Naftemporiki

Ιράν: Σε λειτουργία κύκλωμα του αντιδραστή­ρα στο Αράκ

Χωρίς παραβίαση των περιορισμώ­ν στα πυρηνικά

-

Το Ιράν αποκάλυψε χθες την αναδιάταξη ενός τμήματος του αντιδραστή­ρα βαρέος ύδατος στο Αράκ - μια κίνηση που δεν παραβιάζει τους διεθνείς περιορισμο­ύς που έχουν τεθεί στην πυρηνική εργασία του, αλλά δείχνει πως αναπτύσσει τον τομέα μπροστά στην πίεση των ΗΠΑ. Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι τεχνικοί έθεσαν σε λειτουργία ένα δευτερεύον κύκλωμα στο Αράκ, ένα εργοστάσιο που έχει κατασκευασ­τεί για την παραγωγή βαρέος ύδατος που χρησιμοποι­είται για να επιβραδύνε­ι τις αντιδράσει­ς στο κέντρο των πυρηνικών αντιδραστή­ρων.

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) ξεκινάμε ένα σημαντικό τμήμα του αντιδραστή­ρα», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Η Τεχεράνη επανενεργο­ποιεί τμήματα του πυρηνικού προγράμματ­ός της ως διαμαρτυρί­α για την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία που είχε στόχο να περιορίσει τη δυνατότητα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζε­ι πως η αποχώρηση και η απόφασή της να επαναφέρει τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με τη συμφωνία του 2015 θα αναγκάσουν το Ιράν να προχωρήσει σε μια ευρύτερη συμφωνία. Η Τεχεράνη υποστήριζε ανέκαθεν ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει σκοπό την παραγωγή ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Το δευτερεύον κύκλωμα τέθηκε σε λειτουργία καθώς το Ιράν εργάζεται για τον εκσυγχρονι­σμό του εργοστασίο­υ στο Αράκ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Το Ιράν συμφώνησε να κλείσει τον αντιδραστή­ρα στο Αράκ -περίπου 250 χλμ. νοτιοδυτικ­ά της Τεχεράνηςβ­άσει της συμφωνίας του 2015. Οι ξένες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία είπαν πως το εργοστάσιο θα μπορούσε εντέλει να παράγει πλουτώνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί σε ατομικές βόμβες. Στο Ιράν επετράπη όμως να παράγει μια περιορισμέ­νη ποσότητα βαρέος ύδατος και η Τεχεράνη εργάζεται για τον επανασχεδι­ασμό του αντιδραστή­ρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece