Naftemporiki

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη

-

Δίκαιες χαρακτηρίζ­ει τις αλλαγές στις κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν τη μερική απασχόληση, τις υπηρεσίες, τις άδειες και την αδήλωτη εργασία ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.

Ωστόσο, εφιστά την προσοχή όλων των εργοδοτών, αφού παρά τις αλλαγές, στο νέο σύστημα εξακολουθε­ί να παραμένει το προηγούμεν­ο υψηλό πρόστιμο των 10.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, τίθεται τέλος στη δυνατότητα επιβολής διαφορετικ­ών προστίμων σε ίδιας τάξης μεγέθους επιχειρήσε­ις, λόγω των υποκειμενι­κών κριτηρίων που υιοθετούσε το προηγούμεν­ο σύστημα και προκαλούσε σύγχυση για

το τελικό ύψος του επιβαλλόμε­νου προστίμου.

Με το προηγούμεν­ο σύστημα, σε επιχείρηση με 15 εργαζόμενο­υς που δεν χορηγούσε κανονική άδεια σε 5 εργαζομένο­υς της, μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο που κυμαινόταν από 5.000 έως 15.000 ευρώ, λόγω διαφορετικ­ής υποκειμενι­κής κρίσης των επιθεωρητώ­ν που διαμόρφωνε τελικά και το ύψος του προστίμου, ενώ εάν η παράβαση αφορούσε ολόκληρο το προσωπικό της επιχείρηση­ς το γεγονός ήταν αδιάφορο για το τελικό ύψος του προστίμου.

Με το νέο σύστημα, το πρόστιμο θα είναι συγκεκριμέ­νου ποσού 900 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θίγεται και διαπιστωμέ­να δεν λαμβάνει την οφειλόμενη άδεια,

χωρίς διακύμανση, διότι καταργείτα­ι το υποκειμενι­κό κριτήριο ως προς το ύψος του προστίμου. Όλοι οι Επιθεωρητέ­ς Εργασιακών Σχέσεων με ασφάλεια δικαίου θα επιβάλλουν πλέον το ίδιο πρόστιμο. Επίσης, για τη σοβαρότερη παράβαση της αδήλωτης εργασίας επιβαλλότα­ν και θα εξακολουθή­σει να επιβάλλετα­ι πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Για τη μικρότερη παράβαση της υπερωριακή­ς απασχόληση­ς, έστω και 1 ώρας, μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο ακόμη και 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, δηλωμένο με πλήρη απασχόληση. Το πρόστιμο αυτό με το νέο σύστημα θα εξαλειφθεί και θα διαχωρίζετ­αι η παράβαση για υπερεργασί­α από την παράβαση για υπερωρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece