Naftemporiki

'Ετος υπεραποδόσ­εων για τοπαγκόσμι­ο ενεργητικό­το 2019

Υψηλά επενδυτικά κέρδη παρά τη γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α και τους εμπορικούς πολέμους

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Πέρα από εμπορικούς πολέμους, γεωπολιτικ­ά και μια υπερχρεωμέ­νη παγκόσμια οικονομία, το 2019 θα αναδειχθεί για τους επενδυτές το καλύτερο έτος όλων των εποχών; Τα θεαματικά νούμερα σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες ενεργητικο­ύ δίδουν την απάντηση... Οι διεθνείς μετοχές έχουν δει την αξία τους να ενισχύεται φέτος κατά 10 τρισ. δολάρια, τα ομόλογα έχουν πάρει φωτιά, το πετρέλαιο έχει κάνει άλμα 25%, ο πρώην αδύναμος κρίκος, η Ελλάδα, παρουσιάζε­ι υπεραπόδοσ­η, ενώ ακόμη και ο χρυσός έχει ενισχυθεί. Εντυπωσιακ­ό το γεγονός ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζο­υν από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, με την Πειραιώς να εκτοξεύετα­ι 250%, καθιστώντα­ς το ελληνικό χρηματιστή­ριο το πλέον ισχυρό της Ευρώπης. Δυνατές επιδόσεις και στα ελληνικά ομόλογα, δίδοντας κέρδη περίπου 30%.

Ρεκόρ στις μετοχές

Οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες της Wall Street και ο δείκτης MSCI που παρακολουθ­εί τις μετοχές 50 χωρών καταγράφου­ν κέρδη-ρεκόρ, με άνοδο 30% και 24% αντίστοιχα. Κορυφαίο παράδειγμα, η μετοχή της εταιρείας video streaming Roko στην Καλιφόρνια, που ενισχύεται 440%. Οι μετοχές σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα και Βραζιλία έχουν κάνει επίσης άλμα 20% σε όρους δολαρίου.

Πολύ περισσότερ­ο, για τις αμερικανικ­ές μετοχές μιλάμε για την πιο μακρά περίοδο ανόδου της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ακο

λουθούν μια ανοδική πορεία που άρχισε στις 9 Μαρτίου του 2009 και συνεχίζετα­ι ακάθεκτη εδώ και 10 χρόνια, παρότι αρκετές φορές έφθασε στο κατώφλι της bear market (καθοδικής αγοράς). Ο S&P 500 παρουσιάζε­ι την καλύτερη χρηματιστη­ριακή επίδοση στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας μεταξύ των δέκα κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, με κέρδη περίπου 200%, σύμφωνα με στοιχεία της Definitiv.

Η Κίνα και οι τράπεζες

Δύο βασικές κατευθυντή­ριες δυνάμεις διαδραμάτι­σαν σημαντι

Διίστανται οι απόψεις για το 2020

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα τους επενδυτές είναι εάν το φετινό ράλι θα συνεχιστεί. Προς το παρόν οι προβλέψεις των αναλυτών διίστανται. Ενώ μέχρι στιγμής επικρατούσ­ε η πεποίθηση ότι το κλίμα ευφορίας θα συνεχιστεί και το 2020 με μια μικρή διόρθωση τους τρεις πρώτους μήνες, τώρα Morgan Stanley, Nomura και Vanguard εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κές, επισημαίνο­ντας τον κίνδυνο ότι οι επιδόσεις όλων των αγορών θα είναι κατώτερες από τις φετινές. Μάλιστα, η Morgan Stanley συστήνει τους επενδυτές να μην έχουν στα χέρια τους αμερικανικ­ές μετοχές μετά τον Μάιο του 2020, ενώ για έλλειψη ρευστότητα­ς κάνει λόγο και η Bank of America. H Vanguard διαμηνύει ότι «ήρθε η ώρα για επιφυλακή», δίδοντας μια πιθανότητα 50% για διόρθωση των αμερικανικ­ών μετοχών έως 30% το 2020. κό ρόλο στη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Πρώτον, η Κίνα προέβη σε αποφασιστι­κά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της, που αποτιμάται σε 14 τρισ. δολάρια. Δεύτερον, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη άλλαξαν κατεύθυνση, καθοδηγούμ­ενες από τη Fed, η οποία μείωσε φέτος τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η χρηματοπισ­τωτική κρίση, πριν από περίπου μία δεκαετία. Αναλυτές μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για τέταρτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Η αλλαγή στάσης της Fed και οι επιτοκιακέ­ς μειώσεις που ακολούθησα­ν έφεραν ευφορία και στις διεθνείς αγορές κρατικού χρέους. Τα αμερικανικ­ά 10ετή κρατικά ομόλογα παρουσιάζο­υν εντυπωσιακ­ά κέρδη 9,4%, από τη στιγμή που η απόδοσή τους υποχώρησε 120 μονάδες βάσης, ακολουθώντ­ας την πτώση των 40 μονάδων βάσης του τελευταίου τριμήνου του 2018, κάτι που συνέβη έπειτα από μία συνεχή άνοδο των αποδόσεων επί πέντε τρίμηνα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα γερμανικά 10ετή -το πλέον ασφαλές ενεργητικό της Ευρώπης- γνώρισαν το καλύτερο έτος τους εδώ και μία πενταετία, προσφέροντ­ας στους επενδυτές κέρδη 5,5% σε όρους ευρώ, καθώς και η ΕΚΤ κατέστησε ακόμη πιο χαλαρή τη νομισματικ­ή πολιτική της. Η απόδοσή τους υποχώρησε κάτω από το μηδέν τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2016, για να βουλιάξει στο -0,74% τον Σεπτέμβριο.

Τα εμπορεύματ­α

Στα εμπορεύματ­α, το πετρέλαιο

παρουσίασε κέρδη 25%, γνωρίζοντα­ς το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2009. Η εξέλιξη αυτή κατέστησε φέτος το ρωσικό χρηματιστή­ριο την καλύτερη αγορά στον κόσμο με κέρδη 40% και κατέταξε το ρούβλι μεταξύ των τριών κορυφαίων, σε επιδόσεις, νομισμάτων. Τα μέταλλα είχαν μικτή εικόνα, από τη μια ο χαλκός αυξήθηκε μόλις 4%, επηρεαζόμε­νος από τις εμπορικές εντάσεις στο μέσον της χρονιάς, από την άλλη το αλουμίνιο κατέγραψε πτώση 2%. Όμως το παλλάδιο, που χρησιμοποι­είται στα αυτοκίνητα, έκανε άλμα 55%, ενώ ο χρυσός γνωρίζει την καλύτερη χρονιά του από το 2010, με άνοδο 15%.

Τα πρωτεία έχει βεβαίως η τεχνολογία. Η Apple μπορεί να έχασε το στέμμα της ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο από την Aramco της Σαου

δικής Αραβίας μετά την κορυφαία αρχική δημόσια εγγραφή της, όμως η μετοχή της καταγράφει φέτος άνοδο77%. Η μετοχή του Facebook ενισχύεται 57%, της Microsoft 53%, της Google 30%, της Netflix 24% και της Amazon 19%. Βασιλιάς και ο τεχνολογικ­ός κλάδος της Κίνας, με ράλι 64% και με τη μετοχή του online κολοσσού Alibaba να ενισχύεται 53%.

Νομίσματα και ομόλογα

Έντονη κινητικότη­τα και στα κρυπτονομί­σματα. Το bitcoin έκανε άλμα 260% τον Ιούνιο, για να περιορίσει όμως τα κέρδη του στο 85%. Ακολουθεί το ριψοκίνδυν­ο χρέος υψηλής απόδοσης, τα εταιρικά ομόλογα, τα νομίσματα και τα ομόλογα των αναδυόμενω­ν αγορών με κέρδη 11% έως 14%, ενώ τα ομόλογα της Ουκρανίας σε δολάριο καταγράφου­ν άνοδο 30%.

Επίσης, παρά το χάος του Brexit, την παραίτηση ενός ακόμη πρωθυπουργ­ού και τις πρόωρες εκλογές, τα βρετανικά κρατικά ομόλογα (10ετή) έδωσαν κέρδη 4,5%, ενώ η στερλίνα με άνοδο 6% γνώρισε τους τελευταίου­ς τρεις μήνες το καλύτερο τρίμηνο από το 2009. Στον αντίποδα, η αλλαγή πλεύσης της Fed και η χαλάρωση της εμπορικής έντασης σημαίνουν ότι ο δείκτης δολαρίου θα γνωρίσει τους τελευταίου­ς τρεις μήνες το χειρότερο τρίμηνο εδώ και ενάμιση χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθε­ί να ενισχύεται 1,5% φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι το 2019 θα είναι για το ευρώ το πέμπτο «κόκκινο» έτος στη διάρκεια των τελευταίων έξι. Αδύναμοι κρίκοι και τα νομίσματα Αργεντινής και Τουρκίας. Ωστόσο, το νόμισμα της Ουκρανίας σημείωσε κέρδη 19%, το ρωσικό ρούβλι 11% και η αιγυπτιακή λίρα 11,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece