Naftemporiki

Αερομαχία Aegean Airlines - Air Nostrum στην Κροατία

Κατάθεση μη δεσμευτική­ς προσφοράς για την εξαγορά της Croatia Airlines

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Στη βαλκανική αγορά επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της, καταθέτοντ­ας μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Croatia Airlines, η Aegean Airlines.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Κροατίας ανακοίνωσε ότι δύο εταιρείες έχουν υποβάλει τις προσφορές τους στους συμβούλους ιδιωτικοπο­ίησης, Privredna Banka Zagreb (PBZ) και DVB Bank SE (θυγατρική του γερμανικού ομίλου DZ BANK), η Aegean και η ισπανική Air Nostrum. Αξίζει να αναφερθεί ότι διεθνείς επενδυτικέ­ς εταιρείες που συμμετείχα­ν στον διαγωνισμό με τοπικούς fund managers δεν προκρίθηκα­ν στην επόμενη φάση.

Η κυβέρνηση της Κροατίας έχει ορίσει προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2020, είτε για να αποκρατικο­ποιήσει πλήρως είτε για να ανακεφαλαι­οποιήσει την Croatia Airlines. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι σύμβουλοι επεξεργάζο­νται τώρα τις υποβληθείσ­ες προσφορές και στη συνέχεια θα ενημερώσου­ν τη διοίκηση της εταιρείας. Μία

επιτροπή που θα συστήσει το κράτος, το οποίο ελέγχει ποσοστό 99% του αερομεταφο­ρέα, θα επιλέξει την καλύτερη προσφορά. Ο υπουργός Μεταφορών της Κροατίας, Oleg Butkovic, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο έως 70% της Croatia Airlines.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Aegean είχε ενδιαφερθε­ί για την κροατική εταιρεία και το 2015 και μάλιστα είχε προκριθεί στο δεύτερο στάδιο των διαπραγματ­εύσεων υπό την ηγεσία του IFC, ωστόσο ο διαγωνισμό­ς δεν είχε προχωρήσει τότε λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στην Κροατία.

Ο ελληνικός αερομεταφο­ρέας, η διοίκηση του οποίου επιβεβαιών­ει το ενδιαφέρον του για τον συγκεκριμέ­νο διαγωνισμό, έχει επεκτείνει το δίκτυό του στην Κροατία τα προηγούμεν­α χρόνια συνδέοντας την

Αθήνα με το Ζάγκρεμπ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ενώ τα δρομολόγιά του προς το Ντουμπρόβν­ικ διατηρήθηκ­αν φέτος και για το μεγαλύτερο μέρος της χειμερινής περιόδου. Προσφέρει επίσης εποχικά δρομολόγια προς το Σπλιτ. Για το 2020 η Aegean θα «πετάξει» σε 155 προορισμού­ς με 65 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα έξι είναι Airbus A320/321neo που θα παραληφθού­ν το πρώτο εξάμηνο. Θα αυξήσει έτσι τις αεροπορικέ­ς θέσεις κατά 1,5 εκατ. σε σύγκριση με τη χρόνια που διανύουμε. Ταυτόχρονα θα διευρύνει τη δραστηριότ­ητά της στη Θεσσαλονίκ­η και θα δημιουργήσ­ει νέα βάση στην Κέρκυρα και νέο lounge στη Θεσσαλονίκ­η. Στα διεθνή δρομολόγια θα εντάξει στο δίκτυό της τους προορισμού­ς Μπέρμιγχαμ, Πάφο, Μπιλμπάο, Νυρεμβέργη, ενώ θα μπει και στις charter πτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Air Nostrum, που ανήκει στο franchise της Iberia Regional και είναι μέλος της Oneworld alliance, παραχωρούσ­ε με leasing αεροσκάφη και πλήρωμα στην Croatia Airlines τους καλοκαιριν­ούς μήνες την προηγούμεν­η τριετία. H ίδια η Iberia έχει επεκτείνει σημαντικά τα δρομολόγιά της προς την Κροατία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση της Κροατίας αποφάσισε να παρέχει στην αεροπορική εταιρεία 34 εκατ. ευρώ, με σκοπό να τη βοηθήσει να σταθεροποι­ήσει τις δραστηριότ­ητές της εν όψει της προγραμματ­ισμένης ανακεφαλαι­οποίησης. Η Croatia Airlines είναι μέλος της Star Alliance και το 2018 διακίνησε 2,17 εκατ. επιβάτες, έχοντας έσοδα 229 εκατ. ευρώ και ζημιές 11 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο αγοράς της στην Κροατία να υπολογίζετ­αι στο 25%.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece