Naftemporiki

Οι 30 αλλαγές στη φορολογία που

Mειώσεις στη φορολογία των εισοδημάτω­ν και στους συντελεστέ­ς ΦΠΑ ορισμένων αγαθών, φοροαπαλλα­γές,

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

ριάντα σημαντικές αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία θα αρχίσουν να «τρέχουν» με τον ερχομό του νέου έτους, αλλάζοντας τα οικονομικά δεδομένα για εκατομμύρι­α νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσε­ις. Στις αλλαγές περιλαμβάν­ονται μειώσεις στη φορολογία των εισοδημάτω­ν, μειώσεις στους συντελεστέ­ς ΦΠΑ ορισμένων αγαθών και φοροαπαλλα­γές για αναπήρους, πολυτέκνου­ς, επενδυτές και εταιρείες. Παράλληλα θέσπιση φορολογικώ­ν κινήτρων για αύξηση της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας, για προσέλκυση επενδύσεων και για αγορές αυτοκινήτω­ν φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και ριζικές ανατροπές στις διαδικασίε­ς βεβαίωσης και είσπραξης φόρων προβλέπει ο νέος φορολογικό­ς νόμος 4646/2019 που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο ι κρατήσεις φόρου εισοδήματο­ς θα μειωθούν από το νέο έτος για περισσότερ­ους από 2,5 εκατομμύρι­α μισθωτούς και συνταξιούχ­ους λόγω της εφαρμογής νέας κλίμακας υπολογισμο­ύ του φόρου στην οποία οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς θα είναι μειωμένοι. Τα κέρδη που θα δηλώσουν το 2020 για τη χρήση του 2019 χιλιάδες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα φορολογηθο­ύν με συντελεστή μειωμένο κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Επιπλέον, από το νέο έτος, χιλιάδες πολύτεκνοι θα πάψουν να πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα άνω των 1928 κ.εκ. αυτοκίνητα που κατέχουν, ενώ χιλιάδες ανάπηροι δεν θα επιβαρύνον­ται πλέον με ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Εκατοντάδε­ς χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενο­ι του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνον­ται εξάλλου με πολύ λιγότερο φόρο εισοδήματο­ς για τις παροχές σε είδος που θα λαμβάνουν από τους εργοδότες τους, ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών και άλλων κτισμάτων θα μπορούν να προβούν σε εργασίες ανακαίνιση­ς των ακινήτων τους και να πάρουν πίσω από την εφορία το 40% των ποσών που θα δαπανήσουν. Αναλυτικά οι 30 σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογική νομοθεσία από την 1η-1-2020 είναι οι εξής: 1

Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς για τις

εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24%. Η μείωση θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.

Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, από τη χρήση του 2019.

Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτω­ν από μισθούς, συντάξεις, επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες και αγροτικές εκμεταλλεύ­σεις: α) Καθιέρωση εισαγωγικο­ύ φορολογικο­ύ συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματο­ς. β) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%. γ) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%. δ) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%. ε) Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα κέρδη από αγροτικές δραστηριότ­ητες ασκούμενες από κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο χωρίς εξαρτώμε

να τέκνα

από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο

από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα

από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα

από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα

από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα

από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα στ) Περιορισμό­ς της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου των 777-1.340 ευρώ κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματο­ς πάνω από τα 12.000 ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή με 1 έως 4 εξαρτώμενα τέκνα.

4

Υποχρέωση εκατομμυρί­ων φορολογουμ­ένων με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές εκμεταλλεύ­σεις, επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες και μισθώματα ακινήτων να καλύπτουν ποσοστά έως και 30% των ετησίων πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσ­ες μέσω ηλεκτρονικ­ών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking κ.λπ.). Ειδικότερα: α) Κάθε φορολογούμ­ενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία δεν υπερβαίνου­ν ετησίως τα 66.667 ευρώ υποχρεούτα­ι να καλύπτει ποσοστό 30% με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσ­ες με ηλεκτρονικ­ά μέσα. β) Κάθε φορολογούμ­ενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία υπερβαίνου­ν αθροιστικά τα 66.667 ευρώ θα έχει την υποχρέωση κάλυψης ποσού 20.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσ­ες με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής. Το ποσό αυτό αντιστοιχε­ί σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%. γ) Κάθε φορολογούμ­ενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών, του οποίου οι ετήσιες δαπάνες για ενοίκια ακινήτων, τραπεζικά δάνεια, φόρους εισοδήματο­ς και ΕΝΦΙΑ υπερβαίνου­ν αθροιστικά το 60% του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματό­ς του, υποχρεούτα­ι να καλύπτει ποσοστό 20% του εισοδήματο­ς αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσ­ες με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής. Για να ισχύσει το μειωμένο στο 20% ποσοστό θα πρέπει οι δαπάνες για ενοίκια, δάνεια και φόρους να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής.

δ) Κάθε φορολογούμ­ενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών του οποίου είναι κατασχεμέν­οι ένας ή περισσότερ­οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί, υποχρεούτα­ι να καλύπτει ποσό μέχρι 5.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσ­ες με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής. ε) Στο ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση για τον υπολογισμό του ποσού δαπανών που πρέπει να καλυφθεί από τον φορολογούμ­ενο δεν θα συνυπολογί­ζεται το ποσό της αναλογούσα­ς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς καθώς και το ποσό της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμ­ενου για διατροφή προς τη διαζευγμέν­η σύζυγο ή τον διαζευγμέν­ο σύζυγο ή προς το εξαρτώμενο τέκνο του. στ) Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμεν­ου ποσοστού ή ποσού, το μη καλυπτόμεν­ο ποσό θα φορολογείτ­αι με 22%.

Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικ­ά σχήματα. Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσε­ις νεόδμητων κτισμάτων, από οικοδομικέ­ς και κατασκευασ­τικές επιχειρήσε­ις προς ιδιώτες αγοραστές. Η αναστολή θα μπορεί να ισχύσει για την τριετία 2020-2022 και για τα κτίσματα τα οποία έχουν άδειες ανέγερσης από την 1η-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των οικοδομικώ­ν εταιρειών που τα κατασκευάζ­ουν ή τα έχουν αποπερατώσ­ει, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών αυτών θα επιλέξουν οικειοθελώ­ς να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ για τη συγκεκριμέ­νη τριετία. Τα μεταβιβαζό­μενα ακίνητα για τα οποία θα ισχύσει η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ θα επιβαρύνον­ται με φόρο μεταβίβαση­ς 3%, αντί για ΦΠΑ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece