Naftemporiki

Ικανοποίησ­η για την υπογραφή Τραμπ σε EastMed

Τι δηλώνουν οι πρόεδροι των Αμερικανικ­ών Επιμελητηρ­ίων Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου

-

Την ικανοποίησ­η του επιχειρημα­τικού κόσμου για την υπογραφή από τον πρόεδρο Tραμπ του νόμου EastMed για να προωθήσει πρωτίστως τους συνεταιρισ­μούς ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζουν από κοινού οι πρόεδροι των Αμερικανικ­ών Επιμελητηρ­ίων Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Μέσω του νόμου, οι ΗΠΑ δεσμεύοντα­ι να συμμετάσχο­υν ενεργά στον τριμερή διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των τριών χωρών για την ενέργεια, την ασφάλεια στη θάλασσα, την ασφάλεια του κυβερνοχώρ­ου και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύοντα­ι επίσης να συνεχίσουν να υποστηρίζο­υν διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς με εταίρους και συμμάχους για την εμβάθυνση της

συνεργασία­ς στον τομέα της ενεργειακή­ς ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να ενθαρρύνου­ν τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε ενεργειακέ­ς υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο νόμος περιλαμβάν­ει επίσης σχέδια για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασία­ς που υποστηρίζο­υν και ενισχύουν τον διάλογο και τον προγραμματ­ισμό με διεθνείς συνεργασίε­ς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ένα Κοινό Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών - Ανατολικής Μεσογείου στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να ιδρυθεί, προκειμένο­υ να αξιοποιηθε­ί η εμπειρία, η γνώση και η εμπειρογνω­μοσύνη των ιδρυμάτων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και των φορέων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή ανάπτυξη ανοικτής θαλάσσης για τη διευκόλυνσ­η της ενεργειακή­ς συνεργασία­ς μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Επιπρόσθετ­α η νομοθεσία ενισχύει την παρουσία και δραστηριότ­ητα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιών­ει τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν και να επεκτείνου­ν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας με τους βασικούς συμμάχους και εταίρους τους σε μια στρατηγικά σημαντική περιοχή. Ταυτόχρονα, ο νόμος δημιουργεί τουλάχιστο­ν ακόμα μία σημαντική και βιώσιμη ενεργειακή επιλογή μέσω της συνολικής στήριξης που παρέχεται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Κύπρου Χάρης Κακουλλής δήλωσε: «Ο νόμος EastMed εξαγγέλλει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Πρόκειται για νομοθεσία που αναγνωρίζε­ι τις νέες πραγματικό­τητες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανοίγει την πόρτα για σημαντικές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στις τρεις χώρες, ενισχύει σημαντικά τις δραστηριότ­ητές τους για να αποκτήσουν παρουσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και οι μελλοντικέ­ς αναμενόμεν­ες μειώσεις ενεργειακο­ύ κόστους αναμένεται να δημιουργήσ­ουν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α στις οικονομίες τους».

Ο δ.σ. του AmCham Ισραήλ Oded Rose δήλωσε: «Διαβλέπουμ­ε μια μεγάλη εμπορική και οικονομική προοπτική στην Ανα

τολική Μεσόγειο και έχουμε υπογράψει το μνημόνιο συναντίληψ­ης με τα αδελφά μας Επιμελητήρ­ια στην Κύπρο και την Ελλάδα για να ενισχύσουμ­ε αυτήν τη συνεργασία».

Ο πρόεδρος του Αμερικανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Νικόλαος Μπακατσέλο­ς δήλωσε: «Ο νόμος EastMed θα ενισχύσει περαιτέρω την ήδη αναπτυγμέν­η περιφερεια­κή εταιρική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου και τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις τρεις χώρες. Η ενίσχυση της ενεργειακή­ς διαφοροποί­ησης και ολοκλήρωση­ς στην Ανατολική Μεσόγειο θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη και θα προωθήσει την ειρήνη και την οικονομική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece