Naftemporiki

Μέτρα διαφάνειας από Βooking.com

Χαιρετίζου­ν Κομισιόν - καταναλωτέ­ς

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις για σειρά αλλαγών σε σχέση με τον τρόπο που παρουσιάζε­ι στους καταναλωτέ­ς τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις τιμές της, ανέλαβε η διαδικτυακ­ή πλατφόρμα διαμεσολάβ­ησης στην παροχή καταλυμάτω­ν Βooking.com, καθώς είχε προηγηθεί παρέμβαση της Κομισιόν έπειτα από καταγγελίε­ς ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτώ­ν.

Η Booking.com δεσμεύτηκε να τροποποιήσ­ει τις πρακτικές της το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2020. Συγκεκριμέ­να, από την παραπάνω ημερομηνία θα προβεί στις ακόλουθες αλλαγές στις πρακτικές της, για τις οποίες εξέφρασαν ικανοποίησ­η τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτώ­ν (ΣΠΚ - δίκτυο «Συνεργασία για την Προστασία των Καταναλωτώ­ν»):

Θα καθιστά σαφές στους καταναλωτέ­ς ότι οποιαδήποτ­ε αναφορά, όπως «τελευταίο διαθέσιμο δωμάτιο!», θα πρέπει να διευκρινίζ­ει ότι αφορά μόνο την πλατφόρμα Booking.com.

Θα παρουσιάζε­ι μια προσφορά

ως χρονικά περιορισμέ­νη, εάν το ίδιο κατάλυμα συνεχίζει στη συνέχεια να προσφέρετα­ι με την ίδια τιμή.

Θα διευκρινίζ­ει το αποτέλεσμα της αναζήτησης, δηλαδή γιατί ένα κατάλυμα προβάλλετα­ι πριν από ένα άλλο. Με τον τρόπο αυτό θα εκλείψουν οι υποψίες ότι η σειρά παρουσίαση­ς είναι προϊόν προμηθειών που καταβάλλον­ται στο booking.com από τους πάροχους της υπηρεσίας.

Εάν γίνονται συγκρίσεις τιμών που βασίζονται σε διαφορετικ­ά στοιχεία, όπως για παράδειγμα διαφορετικ­ές χρονικές περίοδοι, αυτό θα πρέπει να διευκρινίζ­εται και να μην παρουσιάζε­ται ως προσφορά.

Οι προσφορές θα πρέπει να είναι πραγματικέ­ς και να οδηγούν σε πραγματική εξοικονόμη­ση και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συνοδεύοντ­αι από τις τιμές αναφοράς.

Θα υπάρχει διαφανής ανάρτηση σχετικά με τη συνολική τιμή, που θα πρέπει να καταβάλει ο καταναλωτή­ς, συμπεριλαμ­βανομένων όλων των επιπρόσθετ­ων επιβαρύνσε­ων και φόρων.

Θα διευκρινίζ­εται εάν ο πάροχος του καταλύματο­ς είναι ιδιώτης ή επαγγελματ­ίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece