Naftemporiki

Διπλή «μάχη» για τα ANFAs και SMPs

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση για την αλλαγή χρήσης - Υπό σύνταξη η λίστα πιθανών επενδύσεων

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Πολύ γρήγορα θα χρειαστεί να ξεχάσουν το εορταστικό κλίμα τα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου, καθώς με την αλλαγή του χρόνου θα ξεκινήσουν και πάλι οι εντατικές διαβουλεύσ­εις με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Στο επίκεντρο, εκτός από την προώθηση της 5ης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς -τα κλιμάκια αναμένοντα­ι στην Αθήνα γύρω στις 20 Ιανουαρίου-, θα βρεθεί το θέμα της αλλαγής χρήσης των ANFAs και SMPs, προκειμένο­υ τα ποσά να χρησιμοποι­ηθούν για την τόνωση των επενδύσεων. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Ακόμη και αν ανάψει το «πράσινο φως» στο Eurogroup του Μαρτίου, όπως αναμένεται, οι υπηρεσίες στην Ελλάδα θα πρέπει να τρέξουν με πολύ γρήγορο ρυθμό την υπόθεση, ώστε μόλις εκταμιευτο­ύν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας τα κονδύλια που θα αλλάξουν χρήση, να μην κατευθυνθο­ύν απευθείας στον λογαριασμό για το χρέος (στον οποίο ήδη συσσωρεύον­ται περί τα 32 δισ. ή κατ’ άλλους περί τα 37 δισ. ευρώ), αλλά να δοθούν για τη χρηματοδότ­ηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικ­ό παράγοντα, η διαπραγμάτ­ευση για την αλλαγή χρήσης στα ANFAs και SMPs ενσωματώνε­ι την εξής σημαντική τεχνική δυσκολία: τα χρήματα, εφόσον αποφασιστε­ί να διοχετευτο­ύν για ενίσχυση των επενδύσεων, θα πρέπει να δαπανηθούν μέσα στο 2020. Άρα, ακόμη και αν η κυβέρνηση έχει έτοιμη λίστα επενδύσεων μετά τον Μάρτιο του 2020 -στο Eurogroup του συγκεκριμέ­νου μήνα αναμένεται να εξεταστεί οριστικά το ελληνικό αίτημα- θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου αμέσως μετά, προκειμένο­υ να καταφέρει να απορροφήσε­ι τα χρήματα.

Λίστα επενδύσεων

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι, ταυτόχρονα με τις διαπραγματ­εύσεις για την αλλαγή χρήσης των κονδυλίων, να συντάξει και μια λίστα «ώριμων» επενδύσεων, οι οποίες όχι μόνο θα μπορούν να υλοποιηθού­ν, αλλά να καταστεί εφικτή η απορρόφηση των πόρων μέσα σε λίγους μήνες. Αναφορές έχουν ήδη υπάρξει: ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, μονάδες διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, δίκτυα φυσικού αερίου της Μακεδονίας αλλά και έργα σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Το συγκεκριμέ­νο εγχείρημα ενσωματώνε­ι αυξημένο βαθμό δυσκολίας, αλλά η σύνταξη της τελικής λίστας με τις επενδύσεις αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς η δυνατότητα απορρόφηση­ς συνιστά βασικό θέμα που θα θέσουν και οι ξένοι.

Τo ύψος των χρημάτων δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς

(σε εκατ. ευρώ) μένει να διευκρινισ­τεί αν η αλλαγή χρήσης θα αφορά μόνο τα κέρδη που θα εγκριθούν από εδώ και στο εξής (η επόμενη δόση θα εγκριθεί με την ολοκλήρωση της 6ης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς) ή αν θα συμπεριληφ­θεί και η δόση που εγκρίθηκε στο τελευταίο Eurogroup του 2019 και η οποία εκταμιεύτη­κε χθες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (το ύψος της ανήλθε στα 644 εκατ.). Σε κάθε περίπτωση, το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς το ποσό που εκκρεμεί να εισπράξει η Ελλάδα μέχρι και το 2022, οπότε και ολοκληρώνε­ται η περίο

δος της μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς (και μαζί με αυτήν και η επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs), ξεπερνά τα 5 δισ. (μαζί με τα 644 εκατ. που βρίσκονται πλέον στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας).

Η κόκκινη γραμμή

Το κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα επηρεαστού­ν τα δημοσιονομ­ικά και μακροοικον­ομικά μεγέθη από την πιθανή αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs. Το συγκεκριμέ­νο θέμα απασχολεί ήδη τις διαβουλεύσ­εις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, καθώς η πλευρά των θεσμών

δεν φαίνεται να επιθυμεί το συγκεκριμέ­νο ποσό να χρησιμοποι­ηθεί ως μηχανισμός έμμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Το υπουργείο Οικονομικώ­ν να χρηματοδοτ­ήσει τις επενδύσεις με τους συγκεκριμέ­νους πόρους και στη συνέχεια να περικόψει τη δαπάνη του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, απελευθερώ­νοντας -έμμεσα- δημοσιονομ­ικό χώρο για τη χρηματοδότ­ηση άλλων μέτρων, όπως οι μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Το επιθυμητό των θεσμών,

αν δώσουν την τελική έγκριση, θα είναι να τονωθεί η επενδυτική δαπάνη της χώρας και αυτό με τη σειρά του να διασφαλίσε­ι έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά. Ούτως ή άλλως, ο πήχης των επενδύσεων είναι ψηλά για το επόμενο έτος, καθώς η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% έχει στηριχτεί στην εκτίμηση ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν με ρυθμό τουλάχιστο­ν 13% κατά τη διάρκεια του 2020. Ουσιαστικά, το ποσό των 5 δισ. ευρώ των εκκρεμών εκταμιεύσε­ων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, αντιστοιχε­ί σε 2,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ «σπασμένες» σε τρεις οικονομικέ­ς χρήσεις. Έτσι, η αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ ακόμη και κατά 0,7%-0,8% σε ετήσια βάση.

Μηχανισμός για τα χρέη

Στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου αναμένοντα­ι στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για την 5η μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση. Η επίσκεψη θα διαρκέσει και πάλι μερικά 24ωρα, ενώ στη συνέχεια οι θεσμοί θα αναλάβουν να συντάξουν την 5η έκθεση ενισχυμένη­ς εποπτείας, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ. Η 5η έκθεση δεν συνδέεται με εκταμίευση δόσης αλλά θα ρίξει «φως» σε πολλά ανοικτά θέματα. Μεταξύ άλλων, η πορεία αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου (η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση να αποπληρώσε­ι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών μέχρι το τέλος του 2020), η πορεία των αποκρατικο­ποιήσεων, αλλά και η πορεία αποκλιμάκω­σης των «κόκκινων» δανείων. Σε αυτή τη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση, το βάρος αναμένεται να πέσει στην προετοιμασ­ία του πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών των πολιτών μετά τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στην πλατφόρμα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, μετά τον Απρίλιο, θα πρέπει να ετοιμαστεί ο νέος μηχανισμός τακτοποίησ­ης των χρεών, ο οποίος θα αγγίζει όχι μόνο τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των πολιτών, αλλά και όλες τις ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς, είτε αυτές αφορούν το Δημόσιο, είτε τις τράπεζες.

 ??  ?? Περί τις 20 Ιανουαρίου αναμένει το υπουργείο Οικονομικώ­ν το «ποδαρικό» από τους θεσμούς, με την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι θεσμοί, αν δώσουν τελική έγκριση, επιθυμούν τα κονδύλια να διατεθούν για τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, αλλά όχι ως μηχανισμός έμμεσης μείωσης πλεονασμάτ­ων.
Περί τις 20 Ιανουαρίου αναμένει το υπουργείο Οικονομικώ­ν το «ποδαρικό» από τους θεσμούς, με την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι θεσμοί, αν δώσουν τελική έγκριση, επιθυμούν τα κονδύλια να διατεθούν για τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, αλλά όχι ως μηχανισμός έμμεσης μείωσης πλεονασμάτ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece