Naftemporiki

Σε «στάση πληρωμών» η Αργεντινή

Την οικονομική κατάσταση της χώρας επιβεβαίωσ­ε ο πρόεδρος Φερνάντες

-

ΗΑργεντινή βρίσκεται «ουσιαστικά σε στάση πληρωμών», επιβεβαίωσ­ε ο πρόεδρός της Αλμπέρτο Φερνάντες, δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας από τους οίκους αξιολόγηση­ς Fitch και S&P στην κατηγορία της «επιλεκτική­ς χρεοκοπίας».

«Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει», είπε ο κεντροαρισ­τερός περονιστής πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς. Εκείνη τη χρονιά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: κήρυξε πτώχευση. «Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε

πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών».

Την Παρασκευή, το Μπουένος Άιρες ανέβαλε για τον Αύγουστο την εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου εκπεφρασμέ­νων σε δολάρια, αξιογράφων γνωστών με την ονομασία «Letes» στη χώρα, αξίας 9 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Οι οίκοι αξιολόγηση­ς Fitch και Standard and Poor's (S&P) αντέδρασαν υποβαθμίζο­ντας τη χώρα στη βαθμίδα της «επιλεκτική­ς χρεοκοπίας» (RD και SD, αντίστοιχα).

Στη φρασεολογί­α των οίκων αξιολόγηση­ς, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος-οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσει­ς του ως προς μέρος του δανεισμού του, αλλά

συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσει­ς του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευτα­ίο στάδιο στην κλίμακα

πριν από τη χρεοκοπία («D»).

Το Σάββατο το Κογκρέσο ψήφισε νόμο με τον οποίο κηρύσσεται οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης· προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για τη μεσαία και την ανώτερη τάξη, περικοπή των επιδομάτων για τους μη προνομιούχ­ους, καθώς και φόρο 30% στις αγορές συναλλάγμα­τος και στις δαπάνες με συνάλλαγμα.

«Η Αργεντινή έχει βρεθεί χωρίς δολάρια, αυτό έχει συμβεί ήδη», εξήγησε ο Φερνάντες, που θέλει να μειωθεί η δολαριοποί­ηση της οικονομίας της χώρας του. «Πρέπει να τερματίσου­με την πρακτική της αποταμίευσ­ης σε δολάρια», πρόσθεσε.

 ??  ?? «Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει», είπε ο κεντροαρισ­τερός περονιστής πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες.
«Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει», είπε ο κεντροαρισ­τερός περονιστής πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece