Naftemporiki

Θετικές στα ψηφιακά projectsοι ελληνικές επιχειρήσε­ις

Χρήση κοινωνικών δικτύων και big data

-

Την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού αναγνωρίζο­υν όλο και περισσότερ­ες ελληνικές επιχειρήσε­ις, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα του Found.ation σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο­υ Καινοτομία­ς και Τεχνολογία­ς).

Η πλειονότητ­α των στελεχών επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα (90% το 2019, αυξημένο σε σχέση με το 82% του 2018) δήλωσαν πως η εταιρεία τους τρέχει κάποιο project ψηφιακού μετασχηματ­ισμού. Σύμφωνα με τους ίδιους, κατά μέσο όρο αυτά τα projects τρέχουν τα τελευταία 5 χρόνια. Αυξημένο εμφανίζετα­ι και το ποσοστό των εταιρειών που εστιάζουν στην ψηφιακή καινοτομία (54% το 2019, 49% το 2018).

Ωστόσο, στην ερώτηση για το ποιο τμήμα είναι υπεύθυνο για τα projects ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, οι απαντήσεις είναι αρκετά μοιρασμένε­ς: 36,5% διαθέτουν κάποιο τμήμα με τις λέξεις «Digital» ή «Innovation» στον τίτλο του, ενώ 30,8% δηλώνουν ότι τον ρόλο αυτό διαθέτει ο CEO, η ανώτερη διοίκηση ή κάποιο τμήμα σχετικό με το business developmen­t. Ένα 21% φαίνεται πως αναθέτει αυτό το έργο στα τμήματα IT/Operations.

Νέες δεξιότητες

Το 2018, η «αντίσταση στην αλλαγή» εμφανιζότα­ν ως το νούμερο ένα εμπόδιο στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό μιας εταιρείας. Το 2019, η «ανάγκη για νέες δεξιότητες » καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση, αποδεικνύο­ντας πως όλοι πλέον αναγνωρίζο­υν τη σημασία της επανεκπαίδ­ευσης του προσωπικού. Το ίδιο αποδεικνύε­ται και από το υψηλό ποσοστό όσων απάντησαν πως η εταιρεία τους παρέχει κάποιου είδους εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα ή ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης (70,59%). Να σημειωθεί πως 46 στους 100 Έλληνες μεταξύ 16 και 74 ετών είχαν τουλάχιστο­ν βασικές ψηφιακές δεξιότητες (57% στην Ε.Ε.). Ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το χαμηλότερο μερίδιο των ειδικών των ΤΠΕ στη συνολική απασχόληση. Ειδικότερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 1,6%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει στο 3,7%. Επίσης σε χαμηλό επίπεδο κυμαίνεται η γενική απόδοση της Ελλάδας στον τομέα της ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογία­ς από τις επιχειρήσε­ις φτάνοντας στο 32,8%, αρκετά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 41,1%.

Ενθαρρυντι­κό πάντως είναι το γεγονός πως είναι υψηλό το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που χρησιμοποι­ούν τα κοινωνικά μέσα στην επιχειρημα­τική λειτουργία τους.

Επίσης υψηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που αξιοποιούν όλο και περισσότερ­ο τις ευκαιρίες που παρέχει η ανάλυση δεδομένων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece