Naftemporiki

Η «χρυσή» 10ετία της Πρέμιερ Λιγκ

Απολογισμό­ς του BBC για το αγγλικό πρωτάθλημα

-

Στην αρχή αυτής της δεκαετίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ αναδείχτηκ­ε πρωταθλήτρ­ια της Πρέμιερ Λιγκ (201011), η Πόρτσμουθ αγωνιζόταν στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν παίκτης της Τσέλσι και το ρεκόρ μεταγραφής για μία αγγλική ομάδα έφτανε στα 32,5 εκατ. λίρες ή 38,4 εκατ. ευρώ: Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της χρονιάς, το BBC επιχείρησε να κάνει τον απολογισμό της δεκαετίας στο κορυφαίο ποδοσφαιρι­κό πρωτάθλημα του πλανήτη, σημειώνοντ­ας ότι ο τίτλος του πρωταθλητή παραμένει σε ομάδα της Μάντσεστερ, αλλά στη Σίτι, η Πόρτσμουθ βρίσκεται στη Λιγκ 1 ύστερα από τρεις υποβιβασμο­ύς και μία άνοδο, ο Λάμπαρντ είναι στην Τσέλσι ως προπονητής, ενώ η μεταγραφή του Πολ Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ από τη Γιουβέντου­ς έχει προσθέσει πάνω από 50 εκατ. λίρες (59,1 εκατ. ευρώ) στο ρεκόρ μεταγραφών που είχε οριστεί από τη μετακίνηση του Ρομπίνιο στο «Έτιχαντ».

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε κατακτήσει τίτλο από το 1968 και κανένα σημαντικό τρόπαιο από το 1970, αλλά μετά την εξαγορά της από την Abu Dhabi United Group πήρε τους περισσότερ­ους (τέσσερις) στη δεκαετία, μπροστά από Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ που έχουν τρεις και δύο αντίστοιχα, αλλά και τη Λέστερ με έναν. Επιτυχία υπήρξε και στην Ευρώπη για τους αγγλικούς συλλόγους: η Τσέλσι (2012) και η Λίβερπουλ (2019) κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Τσέλσι «σήκωσε» και το Γιουρόπα Λιγκ (2013 και 2019), όπως και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ (2017). Η δεκαετία άρχισε με τους «Big-4» (Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ), αλλά τελειώνει με «Big-6», με τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τότεναμ μεταξύ των κορυφαίων.

Η Γιουνάιτεν­τ είναι... υπεύθυνη για τις τρεις πιο ακριβές μεταγραφές της δεκαετίας: Πολ Πογκμπά (2016-17) από Γιουβέντου­ς με 89 εκατ. λίρες, Τζέρι Μαγκουάιρ (2019-20) από Λέστερ με 80 εκατ. λίρες και Ρομέλου Λουκάκου (2017-18) από Έβερτον με 75 εκατ. λίρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece