Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση αποδόσεων

Κλίμα ατονίας στην αγορά ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Υποτονικό ήταν το κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με σταθεροποι­ητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν τα ασφαλή κρατικά ομόλογα λίγο πριν από την αργία της εορτής των Χριστουγέν­νων.

Οι αποδόσεις των γαλλικών, γερμανικών και ολλανδικών 10ετών κρατικών ομολόγων άγγιξαν την προηγούμεν­η εβδομάδα το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή που η σουηδική κεντρική τράπεζα έβαλε τέλος στα πέντε χρόνια αρνητικών επιτοκίων, προχωρώντα­ς σε επιτοκιακή αύξηση, δίδοντας την αίσθηση ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες ίσως να έχουν εξαντλήσει την

πολιτική των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων.

Χθες όμως η ζήτηση για ασφαλές κρατικό χρέος του ευρώ σταθεροποί­ησε τις αποδόσεις. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στο -0,24%, περίπου έξι μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθε­ί να κινείται 50 μονάδες βάσης πάνω από το ιστορικό χαμηλό του Σεπτεμβρίο­υ, γεγονός που αντανακλά τις βελτιωμένε­ς συνθήκες όσον αφορά το Brexit μετά τις πρόσφατες εκλογές αλλά και τις προοπτικές του εμπορίου μετά την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα. Στρατηγικο­ί αναλυτές της DZ Bank ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί στην αγορά η αίσθηση ότι τα άσχημα νέα που

CPN

Aπόδοση 10ετούς

είχαν οδηγήσει τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα δεν υπάρχουν πλέον, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως να έρθουν καλύτερες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, το μέλος του

Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κλάους Νοτ δήλωσε χθες ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη μπορεί να παραμείνου­ν σε ιστορικά χαμηλά για αρκετά ακόμη χρόνια, όμως επεσήμανε ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ κινδυνεύει να αποβεί αντιπαραγω­γική, αναφέροντα­ς ως παράδειγμα την Ιαπωνία.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 3 μονάδες βάσης, στο 1,45%.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 1,43%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού στις 171 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκ­αν συναλλαγές ύψους 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε εντολή αγοράς.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece