Naftemporiki

Το Διάστημα πεδίο μάχης ΗΠΑ - Κίνας

Βολές του Πεκίνου για τη δύναμη ενόπλων δυνάμεων που ίδρυσε ο Τραμπ

-

ΗΚίνα κατηγόρησε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουν να μετατρέψου­ν το Διάστημα σε «πεδίο μάχης», μετά τη δημιουργία από τον Ντόναλντ Τραμπ μιας «δύναμης Διαστήματο­ς», ενός νέου κλάδου των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος ίδρυσε επίσημα αυτή τη νέα δύναμη επικυρώνον­τας την Παρασκευή τον προϋπολογι­σμό του Πενταγώνου για το 2020. «Το Διάστημα είναι το νέο μέτωπο πολέμου στον κόσμο», σχολίασε με την ευκαιρία αυτή.

Κούρσα εξοπλισμών

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία αυτής της νέας δύναμης, που θα αποτελείτα­ι αρ

χικά από 16.000 στρατιωτικ­ούς και πολιτικό προσωπικό, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματία­ς, Γκενγκ Σουάνγκ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «συνεχίζει μια κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα» και ότι θέλει να το «μετατρέψει σε ένα είδος πεδίου μάχης». «Η Κίνα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και τη σθεναρή αντίθεσή της», πρόσθεσε.

Ο Γκενγκ υποστήριξε πως η κίνηση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών «παραβιάζει τη διεθνή συναίνεση για την ειρηνική χρήση του Διαστήματο­ς». Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ως εκ τούτου να διαπραγματ­ευθεί επειγόντως «ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο για τον έλεγχο των

εξοπλισμών στο Διάστημα».

Η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διάστημα απειλείται από την Κίνα και τη Ρω

σία που έχουν αναπτύξει τις τεχνολογικ­ές δυνατότητέ­ς τους. Οι απειλές κυμαίνοντα­ι από παρεμβολές σε συστήματα επικοινωνι­ών και σε δορυφόρους GPS μέχρι το χτύπημα με πύραυλο εδάφους-αέρος ενός δορυφόρου, που η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία το 2007, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Η αμερικανικ­ή δύναμη Διαστήματο­ς γίνεται ο έκτος κλάδος του αμερικανικ­ού στρατού, μετά τον Στρατό ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή. Ο προϋπολογι­σμός του είναι για το 2020 περιορισμέ­νος: περίπου 40 εκατ. δολ.

 ??  ?? Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματία­ς.
Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece