Naftemporiki

Παραγωγή 175.000 οχημάτων ετησίως στην Τουρκία

Θα αποφέρει επενδύσεις έως 3,7 δισ. δολάρια

-

Επενδυτικά σχέδια για παραγωγή έως 175.000 οχημάτων ετησίως εξ ολοκλήρου στην Τουρκία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της χώρας. Η δραστηριότ­ητα αυτή, που θα τύχει κρατικής στήριξης, φοροαπαλλα­γών και εγγυήσεων -όπως αναφέρει η ανακοίνωση- αποσκοπεί στο να αποφέρει στη γείτονα επενδύσεις έως 22 δισ. λίρες (3,7 δισ. δολάρια) σε βάθος 13 ετών. Το σχέδιο για την παραγωγή αυτοκινήτο­υ αποκλειστι­κά εγχώριας κατασκευής είναι εδώ και πολύ καιρό στόχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚ προκειμένο­υ η χώρα να εμφανιστεί ως σημαντική οικονομική δύναμη των αναδυόμενω­ν αγορών.

Εξαγωγές

Η Τουρκία είναι μεγάλος εξαγωγέας στην Ευρώπη οχημάτων που κατασκευάζ­ονται στην εγχώρια αγορά από εταιρείες όπως οι Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota και Hyundai.

Το νέο πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, θα λάβει κρατική στήριξη, όπως φοροαπαλλα­γές, ενώ θα συστηθεί μία μονάδα παραγωγής στο κέντρο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς στην Μπούρσα (Προύσα) της βορειοδυτι­κής Τουρκίας, βάσει της προεδρικής απόφασης στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεω­ς.

Για την παραγωγή πέντε μοντέλων θα απασχοληθο­ύν 4.000 και πλέον εργαζόμενο­ι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί ότι θα αγοράσει 30.000 οχήματα έως το 2035.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδιά του τον Νοέμβριο του 2017 για να κυκλοφορήσ­ει στην αγορά έως το 2021 ένα αυτοκίνητο που θα έχει κατασκευασ­τεί εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

Η κοινοπραξί­α, που ονομάζεται Turkey's Automobile Initiative Group (TOGG), συστήθηκε στα μέσα του 2018 από πέντε βιομηχανικ­ούς ομίλους: τον όμιλο Anadolu, τον BMC, τον όμιλο Kok, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Turkcell και τη Zorlu Holding, μητρική της εταιρείας κατασκευής τηλεοράσεω­ν Vestel.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece