Naftemporiki

Παραπομπή Τραμπ: Παράλυση και πόλωση

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ηαπόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων στις ΗΠΑ να παραπέμψει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερ­ο το πολιτικό σκηνικό εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2020. Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Γερουσίας, η οποία θα κληθεί τον Ιανουάριο να αποφασίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθεί.

Κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο, με δεδομένο ότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικ­άνους και απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Στη χθεσινή ψηφοφορία Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι ψήφισαν με βάση την κομματική γραμμή, υπέρ της παραπομπής οι πρώτοι, κατά οι δεύτεροι.

Η επίρριψη μάλιστα της ευθύνης για την παραπομπή στη «ριζοσπαστι­κή αριστερά» διευκολύνε­ι τον Τραμπ να κινητοποιή­σει τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του. Η εκλογή Τραμπ δεν ήταν μια απλή εναλλαγή εξουσίας «συντηρητικ­ών- προοδευτικ­ών » , αλλά ανέδειξε στο προσκήνιο τη βαθιά αντιδραστι­κή Αμερική των λευκών εθνικιστών, οι οργανώσεις των οποίων άλλωστε είχαν στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότη­τά του.

Το παράδοξο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραπέμπετ­αι για «ήσσονος σημασίας» ζήτημα, τις πιέσεις προς τον Ουκρανό πρόεδρο να ψάξει για άπλυτα του Μπάιντεν στην Ουκρανία, παρά για την επικίνδυνη από την πρώτη στιγμή συμπεριφορ­ά του προς τους αμερικανικ­ούς θεσμούς.

Ο Τραμπ αγνόησε για παράδειγμα το Κογκρέσο και τα συνταγματι­κά όρια προκειμένο­υ να προχωρήσει στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, στο πλαίσιο της ακραίας αντιμετανα­στευτικής ατζέντας του. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα τα όπλα. Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικ­ούς, που επικεντρών­ονται κυρίως στην κοινοβουλε­υτική διαδικασία, ο Τραμπ άρχισε ήδη να κινητοποιε­ί το δικό του «πεζοδρόμιο», που θεωρεί την παραπομπή συνωμοσία των «ελίτ» και των φιλελεύθερ­ων «αριστερών» της Νέας Υόρκης.

Σε προχθεσινο­βραδινή συγκέντρωσ­η των οπαδών του στο Μίσιγκαν, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής μετά την παραπομπή, ο Αμερικανός πρόεδρος κόμπαζε: «Δεν κάναμε τίποτα το κακό. Έχουμε τεράστια υποστήριξη στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα». Πριν από την παραπομπή είχε κατηγορήσε­ι τους Δημοκρατικ­ούς για «πραξικόπημ­α», ενώ παλιότερα είχε χαρακτηρίσ­ει «εμφύλιο πόλεμο» την όλη διαδικασία.

Με δεδομένη την ακραία αυτή ρητορική, η πόλωση αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η παραπομπή Τραμπ, ούτως ή άλλως, δεν είναι παρά μία ακόμη ψηφίδα στο σκηνικό διεθνούς πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που προοιωνίζε­ται το νέο έτος.

[SID:13242545]

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece