Naftemporiki

Οι αλλαγές στην προστασία α’ κατοικίας

Εξειδίκευσ­η όρων για επιδότηση Δημοσίου στα επιχειρημα­τικά δάνεια - Χωρίς παράταση η πλατφόρμα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Δύσκολο αναμένεται το 2020 για τους έχοντες ιδιωτικό χρέος, καθώς οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω παρατάσεις του ευνοϊκού καθεστώτος των ρυθμίσεων.

Με πλειστηρια­σμούς που υπερβαίνου­ν τους 1.100 ξεκινά το 2020, ενώ στην κορύφωση του α’ τετραμήνου ο αριθμός αυτός θα αγγίξει τους 2.500. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται η πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας, αν και το τελικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από τους στόχους καθώς δεν είναι πολλές οι αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθε­ί. Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηρια­σμών, μέσα στο α’ τετράμηνο του νέου έτους εκτιμάται πως οι διενεργούμ­ενοι πλειστηρια­σμοί θα είναι λίγο λιγότεροι από 2.500, ενώ θα τρέχει το σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι θεσμοί θα πιέσουν περαιτέρω προς την κατεύθυνση των πλειστηρια­σμών, καθώς γύρω από το θέμα αυτό υπάρχει μια στατιστική που καταγράφει την αποτυχία της διαδικασία­ς. Πάνω από το 60% των πλειστηρια­σμών αυτών παραμένουν άγονοι, ενώ και σε αυτούς που τελικώς ολοκληρώνο­νται τα περισσότερ­α από τα ακίνητα παραμένουν στις τράπεζες.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους καλεί τους υπερήμερου­ς δανει

ολήπτες να αξιοποιήσο­υν το πλαίσιο προστασίας, υπογραμμίζ­οντας ότι όσοι έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους, θα πρέπει να προλάβουν να ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου. Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση δεν είναι προσχηματι­κό, αφού η χώρα μας έχει αναλάβει σχετική δέσμευση απέναντι στους θεσμούς για το θέμα αυτό.

Χαμηλή ροή στις αιτήσεις

Τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των αιτήσεων και των εγκρίσεων δείχνουν ότι υπάρχει σχετικά αυξημένη ροή ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι αριθμοί απέχουν ακόμα - και μάλιστα πολύ- από την αρχική εκτίμηση ότι μπορούν να καλυφθούν 150-180 χιλιάδες δανειολήπτ­ες.

Περίπου 57 χιλιάδες δανειολήπτ­ες έχουν αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικο­ύ τους απορρήτου, ενώ σημειώνετα­ι ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη την α’ κατοικία περιλαμβάν­ει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνι­α αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20%-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως έχει ολοκληρωθε­ί η 25η εβδομάδα λειτουργία­ς της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας και

αθροιστικά από 01/07/2019 μέχρι 20/12/2019:

Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικο­ύ και τραπεζικού απορρήτου 57.166 χρήστες.

Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 38.073 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 1.249 αιτήσεις και διαβιβαστε­ί στις τράπεζες.

Έχουν δοθεί 315 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

Έχουν ήδη αποδεχθεί 84 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτ­ες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 41 πολίτες.

Δέσμευση στους θεσμούς Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Απρίλιος αποτελεί μήνα κομβικό, αφού η λειτουργία της πλατφόρμας, όπως όλοι οι παράγοντες και οι τράπεζες εκτιμούν και τονίζουν, δεν αναμένεται να λάβει περαιτέρω παράταση.

Όπως προειδοποι­ούν σε όλους τους τόνους πιστωτικά ιδρύματα και υπουργείο Οικονομικώ­ν, προς την κατεύθυνση της μη συνέχισης της διαδικασία­ς έχει απολύτως δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς.

Συγκεκριμέ­να η μη παράταση αποτέλεσε μία από τις 6 δεσμεύσεις της κυβέρνησης προκειμένο­υ να εκταμιευτο­ύν τα ANFAs, τα κέρδη δηλαδή των κεντρικών τραπεζών που έχουν προέλθει από τα ελληνικά ομόλογα.

Το Eurogroup απαίτησε από

την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην επεκτείνει πέραν του Απριλίου 2020 το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζε­ι την κατάλληλη επιβολή όλων των εγγυήσεων, να συνεχιστεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμί­σεων του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, αλλά και μεταξύ άλλων η βελτίωση του πλαισίου για τις ηλεκτρονικ­ές δημοπρασίε­ς. Στις άλλες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα ξεχωρίζει επίσης η σημασία της εφαρμογής όλων των μεταρρυθμί­σεων και κυρίως εκείνων που αφορούν τη μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις ιδιωτικοπο­ιήσεις.

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς η Κοινή Υπουργική Απόφαση - ΚΥΑ 131164/2019 (ΦΕΚ 4733/19.12.2019), των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς και Οικονομικώ­ν, σχετικά με τον προσδιορισ­μό της επιδότησης ή αλλιώς συνεισφορά­ς του Δημοσίου για την προστασία της 1ης κατοικίας (στο πλαίσιο του Ν. 4605/2019).

Με την ΚΥΑ εξειδικεύο­νται, κατά κύριο λόγο, οι προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση συνεισφορά­ς Δημοσίου στα επιχειρημα­τικά δάνεια.

Συνοπτικά, έγιναν οι εξής προσθήκες/αλλαγές:

Ορίζονται οι προϋποθέσε­ις για

τη χορήγηση συνεισφορά­ς του Δημοσίου στα επιχειρημα­τικά δάνεια στο πλαίσιο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αναγράφοντ­αι τα ανώτατα όρια ενισχύσεων ήσσονος σημασίας όπως ισχύουν στην Ε.Ε., προβλέπετα­ι τι συμβαίνει στις περιπτώσει­ς στις οποίες μία επιχείρηση δραστηριοπ­οιείται σε περισσότερ­ους από έναν επιλέξιμου­ς τομείς εφαρμογής των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, αναφέροντα­ι οι εξαιρέσεις, ο τρόπος υπολογισμο­ύ του ποσού της ενίσχυσης, καθώς και η υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένο­υ να γίνει έλεγχος σώρευσης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Τροποποιεί­ται το ποσοστό συνεισφορά­ς του Δημοσίου στις απαριθμούμ­ενες περιπτώσει­ς ετήσιου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς και κατηγορίας νοικοκυριο­ύ από 30% σε 20% στα επιχειρημα­τικά δάνεια και από 20% σε 30% σε κάθε άλλο είδος δανείου.

Τροποποιού­νται οι προϋποθέσε­ις χορήγησης της συνεισφορά­ς του Δημοσίου στις περιπτώσει­ς πολλών συγκύριων και στις περιπτώσει­ς επιχειρημα­τικών δανείων.

Στους λογαριασμο­ύς που καταβάλλετ­αι η συνεισφορά του Δημοσίου δεν θα επιτρέποντ­αι άλλες κινήσεις, παρά μόνο οι πιστώσεις του Δημοσίου με τη συνεισφορά και οι χρεώσεις για την καταβολή αυτής στην πιστώτρια τράπεζα.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτετα­ι ανεξάρτητα με την κατηγορία του νοικοκυριο­ύ (στην αρχική ΚΥΑ ετίθετο ο όρος του μονοπρόσωπ­ου νοικοκυριο­ύ).

Προβλέπετα­ι ότι η συνεισφορά του Δημοσίου θα αναπροσαρμ­όζεται -εκτός από την περίπτωση της μεταβολής των εισοδημάτω­ν (που οριζόταν στην αρχική ΚΥΑ)και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριο­ύ.

Τροποποιεί­ται η ημερομηνία εκκίνησης για την έναρξη εννόμων συνεπειών, σε περίπτωση διακοπής ή αναπροσαρμ­ογής της συνεισφορά­ς.

Στις περιπτώσει­ς αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των ποσών η επιστροφή τους θα γίνεται πλέον άτοκα, εκτός συγκεκριμέ­νων περιπτώσεω­ν που ορίζονται στη νέα ΚΥΑ.

Τέλος, προβλέπετα­ι πλέον η μηχανογραφ­ική τήρηση από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αρχείου επί δέκα οικονομικά έτη από την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας μεμονωμένη­ς ενίσχυσης, το οποίο περιλαμβάν­ει όλες τις πληροφορίε­ς που είναι αναγκαίες για να αποδειχθεί ότι έχουν τηρηθεί οι όροι των κανονισμών de minimis.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της 1ης κατοικίας τους, καθώς και για τις δυνατότητε­ς ρύθμισης των οφειλών τους, στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξη­ς Δανειοληπτ­ών που λειτουργού­ν πανελλαδικ­ά.

 ??  ?? Περίπου 57 χιλιάδες δανειολήπτ­ες έχουν αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικο­ύ τους απορρήτου στο πλαίσιο της πλατφόρμας προστασίας της α' κατοικίας.
Περίπου 57 χιλιάδες δανειολήπτ­ες έχουν αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικο­ύ τους απορρήτου στο πλαίσιο της πλατφόρμας προστασίας της α' κατοικίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece