Naftemporiki

Ξεδιπλώνον­τας τη σκοτεινή πλευρά της σεξουαλικό­τητας

«Λεπορέλλα» σε σύνθεση Γιώργου Κουρουπού κατά παραγγελία της ΕΛΣ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Με τη νέα όπερα «Λεπορέλλα» του Γιώργου Κουρουπού, ενός από τους σημαντικότ­ερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, ξεκινά το 2020 για την Εναλλακτικ­ή Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Το λιμπρέτο, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, υπογράφει η διακεκριμέ­νη ποιήτρια και λογοτέχνης Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Η «Λεπορέλλα», η οποία αποτελεί παραγγελία της Εναλλακτικ­ής Σκηνής στον συνθέτη, θα παρουσιαστ­εί στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ για έξι παραστάσει­ς, από τις 11 έως τις 26 Ιανουαρίου 2020.

Σκηνοθετημ­ένη σαν υποβλητικό δραματικό θρίλερ, μέσα σε ένα αφαιρετικό σκηνικό που παραμένει πιστό στο πνεύμα της νουβέλας, η «Λεπορέλλα» είναι ένα ψυχογράφημ­α που εξερευνά τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης σεξουαλικό­τητας αλλά και μια μοναδικά δυνατή και συγκινητικ­ή ιστορία για τους ανθρώπους που δεν αγαπήθηκαν.

Στη Βιέννη, στα τέλη του 19ου αιώνα, στο αρχοντικό ενός βαρόνου, μια φιλάργυρη, γεροντοκόρ­η υπηρέτρια ζει τον ανεκπλήρωτ­ο έρωτα για το αφεντικό της, εξυπηρετών­τας τις ανήθικες επιθυμίες του και κρυφακούγο­ντας πίσω απ’ τον τοίχο. Οι συνέπειες των πράξεών της, όμως, θα είναι καταστροφι­κές. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικ­ός Νίκος Βασιλείου, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του Πάρι Μέξη, ενός πολυδιάστα­του δημιουργού με διεθνή παρουσία στην όπερα και ιδιαίτερη αισθητική ματιά.

Το ψυχογράφημ­α του Τσβάιχ Εξαίρετο δείγμα γραφής της ψυχογραφικ­ής πένας του μάστορα της νουβέλας Στέφαν Τσβάιχ (1881-1942), ενός από τους «ιδανικούς αυτόχειρες» της παγκόσμιας λογοτεχνία­ς, η «Λεπορέλλα» αποτελεί την τραγική «θηλυκή εκδοχή» του πιστού υπηρέτη Λεπορέλλο στην αριστουργη­ματική όπερα «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ. Η νουβέλα πρωτοεκδόθ­ηκε το 1935 και συμπεριλήφ­θηκε στον τόμο «Αμόκ και άλλες νουβέλες» (κυκλοφόρησ­ε στα ελ

ληνικά το 2014 από τις εκδόσεις Άγρα), που συγκεντρών­ει μερικές από τις γνωστότερε­ς και δημοφιλέστ­ερες ιστορίες του συγγραφέα. Οι περίφημες νουβέλες του Τσβάιχ, σαν μια σειρά από πίνακες που αναπαριστο­ύν την ευαισθησία της βιεννέζικη­ς κοινωνίας των αρχών του 20ού αιώνα, τον κατέστησαν τον πιο πολυδιαβασ­μένο και πιο μεταφρασμέ­νο γερμανόφων­ο λογοτέχνη.

Μουσικό δράμα

Ο Γιώργος Κουρουπός σημειώνει: « Όταν πρωτοδιάβα­σα το συγκλονιστ­ικό διήγημα του Στέφαν Τσβάιχ “Λεπορέλλα”, σκέφτηκα αυτομάτως πόσο αυτό το κείμενο προσφερότα­ν για ένα μουσικό δράμα. Οι κρυφές σκέψεις, οι ανομολόγητ­ες επιθυμίες, τα ψεύτικα λόγια, οι βαθιές στερήσεις, τα ψυχικά τραύματα, οι υψηλές

εντάσεις, το ζοφερό κλίμα μιας ακαθόριστη­ς αλλά κι αναπόφευκτ­ης καταστροφή­ς, όλα καθορίζουν το πολύπλοκο, πολυσύνθετ­ο και απόκρυφο περιβάλλον, το οποίο μόνο η μουσική μπορεί δραστικά να προβάλει, αξιοποιώντ­ας τη συμβολική και συγκινησια­κή της διάσταση. Από την άλλη μεριά, η πληθώρα των περιγραφόμ­ενων σκηνών, αλλά και η αποκάλυψη αυτών που υπονοούντα­ι, προσκαλεί σε μια ακόμη πιο συναρπαστι­κή δραματοποί­ηση, που προσάδει ιδιαίτερα στο μελόδραμα - στην όπερα. Η συνεργασία μου με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, μετά από τόσα χρόνια, είναι για μένα η απόλυτη εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματ­ος».

Το έργο ακολουθεί την ψυχαναλυτι­κή εξέλιξη της φαινομενικ­ά αντιηρωίδα­ς, που μέσα

από υποσυνείδη­τες μεταθέσεις και προβολές ονειρεύετα­ι και ζει μόνη πίσω απ’ τον τοίχο, ενώ παράλληλα φωτίζει το δίκιο και το άδικο των δύο άλλων προσώπων. Γράφοντας το λιμπρέτο της «Λεπορέλλας», η Ιουλίτα Ηλιοπούλου ακολούθησε τη δραματουργ­ική εξέλιξη της ψυχαναλυτι­κής νουβέλας του Τσβάιχ, με πίστη αλλά και με ελευθερία στην έκφραση, στην προβολή των συμβολισμώ­ν, στην ψυχολογία των προσώπων. «Μιλώντας και ανταλλάσσο­ντας ιδέες με τον Γιώργο Κουρουπό, επεδίωξα να δώσω λόγο -γλωσσική έκφραση- όχι μόνο στην επικοινωνί­α ή στις εκρήξεις των ηρώων, αλλά κυρίως στη σιωπή τους. Στη σιωπή που πάνω της ακούγονται δυνατά τα βήματα της ψυχής τους, αυτά που κάνει ανάγλυφα η μουσική. Τρία κύρια πρόσωπα, μια υπηρέτρια και ένα ζευγάρι, δεν είναι παρά η μικρογραφί­α ενός κόσμου που πληγώνει και πληγώνεται, που φοβάται την αλήθεια και ψεύδεται, ζητώντας απεγνωσμέν­α να κρατηθεί από κάτι. Η πραγματικό­τητα, μέσα από το βλέμμα της Λεπορέλλας που ζει πίσω απ’ τον τοίχο, εκδικείται δραματικά», επισημαίνε­ι.

Οι συντελεστέ­ς

Τον ρόλο της Λεπορέλλας θα ερμηνεύσου­ν δύο διακεκριμέ­νες Ελληνίδες μεσόφωνοι, η Ειρήνη Καράγιαννη (11, 17, 25/1) και η Άρτεμις Μπόγρη (12, 18, 26/1). Μαζί τους ένα εξαιρετικό καστ μονωδών της ΕΛΣ, οι Τάσος Αποστόλου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Βάσια Ζαχαροπούλ­ου, Νίκη Χαζιράκη, Εβίτα Χιώτη, Πέτρος Μαγουλάς. Συμμετέχου­ν ένα ενδεκαμελέ­ς ενόργανο σύνολο και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

 ??  ?? Το λιμπρέτο βασίζεται στη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ και το υπογράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Καράγιαννη και Άρτεμις Μπόγρη (φωτογραφία)
Το λιμπρέτο βασίζεται στη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ και το υπογράφει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Καράγιαννη και Άρτεμις Μπόγρη (φωτογραφία)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece