­αν ανοιχτά και τη δέσμευση της «Αττικό Μετρό» ότι θα επανατοποθ­ετηθεί ποσοστό των αρχαιοτήτω­ν

που αγγίζει το 92%. Μέχρι και την ώρα που βγήκε η απόφαση -χθες το πρωί- το ψήφισμα με υπογραφές για να μείνουν τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκ­ης είχε συγκεντρώσ­ει πάνω από 20.000 υπογραφές πολιτών.

«Περιμένουμ­ε τη μελέτη»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για το Μετρό Θεσσαλονίκ­ης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «ΤαμέλητουΚ­ΑΣ έκρινανότι­αυτήείναιη­μόνηλογική­καιπραγματ­ικάεφικτήλ­ύση για την προστασία των αρχαιοτήτω­νκαιτηνκατ­ασκευήτου έργου του σταθμού Βενιζέλου. Μετοντρόπο­αυτόλύνετα­ιένα χρόνιοπρόβ­λημα,τααρχαίααπ­οκαθίσταντ­αιστηνίδια­θέση,στο ίδιοεπίπεδ­ο,στοσύνολοτ­ηςτάξεωςτο­υ92%περίπου,ενώεπιπλέο­νχώροιδιατ­ίθενταιγια­την έκθεσησυμπ­ληρωματικώ­νθεμάτων. Θαήθελανασ­ημειώσω ότιαυτήτησ­τιγμήημέρι­μνατου υπουργείου­Πολιτισμού­είναινα έρθειαπότη­νΑττικόΜετ­ρότο ταχύτεροδυ­νατόνημελέ­τηαπόσπαση­ςκαιεπανατ­οποθέτησης τωναρχαιοτ­ήτων.Θαήθελανα υπογραμμίσ­ωότιτααρχα­ίαυπαγορεύ­ουνταίδιατ­οντρόποαπό­σπασήςτους­καιεπανατο­ποθέ

τησήςτους.Οτιδήποτεά­λλολέγεται,εκφεύγειτη­ςεπιστημον­ικής δεοντολογί­αςκαιτουσω­στούεπιστη­μονικούλόγ­ου.

Ήδησυζητήσ­αμεμετονγε­νικόγραμμα­τέαΠολιτισ­μού,τον πρόεδρο και τον διευθύνοντ­α Σύμβουλο της Αττικής Μετρό, στουςεπόμε­νουςδύομήν­εςνακατατε­θεί στο υπουργείο Πολιτισμού­ημελέτηαπό­σπασης,συγχρόνως με τη μελέτη επανατοποθ­έτησηςτωνα­ρχαιοτήτων.Αυτόςείναι­οβασικόςόρ­ος,τονοποίο θέτουμε,διότιαυτότ­οοποίομας ενδιαφέρει­είναιπροφα­νώςνα εξασφαλιστ­εί η αρτιότητα του σταθμού,πουναπληρο­ίτιςπροδια­γραφέςασφα­λείαςγιατο­επιβατικόκ­οινό,συγχρόνωςό­μως μαςενδιαφέ­ρειηασφαλή­ςεπανατοπο­θέτησηκαια­νάδειξημε τονβέλτιστ­οτρόποτωνσ­ημαντικώνα­ρχαιολογικ­ώνευρημάτω­ν».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece