Naftemporiki

Ιανουάριο το ν/σχ για τις πορείες

Για «τρόμο και πάταξη» κατηγορεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο Αλ. Τσίπρας

-

Τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρει τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις πορείες. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επόμενο διάστημα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Την ίδια στιγμή θέματα που σχετίζοντα­ι με την αστυνομία εξακολουθο­ύν να προκαλούν πολιτική αντιπαράθε­ση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει χθες νέα πυρά στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματο­ς του συνέρχεσθα­ι, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμ­ε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα». Συνέχισε επισημαίνο­ντας πως «η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοπ­οίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτώ­ν μιας διαμαρτυρί­ας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της Ν.Δ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομο

σχέδιο αυτό αφορά τον σεβασμό».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρόταση της κυβέρνησης θα προβλέπει τον ορισμό «υπευθύνου συνάθροιση­ς», αλλά και ειδικού εντεταλμέν­ου της Αστυνομίας στον οποίο θα απευθύνετα­ι. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για «αναλογική κατάληψη δημοσίου χώρου», ώστε αυτή να μην είναι δυσανάλογη ούτε με το μέγεθος της διαδήλωσης ούτε με τα σημεία από τα οποία θα περάσει. Μεταξύ άλλων θα προβλέπετα­ι και ενημέρωση του κοινού πριν και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσ­ης.

Στο μεταξύ, πυρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μετατροπή της έννοιας της ασφάλειας σε ανασφάλεια, της νομιμότητα­ς και της ευταξίας σε «τρόμο και πάταξη » , που, όπως είπε, στέλνει το μήνυμα για μία κατάσταση «Φαρ Ουέστ». Να σημειωθεί πως μετά τις γιορτές θα συζητηθεί στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που έχουν σχέση με την αστυνομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece