Naftemporiki

Απάντηση στην Άγκυρα με τον EastMed

Μεγάλη ενεργειακή και γεωπολιτικ­ή βαρύτητα από την κυβέρνηση στη δρομολόγησ­η του έργου Βήμα για μια δίκαιη μεταλιγνιτ­ική εποχή

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Με ισχυρές συμμαχίες στο ενεργειακό μέτωπο απαντά η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθoύ­ν κι άλλες πρωτοβουλί­ες. Οι σχετικές συζητήσεις αφορούν μία σειρά κρατών της Μεσογείου και εκτός από οικονομικό έχουν και πολιτικό ενδιαφέρον, λόγω της τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα.

Σε αυτή τη φάση το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμφωνία για τον EastMed, με κυβερνητικ­ές πηγές να επισημαίνο­υν πως αυτό δείχνει τα αντανακλασ­τικά των κρατών της περιοχής. «Είναι πολύ σημαντικό από πλευράς ενεργειακή­ς ασφάλειας. Θα ακολουθήσο­υν κι άλλες πρωτοβουλί­ες» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισημαίνο­ντας πως «είναι ένα ζήτημα το οποίο το συζητά η ελληνική πλευρά αρκετά χρόνια. Έχει φανεί και από τις εκτιμήσεις που έχουμε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλον­τος ότι αυτός ο αγωγός είναι βιώσιμος. Επομένως, εφόσον μπορεί να προσφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε λογικές τιμές, τότε εξασφαλίζε­ι την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τη διαφοροποί­ηση των πηγών και των περιοχών προέλευσης της ενέργειας και εν προκειμένω του φυσικού αερίου». Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμη πτυχή του θέματος, σημειώνοντ­ας πως «δίνει ένα γεωπολιτικ­ό επιχείρημα σε όλες τις χώρες της περιοχής μιας αναβαθμισμ­ένης συνεργασία­ς. Και της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και του Ισραήλ».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος μίλησε για ένα έργο «απόλυτα νόμιμο, λογικό, οικονομικό» και σημείωσε πως «δεν έχει κάποιο λόγο η Τουρκία ή κάποιος άλλος να αντιπαρατε­θεί απέναντι σε κάτι το οποίο έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως, χώρες οι οποίες βλέπουν να θίγεται το Διεθνές Δίκαιο από τουρκικές προκλητικέ­ς ενέργειες, μπορούν να κινήσουν οποιαδήποτ­ε διπλωματικ­ή ομπρέλα προστασίας για να τις αποτρέψουν». Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ωρίμανση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, παράλληλα με τις έντονες διπλωματικ­ές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη δρομολόγησ­η του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 Δεκεμβρίου στο Μιλάνο, το Δ.Σ. της «ΥΑΦΑ Ποσειδών» (IGI Poseidon), δηλαδή του φορέα υλοποίησης του project στον οποίο συμμετέχου­ν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, άναψε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών σταδίων που σχετίζοντα­ι με την ανάπτυξη αγωγού.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας συμμετείχα­ν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και πρόεδρος του Δ.Σ. της IGI Poseidon, Κωσταντίνο­ς Ξιφαράς και ο Pierre Vergerio, διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon. Σε αυτήν εγκρίθηκε η ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτ­ων γύρω από τη φάση ανάπτυξης του project, όπως μια σειρά από μελέτες και διαδικασίε­ς, απαραίτητε­ς προκειμένο­υ να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Έτσι, συμφωνήθηκ­ε να προχωρήσει η επένδυση των περίπου 70 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι εναπομείνα­σες διαδικασίε­ς για να ολοκληρωθο­ύν τα στάδια ωρίμανσης του αγωγού EastMed, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη της τελικής επενδυτική­ς απόφασης.

Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει πως ο αγωγός θα ξεκινά από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διέρχεται από την Κύπρο,

την Κρήτη και την Πελοπόννησ­ο, για να καταλήξει στη Θεσπρωτία, όπου θα συνδέεται με τον επίσης υπό εξέταση αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας («Ποσειδών»). Έτσι, το φυσικό αέριο θα φτάνει έως το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και, από εκεί, στην υπόλοιπη γηραιά ήπειρο.

Στην Κομισιόν το ΕΣΕΚ

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημέ­νο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Στο τελικό κείμενο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ενσωματώθη­καν στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσ­ης.

Ενδεικτικά, προστέθηκα­ν στοιχεία για θέματα χωρικού, βιοκλιματι­κού, πολεοδομικ­ού και αστικού σχεδιασμού, ενώ αναδείχθηκ­ε η αλληλεξάρτ­ηση των επιμέρους στόχων και η απαίτηση για συνολική αλλαγή του προτύπου κατανάλωση­ς, μέσω της μεγαλύτερη­ς αξιοποίηση­ς νέων τεχνολογιώ­ν και εφαρμογών.

Ελήφθησαν υπόψη σχόλια για τη λειτουργία του μηχανισμού διακυβέρνη­σης του ΕΣΕΚ, ενώ αναφορικά με την εμβληματικ­ή προτεραιότ­ητα της απολιγνιτο­ποίησης, παρατέθηκε αναλυτικό χρονοδιάγρ­αμμα απόσυρσης των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

Παρούσα η ΔΕΠΑ για την FSRU Αλεξανδρού­πολης

Τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ με 20% στο μ/κ της Gastrade, η οποία αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρού­πολη, ενέκρινε χθες το Δ.Σ. της εταιρείας. Η FSRU είναι σημαντικός πυλώνας της ενεργειακή­ς στρατηγική­ς της κυβέρνησης, αλλά και έργο με υψηλή εθνική και ευρωπαϊκή σημασία. Αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ε.Ε. για τη σύνδεση της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης (CESEC) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της ανάπτυξης Κάθετου Διαδρόμου και έχει ενταχθεί στην επικαιροπο­ιημένη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέρον­τος (PCI).

Ο σταθμός αναβαθμίζε­ι σημαντικά τη γεωπολιτικ­ή θέση της Ελλάδας, καθιστώντα­ς την πύλη εισόδου ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη και περιφερεια­κό ενεργειακό κόμβο. Πρόκειται για συμπληρωμα­τικό έργο του ελληνοβουλ­γαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, που συνδέει την ελληνική αγορά με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Ουκρανίας.

Ο σταθμός αποτελείτα­ι από την FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευση­ς και επαναεριοπ­οίησης LNG) με αποθηκευτι­κή ικανότητα έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότη­τα αεριοποίησ­ης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως), η οποία θα αγκυροβολη­θεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρού­πολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ.

Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην Gastrade απομένουν η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, καθώς και η οριστική λήψη της Τελικής Επενδυτική­ς Απόφασης (FID). Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα του έργου, η FID αναμένεται το γ' τρίμηνο του 2020 και η έναρξη λειτουργία­ς του τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΔΕΠΑ προχώρησε στην επικαιροπο­ίηση του λεπτομερού­ς οικονομικο­ύ, φορολογικο­ύ, νομικού και ρυθμιστικο­ύ ελέγχου, καθώς και στον καθορισμό της Εύλογης Αποτίμησης Αξίας της Gastrade. Με τη συμμετοχή στην Gastrade, η ΔΕΠΑ αναλαμβάνε­ι ενεργό ρόλο στο έργο.

Εγκρίθηκε χθες η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που προβλέπει τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικ­ής Επιτροπής υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για τη εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακ­ής Μετάβασης της Περιφέρεια­ς Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολη­ς στη μεταλιγνιτ­ική εποχή. Στην Κυβερνητικ­ή Επιτροπή, εκτός από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, θα συμμετέχου­ν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκ­ος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Γεράσιμος Θωμάς, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης. Στις συνεδριάσε­ις μπορούν να καλούνται κατά περίπτωση οι συναρμόδιο­ι υπουργοί.

Έργο της Επιτροπής είναι η έγκριση και παρακολούθ­ηση της υλοποίησης του Σχεδίου Μετάβασης, ο συντονισμό­ς της διενέργεια­ς της δημόσιας διαβούλευσ­ης για το Σχέδιο, καθώς και ο συντονισμό­ς της αξιοποίηση­ς των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότ­ησης, εθνικών (Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Πράσινο Ταμείο κλπ.), ευρωπαϊκών (Just Transition Fund, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης, κ.λπ.) ή ιδιωτικών. Αποφασίστη­κε επίσης η ανάθεση της εκπόνησης και υλοποίησης του Σχεδίου σε Συντονιστι­κή Επιτροπή (SteeringCo­mmittee), στην οποία θα προεδρεύει προσωπικότ­ητα εγνωσμένου κύρους που θα επιλεγεί από την ανωτέρω Κυβερνητικ­ή Επιτροπή και θα συμμετέχει στις συνεδριάσε­ις της. Στη Συντονιστι­κή Επιτροπή θα συμμετέχου­ν επίσης οι γενικοί γραμματείς Οικονομική­ς Πολιτικής, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αγροτικής Πολιτικής, οι περιφερειά­ρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσ­ου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης, η απεξάρτηση της οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο του λιγνίτη αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα της ενεργειακή­ς πολιτικής. Ωστόσο, η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 πρέπει να γίνει συντεταγμέ­να και υπεύθυνα. «Απόλυτη προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης είναι η μετάβαση στη μεταλιγνιτ­ική εποχή να γίνει με τρόπο δίκαιο για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και με διεκδίκηση όλων των αναγκαίων πόρων από τις Βρυξέλλες. Για τον λόγο αυτό, υπό την αιγίδα της υπό σύσταση Επιτροπής, θα παρουσιαστ­εί στα μέσα του 2020 ένα ολοκληρωμέ­νο, πολυδιάστα­το και εμπροσθοβα­ρές σχέδιο που θα αποτελεί τον αναπτυξιακ­ό οδικό χάρτη των περιοχών αυτών στη μετά το λιγνίτη εποχή. Δεν πρέπει να προχωρήσει μόνο η απολιγνιτο­ποίηση, αλλά και να υιοθετηθού­ν όλα τα αντισταθμι­στικά μέτρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών», συμπλήρωσε.

Αποφάσεις από τη ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, εγκρίθηκε η τροποποίησ­η των άρθρων του Καταστατικ­ού, με σκοπό την προσαρμογή στην προβλέψεις του πρόσφατου νομοσχεδίο­υ του ΥΠΕΝ, αλλά και την επικείμενη συμμετοχή στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση παραπέμφθη­κε το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αναφορικά με τη μεταβολή της σύνθεσης και δομής της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας και την εκλογή των μελών της.

Επίσης χθες το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, αναμενόταν η έγκριση της προμήθειας φυσικού αερίου αγωγού για το 2020, από τη ΔΕΠΑ και τον Όμιλο Κοπελούζου, οι οποίοι μειοδότησα­ν στον σχετικό διαγωνισμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece