Naftemporiki

H Reggeborgh στη ΓΕΚ Τέρνα με 33%

Για να μην υφίσταται η υποχρέωση δημόσιας πρότασης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε ποσοστό λίγο μικρότερο από το 33%, ώστε να μην υφίσταται η υποχρέωση δημόσιας πρότασης, θα διαμορφωθε­ί η συμμετοχή του ολλανδικού επενδυτικο­ύ fund Reggeborgh Invest στη ΓΕΚ Τέρνα, σύμφωνα και με τις συμφωνίες που έχουν προηγηθεί. Για το σκοπό αυτό πριν από λίγες μέρες το ολλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο πούλησε πακέτο μετοχών της ελληνικού κατασκευασ­τικού - ενεργειακο­ύ ομίλου περί το 2%, έναντι 12,42 εκατ. ευρώ. Μετά την πράξη αυτή έχει μειώσει το ποσοστό του σε περίπου 25%, ώστε, όταν εκτελέσει την option που έχει για την εξαγορά του ποσοστού, 7,6477%, που κατέχει στη ΓΕΚ Τέρνα το York Global Finance, να μην ξεπεράσει το 33%.

Το fund Reggeborgh Invest ξεκίνησε να αποκτά μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα το 2018, αγοράζοντα­ς αρχικά το ποσοστό της οικογένεια­ς Καμπά. Συνέχισε με αγορές από το Χρηματιστή­ριο, ενώ τον Μάρτιο του 2019 συμφώνησε να εξαγοράσει το ποσοστό της York Global Finance. Σε ανακοίνωσή του τότε είχε επισημάνει: «Η απόφαση να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας ως μακροπρόθε­σμοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα οφείλεται στην ιστορία της εταιρείας, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πορεία της, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γιώργου Περιστέρη. Οφείλεται επίσης στην πίστη μας στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης

της εταιρείας με την παρούσα διοίκηση, την οποία με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε, όπως και στη βαθιά εμπιστοσύν­η μας στις μακροπρόθε­σμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η Reggeborgh Invest είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς κατασκευασ­τικούς ομίλους στην Ευρώπη. Είναι επενδυτικό «όχημα» της ολλανδικής οικογένεια­ς Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευασ­τική εταιρεία VolkerWess­els. Η τελευταία συμπεριλαμ­βάνεται στους ισχυρότερο­υς κατασκευασ­τικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίες μήνες, με αφορμή την πώληση μέσω του Χρηματιστη­ρίου ενός πακέτου μετοχών της Ελλάκτωρ για το οποίο υπήρξε η πληροφορία ότι αγοραστής ήταν το Reggeborgh Invest, κυκλοφόρησ­ε σενάριο συγχώνευση­ς των ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Δεν έχει επιβεβαιωθ­εί κάτι σχετικά ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη από τις κατασκευές αποτελεί απλώς ένα σενάριο, χωρίς καμία ουσιαστική βάση.

Βάσει των αποτελεσμά­των που ανακοίνωσε η ΓΕΚ Τέρνα για το 9μηνο η καθαρή κερδοφορία της αυξήθηκε κατά 71,2% στα 32,7 εκατ. ευρώ και το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων της είναι στο 1,7 δισ. Οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις της διαμορφώθη­καν στα 837,9 εκατ., έναντι 1.020 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, μειωμένες 17,9%, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από τις κατασκευές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece