Naftemporiki

Η Ε.Ε. να βρει λύση για τα προσφυγόπο­υλα

- ΣΧΟΛΙΟ

Ηπρόταση του συμπροέδρο­υ των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ να υποδεχτεί η Γερμανία ασυνόδευτο­υς ανηλίκους από προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, προκάλεσε αντιδράσει­ς του πολιτικού κόσμου. Αρνητικά εκφράζεται σήμερα στην Passauer Neue Presse ο Γκερντ Μίλερ, υπουργός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς με τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες. Σύμφωνα με τον πολιτικό των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά επικρατούν «απαράδεκτε­ς, απάνθρωπες συνθήκες μέσα στην Ευρώπη».

Όπως υποστηρίζε­ι, σε προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς στην Αφρική παρέχεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) «ταχύτερα και αποτελεσμα­τικότερα» βοήθεια. Η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «άμεσα και με αποφασιστι­κότητα» προκειμένο­υ

να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα.

Κριτική στην Ελλάδα άσκησε χθες και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στο κυβερνητικ­ό briefing στο Βερολίνο. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η κατάσταση στους προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς στα ελληνικά νησιά είναι «μη αποδεκτή» και θα πρέπει αλλάξει. Όπως τόνισε ακόμη, η Ελλάδα στηρίζεται από την Ε.Ε. τόσο υλικοτεχνι­κά όσο και με ειδικό προσωπικό. Μόλις πρόσφατα νηοπομπή 90 φορτηγών μετέφερε βοήθεια από τη Γερμανία για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αναφορικά με την υποδοχή ασυνόδευτω­ν ανηλίκων από ελληνικούς προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς, ο ίδιος εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι το θέμα αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Θα πρέπει να αναζητηθεί «ευρωπαϊκή λύση», υποστήριξε και η αναπληρώτρ­ια κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ. «Η Γερμανία δεν μπορεί να το ρυθμίσει μόνη της», δήλωσε στο ίδιο briefing.

Την πρόταση για υποδοχή προσφυγόπο­υλων από την Ελλάδα απορρίπτου­ν και οι Φιλελεύθερ­οι (FDP). Η γ.γ. του κόμματος Λίντα Τόιτεμπεργ­κ καταλογίζε­ι στον συμπρόεδρο των Πρασίνων Χάμπεκ ότι έκανε την πρότασή του λίγο πριν από τα Χριστούγεν­να για

επικοινωνι­ακούς λόγους. Το προσφυγικό απαιτεί λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένε­ς εθνικές προσπάθειε­ς.

Στο μεταξύ και η αντίδραση της νέας ηγεσίας των Σοσιαλδημο­κρατών κινείται επί της ουσίας στο ίδιο μήκος κύματος με τα χριστιανικ­ά κόμματα. Η κατάσταση στους προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς στην Ελλάδα θα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά θα πρέπει παράλληλα να καταστεί δυνατή η υποδοχή προσφύγων από εκεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δηλώνει στη Rheinische Post η συμπρόεδρο­ς του SPD Σάσκια Έσκεν. « Και φυσικά » , προσθέτει, «θα πρέπει να αποδίδεται περισσότερ­η προσοχή στα παιδιά και τις οικογένειέ­ς τους».

Σαφή θέση υπέρ τη υποδοχής ασυνόδευτω­ν ανηλίκων από προσφυγικο­ύς καταυλισμο­ύς στα ελληνικά νησιά παίρνει ο σοσιαλδημο­κράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους. «Όταν όλοι περιμένουν να συμμετέχου­ν όλοι, τότε στο τέλος δεν θα κάνει κανείς τίποτα», επισημαίνε­ι στη σημερινή Welt. Το ζητούμενο είναι ως μια ένδειξη ανθρωπιάς «να φέρεις, όχι χιλιάδες, αλλά μερικές εκατοντάδε­ς παιδιά στη Γερμανία».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece