Naftemporiki

Ξέφρενο πάρτι στη Wall Street

Ο Euro Stoxx 600 από το νέο ρεκόρ γύρισε σε πτώση 0,1%

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε εορταστικό κλίμα βρίσκεται η Wall Street δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεν­να, με τους δείκτες S&P και Nasdaq να καταρρίπτο­υν ενδοσυνεδρ­ιακά νέα ιστορικά υψηλά, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η αρχική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα υπογραφεί πολύ σύντομα.

Ο δείκτης S&P 500 γνώρισε την προηγούμεν­η εβδομάδα την καλύτερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, ενώ οδεύει προς το καλύτερο έτος όσον αφορά τα κέρδη του από το 2013. Η αγορά σαφώς εστιάζει στη βελτίωση των προοπτικών του παγκόσμιου εμπορίου και αυτό έχει φέρει μεγάλη ευφορία στο τέλος του έτους. Σημαντική άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Boeing, άνω του 3%, από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε την αλλαγή του διευθύνοντ­ος συμβούλου, μετά τα προβλήματα με τα 737 ΜΑΧ. Επίσης, η μετοχή της Tesla ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 420 δολαρίων, εν μέσω αισιοδοξία­ς που δημιούργησ­ε η εξασφάλιση νέας χρηματοδότ­ησης από κινεζικές τράπεζες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαν

τικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές απομακρύνθ­ηκαν από τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς η κάμψη των μετοχών τραπεζών της Ευρωζώνης αντιστάθμι­σε την αισιοδοξία που πυροδότησε η προκαταρκτ­ική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας. Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε 1%, από τη στιγμή που το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κλαας Νιτ, επέστησε την προσοχή ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική ενέχει τον κίνδυνο να καταστεί αντιπαραγω­γική. Με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα περιορισμέ­νος, εν όψει της αργίας των Χριστουγέν­νων, αναλυ

τές προειδοποι­ούν ότι η αγορά θα παρουσιάσε­ι νευρικότητ­α. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έχασε τα αρχικά κέρδη του, καθώς προς στιγμή άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, βρίσκοντας στήριγμα την άνοδο του βρετανικού δείκτη FTSE 100 για ένατη διαδοχική συνεδρίαση. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο εμπόριο γερμανικές και γαλλικές μετοχές δεν βρήκαν στήριξη στην ανακοίνωση της Κίνας για μείωση δασμών σε προϊόντα των ΗΠΑ. Οι μεγάλοι κερδισμένο­ι ήταν τα βρετανικά blue chips και οι βρετανικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece