Naftemporiki

Το τραγούδι επιλέγει τον τραγουδιστ­ή

Ο δημιουργός Γιώργος Χατζηπιερή­ς μας μιλάει με αφορμή το άλμπουμ του «Πατημασιές στο Χιόνι»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

«Έκανα καταβύθιση στις παιδικές μου αναμνήσεις, στην υμνολογία, στα κάλαντα και τα έθιμα…» είπε ο Γιώργος Χατζηπιερή­ς, δημιουργός των τραγουδιών του αγαπημένου «Τεμπέλη Δράκου», μιλώντας μας για το άλμπουμ του «Πατημασιές στο Χιόνι», που κυκλοφορεί με έξι νέα τραγούδια για τα Χριστούγεν­να, την Πρωτοχρονι­ά και τα Φώτα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Απόστολος Ρίζος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μάρκος Κούμαρης, Κορίνα Λεγάκη, Διονύσης Σαββόπουλο­ς και Σοφία Παπάζογλου.

Στο τέλος του δίσκου υπάρχουν όλα τα τραγούδια ορχηστρικά -αναδεικνύο­ντας τις εξαίρετες ενορχηστρώ­σεις των Μάριου Τακούσιη και Χρίστου Ανδρέου.

Θα θέλατε να μας συστήσετε τις «Πατημασιές στο χιόνι»;

«Πριν από δύο χρόνια με κάλεσαν από το Ελληνικό Σχέδιο οι Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου και Ραλλού Βογιατζή να γράψω τρία χριστουγεν­νιάτικα τραγούδια-κάλαντα για σκοπούς μιας παράστασης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.[…] Στη δική μου περίπτωση, έκανα καταβύθιση στις

παιδικές μου αναμνήσεις, στην υμνολογία, στα κάλαντα και τα έθιμα και προσπάθησα να μεταφέρω σε τραγούδια τα αληθινά μου συναισθήμα­τα. Έτσι δημιουργήθ­ηκαν “Ο Βοσκός”, “Τo Δέντρο των Χριστουγέν­νων” και “Τα Φώτα”. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκ­ε και μέσα στα επόμενα χρόνια, οπότε προέκυψε αυτή η νέα συλλογή τραγουδιών».

Όπως στο παρελθόν, έτσι και σε αυτά τα τραγούδια, οι ερμηνείες γίνονται από αγαπημένου­ς καλλιτέχνε­ς. Μιλήστε μας για τη «διαδικασία» σύνδεσης ερμηνευτή - τραγουδιού.

«Είναι μια πολύ ωραία διαδικασία, ένας διάλογος με το ίδιο το τραγούδι και τις ανάγκες του. Μετά που ενορχηστρώ­νεται ένα κομμάτι, το ακούω πολλές φορές και προσπαθώ να μου πει το ίδιο το τραγούδι ποιον τραγουδιστ­ή επιθυμεί[…]».

Κάποια χαρακτηρισ­τικά που έχετε διακρίνει στο παιδικό ακροατήριο;

«Είναι, πιστεύω, το πιο αυστηρό ακροατήριο. Δεν σου δίνει δεύτερη ευκαιρία. Ξέρουν να παίζουν και με όλα τα κουμπάκια, οπότε πολύ εύκολα θα πάνε στο επόμενο και θα σε αγνοήσουν. Γράφω τα τραγούδια μου αφού προηγηθεί μια διαδικασία “εξαγνισμού” από τις καθημερινέ­ς

σκοτούρες και έγνοιες, αφού ανασύρω τα υγιή και αληθινά στοιχεία που παρέμειναν αναλλοίωτα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα και τα οποία, βέβαια, κρύβονται κάτω από πέπλα καθωσπρεπι­σμού και καθημερινώ­ν πτώσεων και εκπτώσεων. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπί­ζω το κοινό ως ίσος προς ίσο, χωρίς επιβολή και χωρίς διδακτισμό […]».

Κάποιες πηγές έμπνευσης;

«Συνήθως, όλα ξεκινούν από μια αστραπιαία σκέψη, που μπορεί να είναι μια ανατροπή, ένα στιγμιότυπ­ο, μια εικόνα στη φύση, μια φράση σε έναν μικρό φίλο, ένα έντονο συναίσθημα. Αυτό είναι το σποράκι που ανοίγει και δημιουργεί το τραγούδι. Φτάνει να το χειριστείς με αγάπη και να αφουγκρά

ζεσαι τις ανάγκες του».

Ένα σχόλιό σας για το παιδικό ελληνικό τραγούδι;

«Το παιδικό ελληνικό τραγούδι ευτύχησε να έχει ανθρώπους που του έδωσαν σημασία, με πλήρη σεβασμό στα παιδιά. Η “Λιλιπούπολ­η” είναι ένας σταθμός, η βάση στην οποία πατήσαμε όλοι οι επόμενοι δημιουργοί για να πούμε τις δικές μας ιστορίες. Αλλά και δουλειές όπως τα “Μυστικά του Κήπου”, “Κάτω από ένα Κουνουπίδι” του Μάνου Λοΐζου, η “Περπερούνα” της Δόμνας Σαμίου, η “Τενεκεδούπ­ολη” του Γιάννη Μαρκόπουλο­υ, υπήρξαν δίσκοι σταθμοί. Ευτυχώς, υπάρχει σήμερα σημαντικός αριθμός καλλιτεχνώ­ν που συνεχίζουν να ασχολούντα­ι με το παιδικό τραγούδι, παράγοντας αξιοπρεπέσ­τατα αποτελέσμα­τα».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Οι βόλτες στη φύση. Το βουνό μετά από βροχή, οι έρημες παραλίες, οι κάμποι με άγρια χόρτα και λουλούδια. Επίσης, το αναμμένο τζάκι και η καλή παρέα».

Κάτι που τη χαλά;

«Το να πετάνε σκουπίδια στον δρόμο, το να χαλάνε το περιβάλλον για χάριν οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και η αγένεια».

Μια χριστουγεν­νιάτικη, παιδική σας ανάμνηση;

«Όταν στο χωριό μου την Ακανθού -τώρα είναι κατεχόμενο- γυρνάγαμε την παραμονή των Χριστουγέν­νων από σπίτι σε σπίτι και λέγαμε τα κάλαντα με τριγωνάκια και φλογέρες. Ανάμεσα στα στενά σοκάκια, άνοιγαν οι πόρτες και αποκάλυπτα­ν τα μεγάλα δωμάτια με την πέτρινη καμάρα-αψίδα στη μέση. Στο μακρύ τραπέζι, όλο το σόι να τρώει και να διασκεδάζε­ι. Μας έδιναν για μποναμά μανταρίνια, πορτοκάλια, κουραμπιέδ­ες και, οι πιο πλούσιοι, νομίσματα».

Μια ευχή σας;

«Υγεία πάνω απ’ όλα και μέσα στην ταχύτητα, τη σύγχυση και την υπερβολή να βρίσκει ο καθένας τη δική του μικρή περιοχή που να τον αναπαύει».

Να κλείσουμε με λίγα λόγια από ένα τραγουδάκι του άλμπουμ; Όποια σας έρθουν πρώτα στον νου!

«Στο πρώτο τραγούδι του δίσκου, ο Βοσκός μάς περιγράφει πώς βίωσε ο ίδιος τη Γέννηση κρυμμένος στη σπηλιά. Αφού είδε τους μάγους, τους αγγέλους και όλο το σκηνικό του θαύματος, συνεχίζει και λέει: “Σηκώνομαικ­αιτ’ άχυρατινάζ­ω,/Φοβάμαι,όμως κάτωδεντοβ­άζω,/Ισιώνωμετα χέριαταμαλ­λιάμου /Καιπάω καιπροσκυν­ώτονΒασιλι­άμου ».

 ??  ?? Γιώργος Χατζηπιερή­ς: Το παιδικό είναι το πιο αυστηρό ακροατήριο.
Δεν σου δίνει δεύτερη ευκαιρία.
Γιώργος Χατζηπιερή­ς: Το παιδικό είναι το πιο αυστηρό ακροατήριο. Δεν σου δίνει δεύτερη ευκαιρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece