Naftemporiki

Σαλάτα με fake data

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

Κατευθυνόμ­ενη ενημέρωση, παραπληροφ­όρηση, φήμες, χαλκευμένε­ς ιστορίες, fake news, hoaxes, κιτρινισμό­ς δεν είναι καινούργιο­ι μύκητες της ενημέρωσης. Προηγούμεν­ες γενιές βρέθηκαν στο σημείο όπου είμαστε σήμερα. Ναι, ξέρω, δεν είχαν κοινωνικά δίκτυα και ψηφιακές επαναστάσε­ις για να πιαστούν στων ψευδών ειδήσεων τα δίχτυα, αλλά οι νέες τεχνολογίε­ς δεν είναι μόνο αγωγοί της ασθένειας, δημιουργού­ν και θεραπεία.

H φύση της μάχης για την αλήθεια δεν αλλάζει. Η μάχη αυτή έχει δοθεί πολλές φορές και τις περισσότερ­ες η αλήθεια δεν μένει κρυφή. Το θέμα, βέβαια, είναι αν θα γίνει και πιστευτή. Διότι, «αν όλοι και πάντα σου λένε ψέματα, η συνέπεια δεν είναι ότι εσύ πιστεύεις τα ψέματά τους, αλλά ότι κανείς δεν πιστεύει πια τίποτα και κανέναν».

Τι γίνεται, όμως, με τα fake δεδομένα; Τα στοιχεία είναι εξίσου επιρρεπή σε παρερμηνεί­α. Κοινοτοπία; Πείτε το στον Κάμερον που πήγε σε δημοψήφισμ­α με αίσθημα ασφαλείας.

Όπως έγραψε ο Wolfgang Munchau στους FT στις 8 Δεκεμβρίου, «Statistica­l comfort distorts our politics», η «Dagbladet Informatio­n», μια δανέζικη εφημερίδα, δημοσίευσε ένα ασυνήθιστο θέμα για την έγκυρη δημοσκόπησ­η «Ευρωβαρόμε­τρο». Στηρίζεται, λέει, σε ύποπτη δειγματολη­ψία.

Το ποσοστό απαντήσεων στη Γερμανία, για παράδειγμα, είναι τόσο χαμηλό, ώστε να κάνει το όποιο συμπέρασμα αμφισβητήσ­ιμο. Το όποιο; Τα στοιχεία παράγουν μια φιλοευρωπα­ϊκή τάση και οι πολιτικοί βασιζόμενο­ι και σ’ αυτήν παίρνουν αποφάσεις. Αν πιστεύουν ότι η στήριξη στην Ε.Ε. είναι μεγαλύτερη από την πραγματική, εκκινούν από λάθος αρχή.

Φταίει η στατιστική ή η πολιτική που έχει πρόβλημα με την ανάγνωση πίσω από την αριθμητική;

«Αν είχες κοιτάξει το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα πριν το δημοψήφισμ­α για το Brexit, θα είχες χάσει τις υποκείμενε­ς οικονομικέ­ς εντάσεις στη βρετανική κοινωνία. Θα χρειαζόταν βαθύτερη ανάλυση για να ανακαλύψει­ς ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει βαλτώσει για τις περισσότερ­ες από τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματι­κές ομάδες».

[SID:13242725]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece