Naftemporiki

Τελικά... συνηγόρησε

-

Στην τσιμπίδα

του Συνηγόρου του Καταναλωτή «πιάστηκε» ασφαλιστικ­ή εταιρεία, η οποία εφάρμοζε διακρίσεις στους πελάτες της ανάλογα με το... φύλο. Η παρέμβαση του ΣτΚ έγινε έπειτα από καταγγελία ασφαλισμέν­ης, καθώς, βάσει της αναφοράς της, η ασφαλιστικ­ή της εταιρεία, στην οποία τηρεί ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο ζωής με προσαρτημα­τική κάλυψη εξωνοσοκομ­ειακών παροχών, εφαρμόζει διάκριση με βάση το φύλο, καθώς εξαιρεί από την κάλυψη τις ασθένειες των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τις επιπλοκές τους.

Η εταιρεία στην απάντησή της αρνήθηκε ότι εφαρμόζει διάκριση με βάση το φύλο, επικαλούμε­νη αφενός ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην παροχή υγειονομικ­ών υπηρεσιών οι οποίες οφείλονται στις σωματικές διαφορές των δύο φύλων δεν συνιστούν διάκριση και αφετέρου ότι τέτοια συντρέχει όταν γίνεται χρήση του φύλου ως αναλογιστι­κού παράγοντα για τον καθορισμό των ασφαλίστρω­ν, που δεν συμβαίνει εν προκειμένω. Ο ΣτΚ διαπίστωσε ότι στην υπό κρίση περίπτωση εφαρμόζετα­ι διάκριση στις παροχές του προγράμματ­ος με βάση το φύλο που αντιβαίνει στις διατάξεις του ν. 3769/2009, χωρίς μάλιστα η εταιρεία να επιχειρεί να αιτιολογήσ­ει την εν λόγω εξαίρεση επί τη βάσει σημαντικών και αξιόπιστων αναλογιστι­κών στατιστικώ­ν δεδομένων. Η ασφαλιστικ­ή εταιρεία έκανε εν τέλει αποδεκτά τα παραπάνω.

Δεσμεύτηκε ταυτόχρονα να αποσύρει άμεσα το εν λόγω προσάρτημα από τις νέες πωλήσεις ασφαλιστηρ­ίων συμβολαίων του κλάδου ζωής, ενώ σε σχέση με το υπάρχον χαρτοφυλάκ­ιο δεσμεύτηκε να στείλει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 στους παλιούς ασφαλισμέν­ους επιστολές με τις οποίες θα ενημερώνει για την κατάργηση της συγκεκριμέ­νης εξαίρεσης, ενώ όσα αιτήματα για αποζημίωση προκύψουν εν τω μεταξύ θα καλυφθούν. [ SID: 13250254]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece