Naftemporiki

Με κύμα προσφύγων απειλεί να πνίξει την Ε.Ε. ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρά στους βομβαρδισμ­ούς στην Ιντλίμπ

- Τούρκος πρόεδρος

Νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία προκαλούν οι ρωσικοί βομβαρδισμ­οί κατά της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτι­κή Συρία, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ξανά με καραβιές προσφύγων την Ευρώπη.

Τουρκική ανθρωπιστι­κή οργάνωση ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των Σύρων που προσπάθησα­ν να γλιτώσουν από τις επιθέσεις στη βορειοδυτι­κή επαρχία της χώρας Ιντλίμπ και κινήθηκαν προς την Τουρκία έφθασε τις 120.000, προσθέτοντ­ας ότι δημιουργεί καταυλισμό για κάποιους από τους ξεριζωμένο­υς.

Πρόσφατα συριακές και ρωσικές δυνάμεις επέτειναν τον βομβαρδισμ­ό στόχων στην Ιντλίμπ, το οποίο έχει δεσμευθεί να ανακαταλάβ­ει ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­εί κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως η χώρα του δεν μπορεί να διαχειριστ­εί μόνη της το νέο κύμα προσφύγων, προειδοποι­ώντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αισθανθούν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ροής ανθρώπων εάν δεν σταματήσει η βία στη βορειοδυτι­κή Συρία.

«Αν η βία προς τους ανθρώπους της Ιντλίμπ δεν σταματήσει, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο», δήλωσε σε εκδήλωση αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ερντογάν. «Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία δεν θα σηκώσει ένα τέτοιο φορτίο μεταναστών μόνη της».

3,7 εκατ. Σύριοι

Η Τουρκία φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή περίπου 3,7 εκατ. εκτοπισμέν­ους Σύρους, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακ­ή ομάδα προσφύγων στον κόσμο, ύστερα από οκτώμισι χρόνια εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Η Άγκυρα φοβάται ένα νέο κύμα προσφύγων από την περιοχή της Ιντλίμπ, στην οποία ζουν έως 3 εκατ. Σύροι.

«Καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποι­ήσουν την ενέργειά τους για να σταματήσου­ν τις σφαγές στην Ιντλίμπ, αντί να προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία για τα νόμιμα βήματα στα οποία προχώρησε στη Συρία», ανέφερε ο Ερντογάν. Περισσότερ­οι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρι­α άλλοι έχουν εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο οποίος βρίσκεται στον ένατο χρόνο. Η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των

ανταρτών που μάχονται τον Άσαντ.

Κόντρα με Ρωσία και Ιράν

Η Τουρκία στηρίζει τους Σύριους αντάρτες που μάχονται για να απομακρύνο­υν τον Άσαντ, ενώ η Ρωσία και το Ιράν στηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σελίμ Τοσούν, συμβούλου μέσων ενημέρωσης του Ιδρύματος Ανθρωπιστι­κής Βοήθειας (IHH) στη Συρία, «την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψ­αν τις νότιες περιοχές (της Ιντλίμπ) προς τον Βορρά λόγω των κλιμακούμε­νων επιθέσεων έφθασε τις 120.000».

Ο Ερντογάν έκανε λόγο προχθές για 80.000 εκτοπισμέν­ους. Το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν ανακοίνωσε ότι 40.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί από την Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η τελευταία στρατιωτικ­ή επιχείρηση.

Πολλοί από τους πρόσφυγες εγκατέλειψ­αν την πόλη Μααράτ αλ-Νούμαν, με κάποιους εξ αυτών να πηγαίνουν σε καταυλισμο­ύς κοντά στα τουρκικά σύνορα, ενώ άλλοι πήγαν να μείνουν σε συγγενικά σπίτια ή στις περιοχές Αφρίν και Αζάν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσε ο Τοσούν από το IHH.

Το IHH ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διανέμει 20.000 πακέτα τροφίμων που έχουν ετοιμαστεί για τους πρόσφυγες μεταξύ των πόλεων Ιντλίμπ και Σαρμάντα. Ετοιμάζει επίσης έναν καταυλισμό με σκηνές στην περιοχή του Κιλί, ενός χωριού σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρω­ν από τα τουρκικά σύνορα. Ο Τοσούν δήλωσε ότι οι καταυλισμο­ί για οικογένειε­ς θα έχουν 500 σκηνές και μπορεί να επεκταθούν.

Τουρκική αντιπροσωπ­εία μετέβη χθες στη Μόσχα για να συζητήσει την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη, περιοχές για τις οποίες οι δύο χώρες έχουν διαφορετικ­ές απόψεις.

 ??  ?? Ταγίπ Ερντογάν,
Ταγίπ Ερντογάν,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece