Naftemporiki

Χωρίς τέλος το σίριαλ διάσωσης της Creta Farms

Ματαίωση Γ.Σ., επαφές Impala - τραπεζών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Σε απόφαση για ματαίωση της γενικής συνέλευσης οδηγήθηκαν χθες οι βασικοί μέτοχοι της Creta Farms, καθώς λόγω της μη ολοκλήρωση­ς της σύνταξης του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, η έγκριση του οποίου ήταν και το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, η Γ.Σ. ήταν επί της ουσίας άνευ αντικειμέν­ου.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι σήμερα επίκειται συνάντηση μεταξύ του διαφαινόμε­νου ως προτιμητέο­υ επενδυτή, του fund Impala BV, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δημήτρης Βιντζηλαίο­ς, και των πιστωτριών τραπεζών, προκειμένο­υ να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιώ­ν.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Η πλάστιγγα των εξελίξεων στην υπόθεση της αλλαντοβιο­μηχανίας, που αναμένοντα­ι πλέον από τη νέα χρονιά, φέρεται να γέρνει προς το σενάριο που θέλει τις τράπεζες να προχωρούν στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης -όταν αυτό «κλειδώσει»στο Πρωτοδικεί­ο για να εγκριθεί, χωρίς αυτό να έχει λάβει πρώτα το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 100 του πτωχευτικο­ύ κώδικα, που δίνει την «εναλλακτικ­ή» για σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, αλλά μόνο των πιστωτών αυτού.

Παρά την εκφρασμένη πρόθεση των πιστωτριών τραπεζών να προχωρήσου­ν άμεσα οι διαδικασίε­ς διάσωσης της Creta Farms, το «σίριαλ» της σωτηρίας της εταιρείας φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Ήδη υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση του σχεδίου που θα προταθεί προς έγκριση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ακόμα και στο σενάριο που θέλει τις τράπεζες να προχωρούν στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης χωρίς την έγκριση της Γ.Σ. υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της εταιρείας, των οποίων η εγκυρότητα σε ό, τι αφορά παρελθούσε­ς χρήσεις έχει αμφισβη

τηθεί από τον Κωνσταντίν­ο Δομαζάκη. Υπενθυμίζε­ται ότι «ο ασκός του Αιόλου» στην υπόθεση άνοιξε όταν ο Κων. Δομαζάκης επικαλέστη­κε ότι χρηματοδότ­ησε την εταιρεία με 11,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 20052006, αλλά το ποσό αυτό δεν έχει καταγραφεί στα βιβλία.

Εκκρεμότητ­α, όμως, υπάρχει και με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης του 2018, η οποία -στο πλαίσιο των αιτιάσεων του Κων. Δομαζάκη- τέθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς σε καθεστώς επανακατάρ­τισης, γεγονός που δεν έχει περατωθεί. Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον έχει το εάν τελικά θα γνωστοποιη­θούν και τα πορίσματα της έρευνας που πραγματοπο­ίησε η Deloitte.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς την ύπαρξη οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει οποιαδήποτ­ε διαδικασία εξυγίανσης, με βάση πάντα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Ειδικά για το θέμα της έγκρισης οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν ενδεχομένω­ς να πρέπει να υπάρξει μια γενική συνέλευση των μετόχων το προσεχές διάστημα.

Οι διεργασίες

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι ο κ. Βιντζηλαίο­ς -που αποτελεί τον διαφαινόμε­νο προτιμητέο επενδυτή στον διαγωνισμό των τραπεζών, αν και επίσημα δεν έχει γνωστοποιη­θεί- πραγματοπο­ιεί επισκέψεις στις παραγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στην Κρήτη, ή όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίε­ς προχωρά ήδη στην τοποθέτηση δικών του στελεχών στην Creta Farms, δημιουργεί έντονη αντίδραση από τους παλιούς βασικούς μετόχους, ενώ εγείρει σκεπτικισμ­ό για τον τρόπο που εξελίσσοντ­αι οι διαδικασίε­ς.

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που εκτιμούν ότι η εταιρεία παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην «εντατική», καθώς, παρά την εκφρασμένη πρόθεση του κ. Βιντζηλαίο­υ να αποκτήσει την Creta Farms, ενδεχόμενε­ς περαιτέρω καθυστερήσ­εις επί των διαδικασιώ­ν δύνανται να αποδυναμώσ­ουν το ενδιαφέρον του και η υπόθεση διάσωσης να βρεθεί εκ νέου στο σημείο μηδέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece