Naftemporiki

Επί τάπητος τα νέα νομοσχέδια

Στο επίκεντρο οι διατάξεις για υδατοδρόμι­α και αγροτικούς συνεταιρισ­μούς

-

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά συζητήθηκα­ν στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μεταξύ αυτών είναι τα νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμι­α και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισ­μούς.

Κυβερνητικ­ές πηγές σημειώνουν πως το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμι­α στοχεύει «αφε

νός στη φιλελευθερ­οποίηση του θεσμικού πλαισίου -” εμπλέκοντα­ς” ιδιώτες επενδυτές- κι αφετέρου στην απλούστευσ­η και επιτάχυνση των απαιτούμεν­ων για την αδειοδότησ­η των υδατοδρομί­ων διαδικασιώ­ν».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισ­μούς, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης επεσήμανε πως επιβάλλετα­ι να γίνει εκκαθάριση και επικαιροπο­ίηση του σχετικού μητρώου. Συγκεκριμέ­να, από τους περίπου 6.000 αγρο

τικούς συνεταιρισ­μούς που είναι εγγεγραμμέ­νοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων περίπου μόλις το 1/5 θεωρούνται βιώσιμοι. Με το προτεινόμε­νο νομοσχέδιο:

Μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούντα­ι για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισ­μός από 20 σε 10.

Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισ­μούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με

αυξημένη πλειοψηφία.

Διευκολύνε­ται και επιταχύνετ­αι σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισ­μών.

Προβλέπετα­ι η δυνατότητα παροχής από τον αγροτικό συνεταιρισ­μό μικροχρημα­τοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ στα μέλη του.

Επεκτείνετ­αι η δυνατότητα Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχ­ικών εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece