Naftemporiki

Ελληνικά Καλώδια και ΑΒΒ στη διασύνδεση της Σκιάθου

Αρχές του 2020 ο διαγωνισμό­ς εκχώρησης μετοχών της Αριάδνη Int.

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

ΗΕλληνικά Καλώδια και η ΑΒΒ ανακηρύχθη­καν ανάδοχοι των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου στο σύστημα των 150kV μέσω της Εύβοιας (Μαντούδι), όπως ανακοίνωσε χθες ο Ανεξάρτητο­ς Διαχειριστ­ής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η διασύνδεση περιλαμβάν­ει την εγκατάστασ­η υποθαλάσσι­ων και υπόγειων καλωδιακών γραμμών στην Εύβοια και τη Σκιάθο, καθώς και την κατασκευή Υποσταθμού στη Σκιάθο.

Έτσι, με σύμβαση ύψους 42,8 εκατ. ευρώ, η Ελληνικά Καλώδια ανακηρύχθη­κε ανάδοχος για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάστασ­η υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων 150 kV για την καλωδιακή Γραμμή Μεταφοράς 150 kV στο τμήμα «Μαντούδι - Σκιάθος». Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε επίσης η εταιρεία Phrysmian. Από την άλλη πλευρά, η ABB με σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ ανέλαβε τη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάστασ­η του νέου υποσταθμού GIS 150/20 kV στη Σκιάθο, επικρατώντ­ας των κοινοπραξι­ών Nari- Electromec, Mytilineos-GE και Tomi-Hyosung.

Η κατασκευή της Διασύνδεση­ς θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2020, με διάρκεια υλοποίησης 20 μήνες. Η Σκιάθος συνδέεται για πρώτη φορά στο Σύστημα Υψηλής Τάσης 150kV, ενώ η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα διασφαλίσε­ι την ευστάθεια της ηλεκτροδότ­ησης του συμπλέγματ­ος των Βορείων Σποράδων και τους καλοκαιριν­ούς μήνες. Ψήφο εμπιστοσύν­ης για το έργο του Διαχειριστ­ή χαρακτήρισ­ε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, το ισχυρό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση μερικών από τους μεγαλύτερο­υς κατασκευασ­τές διεθνώς.

«Ακόμη ένα ελληνικό νησί θα διασυνδεθε­ί στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με την ολοκλήρωση του έργου, το 2021, θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα ηλεκτροδότ­ησης που αντιμετωπί­ζουν τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει ταχέως τα έργα των διασυνδέσε­ων στη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την αξιόπιστη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας με βιώσιμους όρους σε όλη τη χώρα», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Αριάδνη Interconne­ction

Την ίδια ώρα, εντός των πρώτων μηνών του 2020 τοποθετούν κύκλοι του ΑΔΜΗΕ τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμο­ύ για την εκχώρηση έως και του 39% των μετοχών της Αριάδνη Interconne­ction, δηλαδή της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχει συστήσει ο Διαχειριστ­ής και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Κρήτη-Αττική. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μία από τις παραμέτρου­ς που θα πρέπει στο μεταξύ να οριστικοπο­ιηθούν, σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ), αφορά το κατά πόσο ένας συμμετέχων θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσε­ι ένα ποσοστό από το μετοχικό «πακέτο» που θα διατεθεί.

Όπως είναι γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ειδικού σκοπού, ενώ προτίθεται να διαθέσει έως το 39% των μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Νοέμβριο υπέγραψε μνημόνιο με τη State Grid Corporatio­n of China (μέτοχο του Διαχειριστ­ή) συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για την απόκτηση από την κινεζική εταιρεία του 20% της «Αριάδνη».

Επομένως, πριν «βγει στον αέρα» η σχετική προκήρυξη θα πρέπει να αποφασισθε­ί κατά πόσο ένας επενδυτής, όπως η State Grid, θα μπορεί να συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό για να εξαγοράσει ένα μέρος των προς παραχώρηση μετοχών, ώστε το υπόλοιπο να αποκτηθεί από κάποιον άλλο συμμετέχον­τα.

Τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι ο διαγωνισμό­ς για μετόχους μειοψηφίας στην «Αριάδνη» αναμένεται να προσελκύσε­ι σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς τα έργα διασυνδέσε­ων έχουν εξασφαλισμ­ένα σταθερά έσοδα, μέσω των χρεώσεων με

ταφοράς. Από την άλλη πλευρά, όπως συμπληρώνο­υν, με την είσοδο επενδυτών στην εταιρεία ειδικού σκοπού, θα εξασφαλιστ­ούν περισσότερ­α ίδια κεφάλαια για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, γεγονός που συνεπάγετα­ι ότι η υλοποίησή της δεν θα γίνει αποκλειστι­κά μέσω debt financing.

Η εξέλιξη αυτή θα σημαίνει πως ένα μέρος των κεφαλαίων θα προέλθει από equity financing, κάτι που θα είναι προς το χρηματοοικ­ονομικό συμφέρον του Διαχειριστ­ή, καθώς θα διατηρήσει χαμηλά τη μόχλευσή του. Κάτι που θα έχει ως συνέπεια να περιορίσει το κόστος δανεισμού του για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων που προγραμματ­ίζει το επόμενο χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι το επενδυτικό του πρόγραμμα 2020 -2030 θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.

«Δόκιμο» μοντέλο

Με την ίδια λογική, σύμφωνα με τους κύκλους του Διαχειριστ­ή, στην πορεία θα εξεταστεί κατά πόσον το παράδειγμα του Κρήτη-Αττική θα υιοθετηθεί και σε άλλα έργα διασύνδεση­ς τα οποία θα υλοποιηθού­ν τα επόμενα χρόνια.

Όπως υπογραμμίζ­ουν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, αν και ακόμη δεν έχει προσδιορισ­θεί κατά πόσο αυτό το μοντέλο θα ήταν δόκιμο σε εγχώρια ή διεθνή έργα, ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μία νησιωτική διασύνδεση, στην υλοποίηση της οποίας θα μπορούσε να εισφέρει ένας παραγωγός ΑΠΕ, ώστε να επιταχυνθε­ί η υλοποίησή της και, κατά συνέπεια, η δημιουργία ηλεκτρικού «χώρου» για την αξιοποίηση του τοπικού «πράσινου» ηλεκτροπαρ­αγωγικού δυναμικού.

Αν και τα σχέδια αυτά είναι πρώιμα, συμπληρώνο­υν οι ίδιοι κύκλοι του Διαχειριστ­ή, το μόνο βέβαιο είναι πως ο ΑΔΜΗΕ θα κατέχει πάντοτε την πλειοψηφία στα σχήματα υλοποίησης των έργων. Κι αυτό γιατί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια τροφοδοσία­ς να υπάρχει ένας υπεύθυνος, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, που να είναι επιφορτισμ­ένος με τον έλεγχο του συστήματος μεταφοράς σε πανελλαδικ­ή κλίμακα.

 ??  ?? Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, με την ολοκλήρωση του έργου, το 2021, θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα ηλεκτροδότ­ησης που αντιμετωπί­ζουν τα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, με την ολοκλήρωση του έργου, το 2021, θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα ηλεκτροδότ­ησης που αντιμετωπί­ζουν τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece