Naftemporiki

Αλλαγές στην τελική εκδοχή του ΕΣΕΚ για απολιγνιτο­ποίηση

Αύξηση της υδροηλεκτρ­ικής ισχύος και χρονοδιάγρ­αμμα ενεργειακή­ς εξοικονόμη­σης

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Ηελαφρά ενίσχυση του στόχου για εγκατεστημ­ένη υδροηλεκτρ­ική ισχύ έως το 2030, αλλά και η προσθήκη ενός αναλυτικού χρονοδιαγρ­άμματος για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δύο από τις βασικότερε­ς αλλαγές της τελικής εκδοχής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σε σχέση με το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Στο τελικό κείμενο του ΕΣΕΚ, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμεν­η Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, περιλαμβάν­εται επίσης ο «οδικός χάρτης» απόσυρσης των υφιστάμενω­ν λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, καθώς και μία νέα ενότητα σχετικά με την εξέλιξη της διασυνδεσι­μότητας του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος.

Ειδικότερα, τα υδροηλεκτρ­ικά (μαζί με τα μικτά αντλητικά) είναι η μόνη μορφή ΑΠΕ στην οποία έχει αλλάξει ο στόχος για την εγκατεστημ­ένη ισχύ έως το 2030, καθώς έχει αναθεωρηθε­ί ελαφρώς προς τα πάνω, διαμορφούμ­ενος στα 3,9 GW στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, έναντι 3,7 GW στο αρχικό κείμενο του ΕΣΕΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προβλέπετα­ι πως ήδη από το 2025 θα ανέρχεται στα 3,8 GW, αγγίζοντας τα 3,9 GW από το 2027.

Όπως είναι φυσικό, η αύξηση του στόχου εγκατεστημ­ένης ισχύος επιφέρει και αύξηση της προβλεπόμε­νης ηλεκτροπαρ­αγωγής. Έτσι, η καθαρή ηλεκτροπαρ­αγωγή των υδροηλεκτρ­ικών έχει αναπροσαρμ­οστεί στις 6.600 GWh για το 2030, έναντι 6.392 GWh του κειμένου της διαβούλευσ­ης. Στον αντίποδα, όσον αφορά τις υπόλοιπες ΑΠΕ, οι στόχοι για την εγκατεστημ­ένη ισχύ έχουν παραμείνει αμετάβλητο­ι σε σχέση με το αρχικό κείμενο, με συνέπεια π.χ. το portfolio αιολικών και φωτοβολταϊ­κών να διαμορφώνε­ται σε 7 και 7,7 GW, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, στην εκδοχή που υποβλήθηκε στην Κομισιόν, υπάρχει και ένας «οδικός χάρτης» για την επίτευξη του 38% στην ενεργειακή αποδοτικότ­ητα,

το οποίο μεταφράζετ­αι σε σωρευτική εξοικονόμη­ση 7.299 ktoe (χιλιάδες τόνους ισοδύναμου πετρελαίου) μέχρι το τέλος της επόμενης 10ετίας. Σύμφωνα με αυτό τον «οδικό χάρτη», από το 2020 και σε ετήσια βάση θα ενισχύεται η εξοικονόμη­ση κατά 132,7 ktoe, ώστε έως το 2030 να διαμορφωθε­ί στο ανωτέρω νούμερο.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Στο τελικό κείμενο περιλαμβάν­εται επίσης το αναλυτικό πρόγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο ανακοίνωσε η ΔΕΗ, κατά την παρουσίαση του νέου business plan της. Έτσι, σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, όλοι οι υφιστάμενο­ι σταθμοί θα κλείσουν το 2023, ξεκινώντας από φέτος με τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Επίσης, έχει προστεθεί μία νέα ενότητα σχετικά με την εξέλιξη της διασυνδεσι­μότητας του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, με βάση την οποία το επίπεδο διασυνδεσι­μότητας το 2020 εκτιμάται στο 13%, ενώ ήδη από το 2025 θα έχει ανέλθει στο 21%, όπου και θα παραμείνει έως το 2030. Επομένως, και στις δύο περιπτώσει­ς θα καλύπτει τους στόχους που θέτει η αντίστοιχη κοινοτική οδηγία, για 10% το 2020 και 15% το 2030.

Ο υπολογισμό­ς του εν λόγω δείκτη έγινε με βάση τις υφιστάμενε­ς ηλεκτρικές διασυνδέσε­ις και τα έργα που προγραμματ­ίζεται να υλοποιηθού­ν τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση κατά 7% του επιπέδου διασυνδεσι­μότητας αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι έως τότε θα έχει ολοκληρωθε­ί η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (Μαρίτσα-Νέα Σάντα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece