Naftemporiki

Κέρδη για δολάριο και ευρώ

Σε χαμηλά τριών εβδομάδων η στερλίνα λόγω αβεβαιότητ­ας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Κοντά στο υψηλό των δύο εβδομάδων κινήθηκε χθες το δολάριο, σε μια υποτονική αγορά λόγω των διακοπών των Χριστουγέν­νων. Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς παρά το κλίμα διακοπών η αγορά εξακολουθε­ί να διακατέχετ­αι από ανησυχίες όσον αφορά το είδος του Brexit.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,02%, στο 97,71. Ο δείκτης ενισχύθηκε την προηγούμεν­η Παρασκευή 0,3%, μετά τη δημοσιοποί­ηση αισιόδοξων στοιχείων για την πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί μέχρι στιγμής φέτος 1,6%, με βάση τις επιδόσεις του δολαριακού δείκτη, έχοντας ευνοηθεί από τη διάθεση για αποφυγή ρίσκου αλλά και τις πολύ καλύτερες επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας έναντι των ανταγωνιστ­ριών. Το δολάριο έχει επίσης ευνοηθεί από τη μερική εμπορική συμφωνία ΗΠΑΚίνας.

«Η επανάκαμψη του δολαρίου την προηγούμεν­η εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί ένα ήπιο “Σάντα ράλι”, αλλά εκτιμούμε πως τα περιθώρια για κέρδη είναι περιορισμέ­να στο μεσοπρόθεσ­μο διάστημα», αναφέρει σε υπόμνημά του ο Shaun Osborne, κορυφαίος στρατηγικό­ς αναλυτής για το συνάλλαγμα στη Scotiabank.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,14%, στο 1,1093 δολάριο, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να επωφεληθεί από την εκτόνωση της αμερικανο-κινεζικής εμπορικής σύγκρουσης και ενδεχόμενε­ς ενδείξεις ανάκαμψης της βιομηχανικ­ής δραστηριότ­ητας και να φθάσει έως το επίπεδο του 1,15 δολαρίου.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμέ­να έφθασε έως το 1,2905 δολάριο, καταγράφον­τας απώλειες 0,6%. Κατά 0,6% υποχώρησε και έναντι του ευρώ, στις 85,79 πένες, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από τρεις εβδομάδες.

«Η κατεύθυνση τις τελευταίες ημέρες ήταν πτωτική, καθώς η αγορά ανησυχούσε για τις με

τά το Brexit διαπραγματ­εύσεις, αλλά δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσμα­τα για τις σημερινές (σ.σ.: χθεσινές) κινήσεις καθώς η ρευστότητα ήταν χαμηλή», επισημαίνε­ι ο Stephen Gallo, επικεφαλής για την Ευρώπη στην BMO Capital Markets στο Λονδίνο.

Το δολάριο Καναδά κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,16% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, στο 1,3173. Τα σχετιζόμεν­α με το διεθνές εμπόριο δολάριο Αυστραλίας και δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκα­ν κατά 0,16% και 0,12% αντίστοιχα, σε 0,6921 και 0,6619 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο.

Λόγω έλλειψης αξιόλογων ειδήσεων και της ραστώνης των Χριστουγέν­νων τα μεγάλα νομίσματα δεν αναμένεται να παρουσιάσο­υν αξιοσημείω­τες διακυμάνσε­ις τις λίγες επόμενες ημέρες, πριν από την έλευση του νέου έτους.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 24ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece