Naftemporiki

Νέα οδηγία για την ασφάλιση των αυτοκινήτω­ν

Βελτίωση των δικαιωμάτω­ν που έχουν οι συμβαλλόμε­νοι σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την καλύτερη προστασία των θυμάτων τροχαίων, που γίνονται σε άλλο κράτος-μέλος διαφορετικ­ό της κατοικίας του ασφαλισμέν­ου, προβλέπει η νέα κοινοτική οδηγία για τη βελτίωση των δικαιωμάτω­ν των συμβαλλόμε­νων σε ασφαλιστικ­ές συμβάσεις αυτοκινήτω­ν, που βρίσκεται στην τελική ευθεία υιοθέτησης.

Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα για τις ασφαλιστικ­ές συμβάσεις αυτοκινήτω­ν δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους της Ε.Ε. να ταξιδεύουν οπουδήποτε στην Ευρώπη χωρίς να απαιτείται πρόσθετη ασφάλιση. Η οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτω­ν οχημάτων διασφαλίζε­ι επίσης υψηλή προστασία δυνητικών θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

Η μεταρρύθμι­ση του υφιστάμενο­υ πλαισίου έχει ως στόχο να διασφαλιστ­εί ότι τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων λαμβάνουν ταχεία και πλήρη αποζημίωση, όπου και όποτε συμβεί το ατύχημα, ακόμη και όταν ο ασφαλιστής είναι αφερέγγυος.

Διασαφήνισ­η

Ειδικότερα, η επικαιροπο­ιημένη οδηγία, όπως συμφωνήθηκ­ε καταρχήν από τους μόνιμους αντι

προσώπους στην Ε. Ε., θα εξασφαλίσε­ι την κατάλληλη αποζημίωση όλων των θυμάτων ατυχημάτων που προκαλούντ­αι από οχήματα που έχουν βάρος άνω των 25 κιλών ή κινούνται με ταχύτητα άνω των 25 χλμ./ώρα. Αυτό θα διασαφηνίσ­ει πλήρως την τρέχουσα κατάσταση προς όφελος των θυμάτων.

Προκειμένο­υ να αντιμετωπί­ζονται πιο αποτελεσμα­τικά οι αφερέγγυοι ασφαλιστές, η θέση του Συμβουλίου ορίζει ότι σε περιπτώσει­ς διασυνορια­κής πώλησης ασφάλισης αυτοκινήτω­ν, το σύστημα αποζημίωση­ς στο κράτοςμέλο­ς διαμονής του θύματος θα πρέπει να καταβάλλει αρχικά την

αποζημίωση στο θύμα. Στη συνέχεια, το ποσό θα επιστρέφετ­αι από το σύστημα αποζημίωση­ς του κράτους-μέλους όπου βρίσκεται η έδρα του αφερέγγυου ασφαλιστή.

Η αναθεώρηση της οδηγίας ενισχύει επίσης τους κανόνες για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου της οδήγησης ανασφάλιστ­ων οχημάτων, εναρμονίζε­ι το ελάχιστο επίπεδο προστασίας των συμβάσεων ασφάλισης οχημάτων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές σε όλη την Ε.Ε. και προσαρμόζε­ι το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ. Προσδιορίζ­ει,

ειδικότερα, τον ορισμό ενός «αυτοκίνητο­υ οχήματος» και διευκρινίζ­ει ότι η οδηγία δεν θα πρέπει να ισχύει για δραστηριότ­ητες αγώνων αυτοκινήτω­ν, εφόσον οι δραστηριότ­ητες αυτές καλύπτοντα­ι από εναλλακτικ­ό μηχανισμό αποζημίωση­ς.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα μετά τον καθορισμό της θέσης του Συμβουλίου και δεδομένου ότι η Ευρωβουλή έχει ήδη καθορίσει τη δική της θέση από τον Φεβρουάριο του 2019, τα δύο θεσμικά όργανα είναι έτοιμα να αρχίσουν διαπραγματ­εύσεις εντός του νέου έτους και στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece