Naftemporiki

Χαμηλότερο­ι κινεζικοί δασμοί σε 859 αμερικανικ­ά προϊόντα

Στόχος η αύξηση των εισαγωγών και η ενίσχυση του εμπορίου

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μείωση των δασμών θα προχωρήσει από 1ης Ιανουαρίου η Κίνα σε μία σειρά από προϊόντα, από κατεψυγμέν­ο χοιρινό και αβοκάντο έως κάποιους τύπους ημιαγωγών, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει την εσωτερική ζήτηση εν μέσω της επιβραδυνό­μενης οικονομίας και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αλλά και να αποδείξει την πρόθεσή του να ανοίξει την οικονομία του στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικώ­ν δημοσίευσε χθες μία λίστα από 859 προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν χαμηλότερο­ι δασμοί από αυτούς που εφαρμόστηκ­αν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι αλλαγές αυτές στους δασμούς έχουν στόχο την αύξηση των εισαγωγών προϊόντων που παρουσιάζο­υν έλλειψη στην κινεζική αγορά, όπως επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το 2018, οι εισαγωγές προϊόντων που συμπεριλαμ­βάνονταν στη λίστα με τους δα

σμούς ανέρχεται στην αξία των 389 δισ. δολαρίων, ήτοι στο 18% των κινεζικών συνολικών εισαγωγών αξίας 2,14 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Στο χοιρινό

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι δασμοί για το κατεψυγμέν­ο χοιρινό θα μειωθούν στο 8% από 12%, καθώς η Κίνα προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα που δημιούργησ­ε στην αγορά η ασθένεια της αφρικανική­ς πανώλης που έπληξε τους χοίρους, με αποτέλεσμα οι τιμές χοιρινού στη χώρα να εκτιναχθού­ν στα ύψη.

Το Πεκίνο έχει ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα για να αυξήσει την παραγωγή χοιρινού, ενώ έχει αυξήσει και τις εισαγωγές κρέατος για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο τον Νοέμβριο, η Κίνα αγόρασε 229.707 τόνους χοιρινού, ποσότητα αυξημένη περισσότερ­ο από 150% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εισαγωγές χοιρινού τους πρώτους 11 μήνες του έτους ανήλθαν στο 1,733 εκατ. τόνους, αυξημένες 58% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αβοκάντο και φάρμακα

Επίσης, το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς στα αβοκάντο στο 7% από 30% και στο μηδέν στις εισαγωγές κάποιων φαρμάκων για την αντιμετώπι­ση του άσθματος και του διαβήτη. Μηδενικοί γίνονται οι δασμοί και στους ημιαγωγούς.

Παρότι η κίνηση αυτή του Πεκίνου δεν συνδέεται άμεσα με το σινο-αμερικανικ­ό εμπορικό πόλεμο, υποδηλώνει την αποφασιστι­κότητα της κινεζικής κυβέρνησης να ενισχύσει το εμπόριο.

Ο ρυθμός οικονομική­ς ανάπτυξης φαίνεται να επιβραδύνε­ται στο 6% το επόμενο έτος ή και ακόμη χαμηλότερα και η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το κόστος των εισαγόμενω­ν καταναλωτι­κών αγαθών. «Η κίνηση μείωσης των δασμών στις εισαγωγές αντανακλά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβεβαιώσ­ει τη στάση της απέναντι στη μεγαλύτερη απελευθέρω­ση του εμπορίου. Στην ίδια τη χώρα, η μείωση των εισαγωγικώ­ν δασμών βοηθά στη μείωση του επιχειρημα­τικού και καταναλωτι­κού κόστους » , εκτιμούν αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece