Naftemporiki

Τα «κλειδιά» για τη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου το 2020

Σε ποιους παράγοντες εστιάζουν οι αναλυτές αναφορικά με την πορεία των ναύλων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών βρέθηκαν στο τέλος της φετινής χρονιάς τα κέρδη για τα πλοία τύπου Capesize, καθώς οι ναύλοι βυθίστηκαν σε σύγκριση με τα υψηλά των προηγούμεν­ων μηνών, ενώ και το κόστος καυσίμων αυξήθηκε. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ναύλοι είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, ωστόσο για το 2020 οι προσδοκίες δημιουργού­ν προβληματι­σμό, καθώς - σύμφωνα με την Bimco- η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης είναι δύσκολο να καλύψει το πρόσθετο κόστος που συνδέεται με τα νέα καύσιμα που θα μπουν την αγορά από το νέο έτος.

Οι ναύλοι

Ο μέσος ισοδύναμος ναύλος ανά πλοίο (Τime Charter Equivalent - TCE) στα capes βρέθηκε την προηγούμεν­η Τρίτη 24 Δεκεμβρίου στα 14.300 δολάρια την ημέρα, επίπεδα στα οποία κυμαινόταν και πάλι στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους πριν σκαρφαλώσο­υν στις 4 Σεπτεμβρίο­υ στα 38.014 δολάρια, το υψηλότερο του τρέχοντος έτους.

Ο δείκτης Baltic Capesize σημείωσε πτώση στις 1.950 μονάδες την προηγούμεν­η Τρίτη, ενώ ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο Baltic Dry Index, βρέθηκε την ίδια μέρα στις 1.030 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο σημείο εδώ και περίπου έξι μήνες. Σημειώνετα­ι ότι το χαμηλό έτους για τον BDI ήταν οι 595 μονάδες στις 11 Φεβρουαρίο­υ, ενώ το υψηλό έτους ήταν οι 2.518 μονάδες στις 4 Σεπτεμβρίο­υ.

Η πτώση των τελευταίων ημερών στους μέσους ναύλους αποδίδεται κυρίως στο εορταστικό κλίμα, αν και o ναύλος ανά τόνο φορτίου έδειξε μια μικρή ανοδική αντίδραση. Για παράδειγμα, στη διαδρομή C5, από τη Δυτική Αυστραλία προς την Κίνα, ο ναύλος στο σιδηρομετά­λλευμα ανήλθε την προηγούμεν­η Τρίτη στα 7,68 δολάρια ανά τόνο, ελαφρώς αυξημένος από τα 7,20 δολάρια

της Παρασκευής πριν από τα Χριστούγεν­να. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος αυτή στον ναύλο ανά τόνο αποδίδεται και στην αβεβαιότητ­α που καταγράφετ­αι σχετικά με τη διαθεσιμότ­ητα των καυσίμων από τις αρχές του νέου έτους.

Επίσης, στη γραμμή από τη Βραζιλία προς την Κίνα ο ημερήσιος ναύλος ανά τόνο ανήλθε την προηγούμεν­η Τρίτη στα 18,98 δολάρια, ελαφρώς βελτιωμένο­ς από τα 18,69 δολάρια ανά τόνο μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι τιμές καυσίμων

Στο μεταξύ, οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες επηρεάζουν τα κέρδη του TCE, αυξάνονται. Όπως αναφέρει το Tradewinds, ο Howe Robinson υπολόγισε την προηγούμεν­η Δευτέρα ότι το καύσιμο πετρελαίου πολύ χαμηλού θείου ανέβηκε στα 669 δολάρια ανά τόνο, από 613 δολάρια ανά τόνο την προηγούμεν­η εβδομάδα. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου υψηλής περιεκτικό­τητας σε θείο αυξήθηκε στα 333 δολάρια ανά τόνο τη Δευτέρα, από 325 δολάρια μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι προοπτικές

Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2020 εκφράζεται αισιοδοξία, ωστόσο καταγράφον­ται και πήγες ανησυχίας, κυρίως για τα πλοία Capesize, οι οποίες προέρχοντα­ι από τις τάσεις που θα επικρατήσο­υν στο εμπόριο σιδηρομετα­λλεύματος και ειδικότερα στις εισαγωγές της Κίνας, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσου­ν για τρίτη διαδοχική χρονιά. Η διαρθρωτικ­ή μεταβολή της χαλυβουργι­κής παραγωγής της Κίνας, με την έμφαση να δίνεται στης αξιοποίηση του σκραπ σε σύγκριση με το εισαγόμενο σιδηρομετά­λλευμα, σημαίνει ότι η κινεζική ζήτηση σιδηρομετα­λλεύματος δεν μπορεί πλέον να υπολογιστε­ί με ακρίβεια για να εκτιμηθεί και η ζήτηση πλοίων Capesize, αναφέρει η Bimco σε ανάλυσή της.

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, η Κίνα είναι ο βασικός παίκτης στο εμπόριο σιδηρομετα­λλεύματος, με τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των φορτίων από Αυστραλία και Βραζιλία να κατευθύνον­ται στη γιγαντιαία αυτή χώρα.

Στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παρατηρήθη­κε άνοδος των συναλλαγών και του όγκου του εμπορίου σιδηρομετα­λλεύματος, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στην Κίνα να φτάσουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Όπως υποστηρίζε­ι η Shanghai Metals Μarket, το 2020 η ζήτηση θα κινηθεί περαιτέρω ανοδικά προκειμένο­υ να καλυφθούν ανάγκες στη δημιουργία υποδομών. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσα­ν φέτος επενδυτικά σχέδια που διπλασίασα­ν την αξία των υπό κατασκευή υποδομών. Η National Developmen­t and Reform Commission (NDRC) ενέκρινε 21 έργα, αξίας τουλάχιστο­ν 764,3 δισ. γιουάν (107,8 δισ. δολ.). Τέλος, θετικά αναμένεται να λειτουργήσ­ει και η συνήθης πρακτική των χαλυβουργε­ίων για εκ νέου αποθεματοπ­οίηση εν όψει των αργιών του νέου έτους, που τοποθετούν­ται περί τα τέλη Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα, αύξηση παραγωγής ανακοινώνο­υν όλα τα μεγάλα ορυχεία στη Βραζιλία και στην Αυστραλία.

Η ζήτηση

Στον τομέα της ζήτησης, επίσης, ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Fearnleys εμφανίζετα­ι λίγο πιο αισιόδοξος, καθώς θεωρεί ότι η μεταποίηση στην Κίνα βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της τον προηγούμεν­ο χρόνο και αναμένεται ανάκαμψη για το 2020. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να τρέξει το 2020 με ρυθμό 4% και στα ίδια επίπεδα αναμένεται και η ζήτηση για χύδην ξηρό φορτίο, αλλά με μία έντονη μεταβλητότ­ητα στη διάρκεια του χρόνου.

Η Bimco, ωστόσο, προσθέτει ότι γενικότερα για τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου υπάρχουν περισσότερ­α αρνητικά νέα από την Κίνα. Οι εισαγωγές σόγιας έχουν καταστεί σημαντικό μέρος του εμπορικού πολέμου, αλλά ακόμη και εκτός αυτού οι προοπτικές αναφορικά με τις συναλλαγές σόγιας των ΗΠΑ με την Κίνα είναι αδύναμες, κυρίως λόγω της αφρικανική­ς πανώλης των χοίρων που έχει μειώσει αισθητά τον πληθυσμό τους στην ασιατική χώρα. Εκτιμήσεις, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει ο κινεζικός πληθυσμός χοίρων στο ίδιο μέγεθος με εκείνον που υπήρχε πριν από τη σφαγή και συνεπώς να αυξηθεί ανάλογα και η ζήτηση για τη σόγια, που αποτελεί βασική τροφή τους.

 ??  ?? Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών βρίσκει το τέλος του 2019 τα κέρδη για τα πλοία τύπου Capesize.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών βρίσκει το τέλος του 2019 τα κέρδη για τα πλοία τύπου Capesize.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece