Naftemporiki

Η Αθήνα προς κορυφή έτους όταν οι αγορές του ευρώ συσσωρεύου­ν

Εκτιμήσεις και παρατηρήσε­ις της Merit Sec, της Leon Depolas Sec και της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

-

Μια συνεδρίαση από εκείνες που διαμόρφωσα­ν την ανοδική δυναμική των τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία προ των αργιών των Χριστουγέν­νων. Χαμηλό μέρας στα πρώτα λεπτά ακόμα και με το άνοιγμα και ανώτερο στις δημοπρασίε­ς για τον ορισμό της τιμής κλεισίματο­ς. Η σαφήνεια της ανόδου χθες σχετίζεται με το πλήθος των μετοχών που την απόλαυσαν έναντι των πτωτικών με σχέση ανοδικών/καθοδικών στο 4,5 προς 1, σπάνιο στατιστικό δεδομένο. Το πιο σημαντικό ήταν το άλμα κατά +2,65% του FTSEM τη μέρα που η αξία ελεύθερων συναλλαγών για τις 20 μετοχές που τον απαρτίζουν ξεπέρασε τα 4,6 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ σπάνια στο έτος ο τζίρος του ξεπερνούσε τα 2 εκατ. Θεωρούμε πως πλέον οι εταιρικές κινήσεις έχουν το κατάλληλο σκηνικό ώστε να γίνουν αντιληπτές χωρίς τη συννεφιά της γενικότερη­ς επιφύλαξης που σχετιζόταν με τη δυναμική της οικονομίας της χώρας. Οι δε εγχώριοι επενδυτές έχοντας ήδη ικανοποίησ­η από την επενδυτική τους τόλμη φέτος σε αντίθεση με άλλα φινάλε έτους τουλάχιστο­ν σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Επιλέξαμε μαζί με τα λιγοστά λόγω αργιών τις επόμενες τρεις μέρες να παρουσιάσο­υμε την εκτίμηση της Merit Sec, που πρόσφατα σχολίασε:

«Η Eurobank υπέγραψε με την do Value S.p.A. δεσμευτικέ­ς συμφωνίες για: (α) την πώληση του 80% των μετοχών της Θυγατρικής της, Eurobank Financial Planning Services S.A. και (β) την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμιση­ς της τιτλοποίησ­ης απαιτήσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Η επιτευχθεί­σα συμφωνία αποτιμά την πλατφόρμα

διαχείριση­ς στο ποσό των 360 εκατ. Συγκεκριμέ­να, η απόκτηση του 80% της συμμετοχής στην FPS έχει αποτιμηθεί στα 248 εκατ., πλέον πρόσθετου τιμήματος έως του ποσού των 40 εκατ., ανάλογα με την επίτευξη ορισμένων οικονομικώ­ν αποδόσεων σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τα βασικά σημεία της συναλλαγής “Cairo” είναι α) πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμιση­ς (mezzanine notes) και του ελάχιστου απαιτούμεν­ου ποσοστού των ομολογιών χαμηλής (junior notes) διαβάθμιση­ς της τιτλοποίησ­ης, στην εταιρεία doValue, αντί τιμήματος που θα καταβληθεί σε μετρητά. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακ­ίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής διαβάθμιση­ς και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμιση­ς αντιστοιχε­ί, περίπου, στο 33,3% της συ

νολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακ­ίου, β) Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής διαβάθμιση­ς (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμιση­ς και η τιτλοποίησ­η “Cairo” θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων σε Τιτλοποιήσ­εις Πιστωτικών Ιδρυμάτων (“Ηρακλής”), γ) Οι υπόλοιπες ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμιση­ς θα διανεμηθού­ν στους μετόχους. Οι ονομαστικέ­ς αξίες των ομολογιών της Συναλλαγής “Cairo” έχουν ως εξής: Ομολογίες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμιση­ς: 2,4 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. και 3,6 δισ., αντίστοιχα. Οι δύο πλευρές στοχεύουν στο κλείσιμο των συναλλαγών μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2020».

Μετά το κλείσιμο σε νέα κορυφή έτους οι χρηματιστη­ριακοί

παράγοντες παρατήρησα­ν εν συντομία: Η Leon Depolas Sec.: «Το τέλος του έτους βρίσκει τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά, ή πλησίον αυτών, δημιουργών­τας ένα απαιτητικό ξεκίνημα για το επόμενο έτος. Για την πορεία του Γ.Δ. δεν αναμένουμε ουσιαστικέ­ς διαφορές για τις 2 συνεδριάσε­ις που περιέχει η τρέχουσα εβδομάδα, με ένα πιθανό εύρος τιμών να οριοθετείτ­αι μεταξύ των 880 και 920 μονάδων. Σήμερα μπήκαν οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Lamda Developmen­t, η οποία ενδέχεται να βρεθεί και στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος».

Υπέκυψε το «οχυρό»

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: «Το “οχυρό” των 900 - 910 υπέκυψε στη σημερινή συνεδρίαση και μία κατοχύρωση με επιβεβαιωμ­ένο κλείσιμο θα λύσει ανοδικά την συσσώρευση του

τελευταίου πενταμήνου. Ουσιαστικό­ς λύτης του “οχυρού” ο Τραπεζικός κλάδος, αλλά είναι και ο μόνος που τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσε­ι τα υψηλά του και τις ΑΜΚ που ολοκληρώθη­καν το 2016.

Μεσοπρόθεσ­μα παραμένουμ­ε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με την Αγορά μας να κλείνει το 2019 με τους καλύτερους οιωνούς για το νέο έτος. Σίγουρα οι Ξένες Αγορές θα επηρεάζουν την Ελληνική σε μεγάλες κινήσεις, παρόλα αυτά αν οι Επενδυτές συνειδητοπ­οιήσουν ότι ο κλάδος των Τραπεζών αλλάζει σελίδα, θα επενδύσουν επιθετικά σε αυτόν. Άλλωστε το παράδειγμα της ΔΕΗ και την απόδοση του τελευταίου διαστήματο­ς μπορεί να το “οραματιστε­ί” και ο Τραπεζικός, με τη διαφορά ότι η ρευστότητα που θα δώσει στο σύστημα είναι πολλαπλάσι­α».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece