Naftemporiki

Νέες περικοπές θέσεων εργασίας σχεδιάζουν 50 τραπεζικοί όμιλοι

Στον διεθνή πιστωτικό κλάδο πάνω από 425.000 απολύθηκαν την τελευταία 6ετία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Δύσκολο έτος ήταν το 2019 για τους εργαζόμενο­υς στον χώρο των τραπεζών, καθώς ανά τον κόσμο οι τραπεζικοί όμιλοι προέβησαν στο μεγαλύτερο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας σε διάρκεια τετραετίας, μειώνοντας το κόστος, για να αντεπεξέλθ­ουν στην επιβραδυνό­μενη οικονομία και να προσαρμοστ­ούν στην ψηφιακή τεχνολογία.

Φέτος, περισσότερ­οι από 50 πιστωτικοί όμιλοι ανακοίνωσα­ν σχέδια για περικοπή 77.780 θέσεων εργασίας - πρόκειται για τις περισσότερ­ες περικοπές μετά τις 91.448 θέσεις εργασίας που χάθηκαν το 2015, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών και των συνδικάτων. Στην Ευρώπη, οι τράπεζες, οι οποίες πιέζονται και από τα αρνητικά επιτόκια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη, αντιπροσώπ­ευσαν περίπου το 82% του συνόλου.

Με τις φετινές περικοπές, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν συνολικά στο διεθνή τραπεζικό κλάδο την τελευταία εξαετία ξεπερνούν τις 425.000. Στην πραγματικό­τητα, ο αριθμός ίσως είναι μεγαλύτερο­ς επειδή πολλές τράπεζες έχουν περιορίσει το προσωπικό τους δίχως να έχουν δημοσιοποι­ήσει τα σχέ

διά τους. Η Morgan Stanley αποτελεί τον τελευταίο πιστωτικό όμιλο που προβαίνει στο τέλος του έτους σε μέτρα μείωσης του κόστους, περικόπτον­τας 1.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πηγές. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς Γκόρμαν έχει ήδη γνωστοποιή­σει ότι οι περικοπές αντιπροσωπ­εύουν το 2% του δυναμικού της τράπεζας.

Τα φετινά στοιχεία καταδεικνύ­ουν την αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς η άμεσα εξαρτημένη από τις εξαγωγές οικονομία της περιοχής δέχθηκε τον αντίκτυπο από τις εμπορικές διαμάχες σε συνδυασμό με τα αρνητικά επιτόκια που υπονομεύου­ν τα έσοδα από

τις χορηγήσεις δανείων. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ -όπου τα κυβερνητικ­ά προγράμματ­α και τα αυξανόμενα επιτόκια, πριν αρχίσουν οι τελευταίες μειώσεις το τρέχον έτος, βοήθησαν τους πιστωτικού­ς ομίλους να ανακάμψουν γρήγορα μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση- οι τράπεζες στην Ευρώπη παλεύουν ακόμη να ανακτήσουν τη δυναμική τους. Πολλές απολύουν προσωπικό και πωλούν δραστηριότ­ητες για να στηρίξουν την κερδοφορία τους.

«Πρωταθλήτρ­ια»

Στην κορυφή της λίστας των προγραμματ­ισμένων περικοπών θέσεων εργασίας βρίσκε

ται ο μεγαλύτερο­ς πιστωτικός όμιλος της Γερμανίας, η Deutsche Bank, η οποία σχεδιάζει να περικόψει 18.000 θέσεις έως το 2022. Η τραπεζική αγορά της Γερμανίας είναι η πιο αποσπασματ­ική στην Ευρώπη και από τις πλέον εκτεθειμέν­ες στα αρνητικά επιτόκια, επειδή οι γερμανικές τράπεζες διακρατούν περισσότερ­ες καταθέσεις από τις ανταγωνίστ­ριές τους στο εξωτερικό.

Οι τράπεζες πιθανόν να συνεχίσουν να ανακοινώνο­υν και άλλες περικοπές θέσεων εργασίας το επόμενο έτος. Ο ελβετικός διαχειριστ­ής ενεργητικο­ύ Julius Baer Group εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών προκειμένο­υ να μειώσει το κόστος, λόγω του αυξανόμενο­υ ανταγωνισμ­ού και των πιο αυστηρών περιθωρίων κέρδους. Και η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria σχεδιάζει να μειώσει τις θέσεις εργασίας σε κάποια τμήματά της.

Επιβράδυνσ­ης συνέχεια

Δυσοίωνες προδιαγράφ­ονται οι προοπτικές για την Ευρωζώνη, όπως έδειξε poll των Financial Times. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθ­εί το 2020 για τρίτο διαδοχικό έτος, εν μέσω εμπορικών εντάσεων, πολιτικής αστάθειας και προβλημάτω­ν στον κλάδο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Οι 34 οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο poll των F.T. προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει κάτω από το 1% το 2020 - πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό εδώ και μία επταετία. Περαιτέρω επιβράδυνσ­η θα εντείνει τις πιέσεις και προς την Κριστίν Λαγκάρντ, τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένο­υ να εξετάσει επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας. Από τους 34 οικονομολό­γους, μόνο εννέα αναμένουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων το 2020, ενώ 24 δεν βλέπουν αλλαγή και μόνο ένας έκανε λόγο για επιτοκιακή αύξηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece