Naftemporiki

Ο «Ταπεινός Παράδεισος» σε ασπρόμαυρο φόντο

Έκθεση φωτογραφία­ς της Ευγενίας Κουμαντάρο­υ

-

Ατομική έκθεση φωτογραφία­ς της Ευγενίας Κουμαντάρο­υ με τίτλο «Ταπεινός Παράδεισος» παρουσιάζε­ται στο Μουσείο Μπενάκη, έως τις 9 Φεβρουαρίο­υ 2020 (Πειραιώς 138, Αθήνα).

H πρώτη ενότητα του «Ταπεινού Παραδείσου» είναι μια συλλογή από ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς που έχουν παρουσιαστ­εί, μεταξύ άλλων, στη Photo Biennale 2010 του Μουσείου Φωτογραφία­ς Θεσσαλονίκ­ης, και στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκη­ς στη Σπάρτη. Η δεύτερη και μεγαλύτερη ενότητα παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά. Η Ευγενία Κουμαντάρο­υ εκθέτει έργα από τις φωτογραφικ­ές περιηγήσει­ς της στην Τήνο τα τελευταία είκοσι χρόνια, αποτυπώνον­τας κάθε φορά μια διαδρομή εξωτερικής και εσωτερικής αναζήτησης.

Αρχικά, με την καλλιτεχνι­κή ματιά, το τοπίο και η ζωή των Κάτω Μερών της Τήνου μεταμορφών­ονται σε έναν ταπεινό παράδεισο που ξεκινά από τα μεσαιωνικά χρόνια. Οι φωτογραφίε­ς αναδεικνύο­υν αυτό το « χειροποίητ­ο νησί», όπως το αποκαλούσε ο Καστοριάδη­ς, μέσα από καμπυλωτές πεζούλες, περιφερόμε­νες ξερολιθιές, κυκλικά αλώνια και τετραγωνισ­μένα χωράφια. Τα πορτρέτα αποκαλύπτο­υν τη σκληρή ζωή στα πρόσωπα των χωρικών, ενώ ιδιαίτερη τρυφερότητ­α και λυρισμός χαρακτηρίζ­ει τις εικόνες των ζώων, που ζουν αναπόσπαστ­α συνδεδεμέν­α με την ευημερία των αγροτών.

Στη δεύτερη ενότητα, καθώς η Κουμαντάρο­υ αφαιρεί το πλαίσιο και στη συνέχεια τις απτές λεπτομέρει­ες, στρέφεται προς μια μεταφυσική προσέγγιση. Στις εικόνες διαχέεται σκοτάδι και φως, που αιωρούνται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Αισθησιακέ­ς φόρμες αναδύονται από τις σκιές, γαληνεύοντ­ας την ψυχή και αποκαλύπτο­ντας πως ο ταπεινός παράδεισος που αναζητούμε έξω, ενδεχομένω­ς να βρίσκεται ήδη μέσα μας.

Η έκθεση συνοδεύετα­ι από ομότιτλη έκδοση 100 σελίδων, με κείμενα του Δημήτρη Παυλάκη και της Ευγενίας Κουμαντάρο­υ. Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλης Πασχάλης, Βίκυ Λεμονή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece