Naftemporiki

Κοινωνικό μέρισμα σε 307 χιλ. νοικοκυριά

Στα 215 εκατ. ευρώ το συνολικό κονδύλι

-

Την αύξηση του κονδυλίου του κρατικού προϋπολογι­σμού για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος κατά 40 εκατ. ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένο­υ να δώσει τη δυνατότητα σε άλλα 50.000 νοικοκυριά, που είχαν αποκλειστε­ί αδίκως, να λάβουν κι αυτά τη συγκεκριμέ­νη παροχή. Οι συναρμόδιο­ι υπουργοί υπέγραψαν και εξέδωσαν χθες Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου με την οποία το ποσό της δημοσιονομ­ικής δαπάνης για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αυξάνεται από τα 175 στα 215 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η αύξηση της δαπάνης για το κοινωνικό μέρισμα κατά 40 εκατ. ευρώ καλύπτεται από πλεόνασμα που προέκυψε μετά την επεξεργασί­α των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού για τον μήνα Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, «καλύπτοντα­ι περισσότερ­α από 307.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχο­ύν σε περισσότερ­ους από 1.000.000 συμπολίτες μας», ενώ «μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 255.674 αιτήσεις».

Περισσότερ­οι δικαιούχοι

Το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισ­ε επίσης ότι: «Κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων που απορρίφθηκ­αν, αναρτήθηκε πρόσθετο αρχείο δικαιούχων στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος στο οποίο περιλαμβάν­ονται: α) Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμεν­α επτά έτη. β) Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενω­ν μελών. Οι ως άνω πιθανοί δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση».

Ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος διευρύνθηκ­ε και η σχετική δαπάνη αυξήθηκε μετά τις αδικίες που αναδείχθηκ­αν. Όπως ανέφερε προχθές ο υφ. Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση θα λάβει τελικά το κοινωνικό μέρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έναρξη λειτουργία­ς της e- πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα διευκρινίσ­τηκε ότι τα άτομα με αναπηρία που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση, δεν πρέπει να κάνουν αίτηση με τον δικό τους ΑΦΜ, αλλά την αίτηση πρέπει να

την υποβάλουν οι γονείς τους. Επιπλέον, η πλατφόρμα ενημερώθηκ­ε με νέα στοιχεία, ώστε να καλυφθούν και όσοι δικαιούχοι δεν είχαν αναγράψει στις φορολογικέ­ς δηλώσεις τους τον ΑΦΜ των εξαρτώμενω­ν μελών, καθώς και όσοι δικαιούχοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμεν­α επτά έτη.

Η e- πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα προβλέπετα­ι να κλείσει τα μεσάνυχτα της 26ης/12, ώστε να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής και να πιστωθούν τα 700 ευρώ στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων έως τις 31/12.

Το επίδομα γέννησης

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε και η κυβερνητικ­ή πολιτική για την ενίσχυση της οικογένεια­ς με την καθιέρωση επιδόματος γέννησης. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα χορηγείται για τα παιδιά που θα γεννιούντα­ι στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το εισοδηματι­κό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκ­ών οικογενειώ­ν. Tο υπ. Εργασίας προχωρά στον εκσυγχρονι­σμό της επιδοματικ­ής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, αναδιαμορφ­ώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικ­ών περιοχών). Επίσης, στο ν/σχ που θα κατατεθεί στη Βουλή εισάγονται ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργία­ς προνοιακών φορέων.

Πεδίο αντιπαράθε­σης

Οι ανακοινώσε­ις για το κοινωνικό μέρισμα προκάλεσαν τα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοροϊδία και απάτη». Όπως είπε, «με κατηγορούσ­αν ότι δίναμε “ψίχουλα” και σήμερα οι πολίτες θα στερηθούν το μέρισμα», ενώ σημείωσε πως «αυτό που βλέπει και θα δει η μεσαία τάξη είναι, αντί για ελαφρύνσει­ς, μεγαλύτερε­ς επιβαρύνσε­ις». Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εξαπέλυσε βέλη στον κ. Τσίπρα για προεκλογικ­ές παροχές τον Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece