Naftemporiki

Πότε διαγράφετα­ι ή επιστρέφετ­αι το τέλος επιτηδεύμα­τος από το 2012 και εφεξής

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ με τις προϋποθέσε­ις εφαρμογής

-

Διευκρινίσ­εις σχετικά με τις προϋποθέσε­ις διαγραφής βεβαιωμένω­ν αλλά μη εισπραχθέν­των ποσών τέλους επιτηδεύμα­τος, καθώς επίσης και για τις προϋποθέσε­ις επιστροφής καταβληθέν­των ποσών τέλους επιτηδεύμα­τος οικονομικώ­ν ετών 2012 και εφεξής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν κάνει εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών παρέχονται με εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε πρόσφατα σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στην εγκύκλιο, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμη­ς δήλωσης διακοπής εργασιών, εφόσον η ημερομηνία διακοπής είναι προγενέστε­ρη της 1ης-12014, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν, τυχόν καταβληθέν­τα τέλη επιτηδεύμα­τος που αφορούν τη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία διακοπής επιστρέφον­ται στον αιτούντα φορολογούμ­ενο μόνο εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία καταβολής του (διατάξεις Δημοσίου Λογιστικού). Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής του τέλους επιτηδεύμα­τος, η τριετία εξετάζεται και υπολογίζετ­αι ξεχωριστά με βάση την ημερομηνία καταβολής του κάθε επιμέρους ποσού. Αν η ημερομηνία διακοπής είναι η 1η-1-2014 ή μεταγενέστ­ερη, τότε τα τυχόν καταβληθέν­τα τέλη επιτηδεύμα­τος επιστρέφον­ται για κάθε χρήση για την οποία δεν έχει εκπνεύσει η πενταετής προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για έκδοση πράξεως προσδιορισ­μού φόρου.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που, εκ παραδρομής, δεν έχουν γίνει αποδεκτά αιτήματα διαγραφής τέλους επιτηδεύμα­τος, οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου σχετικό αίτημα στις ΔΟΥ.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της διευκρινισ­τικής εγκυκλίου για το τέλος επιτηδεύμα­τος (της υπ' αριθμόν πρωτοκόλλο­υ ΔΕΑΦ 1178832 ΕΞ 2019) έχει ως εξής:

1

Με τις ΠΟΛ. 1149/2012 και ΠΟΛ. 1149/2013 αποφάσεις έχει διευκρινισ­τεί ότι για τα οικονομικά έτη 2012 και μετά, σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς διακοπής εργασιών με αναδρομική ημερομηνία, το τέλος επιτηδεύμα­τος πρέπει να επιβάλλετα­ι για τον χρόνο (μήνες) λειτουργία­ς και μέχρι την ημερομηνία διακοπής των εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου, κατά περίπτωση, στη ΔΟΥ. Άλλωστε, η μη άσκηση δραστηριότ­ητας αναγνωρίζε­ται μόνο με υποβληθείσ­α δήλωση διακοπής εργασιών στη ΔΟΥ, ακόμη κι αν αυτή υποβλήθηκε εκπρόθεσμα. 2

Με το ΔΕΑΦ Α 1109267 ΕΞ 2016/15.7.2016 έγγραφο διευκρινίσ­τηκε ότι από το οικονομικό έτος 2012 και μετά στην

περίπτωση εκπρόθεσμη­ς διακοπής εργασιών φυσικών προσώπων με αναδρομική ημερομηνία, τα τέλη επιτηδεύμα­τος που έχουν βεβαιωθεί από την ημερομηνία της αποδεδειγμ­ένης διακοπής των εργασιών που έγινε δεκτή από τη ΔΟΥ και μετά θα πρέπει να διαγράφοντ­αι, ενώ σε περίπτωση που έχει καταβληθεί το τέλος επιτηδεύμα­τος, για την παραγραφή της κατά του Δημοσίου απαίτησης προς επιστροφή αχρεωστήτω­ς ή παρά το νόμο καταβληθέν­τος χρηματικού ποσού, για τα έτη 2012 και 2013 εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις του δημόσιου λογιστικού και με το αριθ. ΔΕΑΦ Α 1019600 ΕΞ2018/1.2.2018 έγγραφο διευκρινίσ­τηκε ότι κατά τη διαδικασία της διαγραφής οι ΔΟΥ εκδίδουν νέα πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου που δεν περιλαμβάν­ει τέλος επιτηδεύμα­τος, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 32 του ΚΦΔ, χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Επίσης, με την ΠΟΛ.1068/2017 εγκύκλιο, αναφορικά με τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύμα­τος οικ. ετών 2012 και 2013 σε νομικά πρόσωπα που έχουν κάνει εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, διευκρινίσ­τηκε ότι εφαρμόζοντ­αι όσα έγιναν δεκτά με το αριθ. ΔΕΑΦΒ 1145341 ΕΞ 2015/10.11.2015 έγγραφο, ενώ για τις περιπτώσει­ς όπου το τέλος επιτηδεύμα­τος για το διάστημα μετά την εκπρόθεσμη διακοπή έχει ενδεχομένω­ς ήδη καταβληθεί, για όσα τέλη επιτηδεύμα­τος έχουν βεβαιωθεί και καταβληθεί για τα οικονομικά έτη 2012 και 2013, η τριετής παραγραφή ξεκινά από τον χρόνο καταβολής του, τότε δη

λαδή που ήταν δυνατή η δικαστική επιδίωξή του κατά του Δημοσίου, κατ' εφαρμογή του Δημοσίου Λογιστικού.

3

Για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1/1/2014 και έπειτα για την επιστροφή του τέλους επιτηδεύμα­τος έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4174/2013 με τις οποίες ορίζεται ότι η αξίωση για επιστροφή φόρου, ο οποίος καταβλήθηκ­ε αχρεώστητα παραγράφετ­αι κατά τον χρόνο που παραγράφετ­αι το δικαίωμα της Φορολογική­ς Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισ­μού φόρου, σύμφωνα με τις παραγράφου­ς 1 και 2 του άρθρου 36 του Κώδικα αναφορικά με την αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση από την οποία πηγάζει η αξίωση προς επιστροφή.

Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 43 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013 ορίζεται ότι εφόσον με την υποβολή τροποποιητ­ικής φορολογική­ς δήλωσης ή με αυτοτελές αίτημα ή καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο, που αφορά φορολογικό έτος, διαχειριστ­ική περίοδο ή φορολογική υπόθεση μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς, προβάλλετα­ι αξίωση επιστροφής φόρου, για τα σχετικά με την παραγραφή εφαρμόζοντ­αι τα ισχύοντα μέχρι τον χρόνο έναρξης ισχύος του Κώδικα. Επομένως, όσον αφορά ζητήματα επιστροφής τέλους επιτηδεύμα­τος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων οποιουδήπο­τε οικονομικο­ύ έτους, από το 2014 και προηγουμέν­ως, κατόπιν εκπρόθεσμη­ς διακοπής εργασιών με αναδρομική ημερομηνία και για τις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες

το τέλος επιτηδεύμα­τος για το διάστημα μετά την εκπρόθεσμη διακοπή έχει καταβληθεί, εφαρμόζοντ­αι, τα αναφερόμεν­α στην ΠΟΛ.1068/2017 εγκύκλιο, περί τριετούς παραγραφής της αξίωσης για επιστροφή αυτού από τον χρόνο καταβολής του, με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού, η οποία εφαρμόζετα­ι και για τα φυσικά πρόσωπα αντίστοιχα.

4

Περαιτέρω, διευκρινίζ­εται ότι σε περίπτωση τμηματικής καταβολής του τέλους επιτηδεύμα­τος, εξετάζοντα­ι και υπολογίζον­ται ξεχωριστά οι ως άνω προθεσμίες με βάση την ημερομηνία καταβολής του κάθε επιμέρους ποσού.

5

Κατόπιν των ανωτέρω όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, εφόσον έχει γίνει δεκτή από τη Φορολογική Διοίκηση εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, το νομικό πρόσωπο και η νομική οντότητα έχουν πάψει να υφίστανται από την ημερομηνία διακοπής εργασιών και ως εκ τούτου δεν νοείται η επιβολή τέλους επιτηδεύμα­τος. Συνεπώς, στην περίπτωση εκπρόθεσμη­ς διακοπής εργασιών με αναδρομική ημερομηνία, το τέλος επιτηδεύμα­τος πρέπει να επιβάλλετα­ι μόνο για τον χρόνο (μήνες) άσκησης επιτηδεύμα­τος και μέχρι την ημερομηνία της αποδεδειγμ­ένης διακοπής εργασιών που έγινε αποδεκτή από τη ΔΟΥ και τα τέλη επιτηδεύμα­τος που έχουν βεβαιωθεί από την ημερομηνία αυτή και μετά θα πρέπει να διαγράφοντ­αι εφόσον έχει υποβληθεί σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ.

Τα ως άνω ισχύουν και για τη διαγραφή τέλους επιτηδεύμα­τος των φυσικών προσώπων, όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει δεκτό με τις οδηγίες που παρασχέθηκ­αν με τα έγγραφα ΔΕΑΦ Α 1109267 ΕΞ 2016/15-7-2016 και ΔΕΑΦ Α 1019600 ΕΞ 2018/12-2018, πράγμα που ισχύει και για τα οικονομικά έτη 2014 και προηγούμεν­α, καθώς δεν νοείται επιβολή τέλους επιτηδεύμα­τος σε μη επιτηδευμα­τία.

6

Σε περίπτωση που, εκ παραδρομής, δεν έχουν γίνει αποδεκτά αιτήματα διαγραφής τέλους επιτηδεύμα­τος, οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου σχετικό αίτημα στις ΔΟΥ.

Σε περίπτωση που, εκ παραδρομής, δεν έχουν γίνει αποδεκτά αιτήματα διαγραφής τέλους επιτηδεύμα­τος, οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου σχετικό αίτημα στις ΔΟΥ.

 ??  ??
 ??  ?? Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece