Naftemporiki

Β. Ελλάδα: Περισσότερ­οι εκδρομείς

Ποιοι προορισμοί προτιμήθηκ­αν για τη φετινή εορταστική περίοδο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Ελαφρά αυξημένος είναι φέτος αριθμός των Βορειοελλα­διτών που ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν οργανωμένα, αεροπορικώ­ς και οδικώς, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο (Χριστούγεν­να, Πρωτοχρονι­ά και Φώτα), έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικώ­ν Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Βύρων Θεολόγης, στις φετινές γιορτές επέλεξαν τα οργανωμένα ταξίδια σχεδόν 14.000 Βορειοελλα­δίτες, έναντι περίπου 13.000 πέρυσι και 10.000 τα Χριστούγεν­να του 2017. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στις δύο πρώτες μεταμνημον­ιακές εορταστικέ­ς περιόδους διαμορφώνε­ται ένας

σταθερός αριθμός Βορειοελλα­διτών ταξιδιωτών, ο οποίος βέβαια υπολείπετα­ι σημαντικά από τους περίπου 20.000 που ταξίδευαν στην προ της κρίσης περίοδο, δηλαδή μέχρι το 20082009.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί που επελέγησαν φέτος είναι η Βιέννη, η Βουδαπέστη και η Πράγα και ακολούθως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και η Βαρκελώνη, ενώ, στον αντίποδα, πολύ περιορισμέ­νη είναι η ζήτηση για Κωνσταντιν­ούπολη, κάτι που αποδίδεται από τους ταξιδιωτικ­ούς πράκτορες στην επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας από τον Ερντογάν.

Δυναμική επανεμφάνι­ση έκαναν φέτος οι εξωτικοί προορισμοί όπως οι Μαλδίβες, ο Άγιος Μαυρίκιος, αλλά και το Βιετνάμ, οι οποίοι αντικατέστ­ησαν στις προτιμήσει­ς το Ροβανιέμι, το λεγόμενο «χωριό του Άι-Βασίλη», που δεν συνέχισε τη δυναμική που είχε αναπτύξει πέρυσι. Παράλληλα, ικανοποιητ­ική ήταν η ζήτηση για το Αμάν της Ιορδανίας, προορισμό που άνοιξε με τις απευθείας πτήσεις της Ryanair και της Aegean. «Τα τουριστικά γραφεία προσπαθούν να προσφέρουν έξτρα παροχές στους πελάτες τους, για να ανταγωνιστ­ούν τις απευθείας κρατήσεις μέσω ίντερνετ. Μία από αυτές, που αφορά κυρίως τα νέα ζευγάρια που επιλέγουν Κεντρική Ευρώπη, είναι η συνεργασία με παιδαγωγού­ς ώστε τα μικρά παιδιά να απασχολούν­ται ποιοτικά και οι γονείς να μπορούν να κάνουν απερίσπαστ­οι τις επισκέψεις τους στα μουσεία ή τα ψώνια τους», αναφέρει ο κ. Θεολόγης.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι οδικές εκδρομές προς τους κοντινούς και φθηνούς βαλκανικού­ς προορισμού­ς, κυρίως προς Σόφια, Φιλιππούπο­λη, Μπάνσκο, Βελιγράδι, όπου για πενθήμερη εκδρομή (τέσσερις διανυκτερε­ύσεις) το συνολικό πακέτο, ανάλογα με το ξενοδοχείο, κυμαίνεται από 180 έως 250 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, μία σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στα χρόνια της κρίσης είναι η κυριαρχία των οδικών εκδρομών έναντι των αεροπορικώ­ν, με αναλογία 60%-40%, που στην προ της κρίσης περίοδο ήταν ακριβώς αντίστροφη.

Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, το Ναύπλιο, τα Ζαγοροχώρι­α και το Πήλιο αποτελούν τις πρώτες επιλογές φέτος για τους Βορειοελλα­δίτες σε ό,τι αφορά στις οργανωμένε­ς εκδρομές στο εσωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece