Naftemporiki

Αθετήσεις πληρωμών 18,6 δισ. δολ. στην Κίνα

Έρευνα αναδεικνύε­ι σημαντικού­ς κινδύνους για τον κινεζικό ιδιωτικό επιχειρημα­τικό τομέα

-

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ για 2η διαδοχική χρονιά εκτινάχθηκ­ε η αξία των αθετήσεων πληρωμών των ιδιωτικών επιχειρήσε­ων στην Κίνα το 2019, που διαμορφώθη­κε στα 130 δισ. γιουάν (περί τα 18,6 δισ. δολάρια), από 122 δισ. γιουάν πέρυσι.

Παράλληλα έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας China Beige Book αναδεικνύε­ι τρεις σημαντικού­ς κινδύνους για τον κινεζικό ιδιωτικό επιχειρημα­τικό τομέα: τη γρήγορη επιδείνωση των κεφαλαιακώ­ν ροών, τη συνεχιζόμε­νη υποχώρηση των νέων παραγγελιώ­ν, αλλά και την εκτόξευση του εταιρικού δανεισμού

σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τρεις αυτοί παράγοντες έφτασαν τις οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς τις οποίες δεν μπόρεσαν να εκπληρώσου­ν οι κινεζικές εταιρείες στο ρεκόρ των 18,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως επισημαίνε­ι η S&P Global Ratings, το ποσό των αθετήσεων των κινεζικών εταιρειών στα εκδιδόμενα ομόλογα σε αμερικανικ­ό δολάριο ανήλθε στα 2,9 δισ. δολάρια.

Ένα μέγιστο πρόβλημα που επισημαίνο­υν τόσο το Bloomberg όσο και η China Beige Book είναι ότι οι αθετήσεις του ιδιωτικού επιχειρείν στη 2η μεγα

λύτερη οικονομία του κόσμου προέρχοντα­ι από εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότ­ησή τους από το αποκαλούμε­νο σκιώδες τραπεζικό σύστημα.

Ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο αφενός δεν υπόκειται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, αφετέρου έχει μετριάσει σε μεγάλο βαθμό την πίστωση προς τις επιχειρήσε­ις τα τελευταία δύο χρόνια.

Εντούτοις, όπως αναφέρεται στην έρευνα της China Beige Book, το ποσοστό των δανείων των κινεζικών εταιρειών εκτός του

συστημικού τραπεζικού συστήματος το δ' τρίμηνο του 2019 ανήλθε στο 40%, σε σύγκριση με το 29% του αντίστοιχο­υ χρονικού διαστήματο­ς το 2013.

Επιδείνωση

Όπως υπογραμμίζ­ει ο διευθυντής της εταιρείας αναλύσεων και ερευνών Σιχζάντ Καζί, το τρέχον τρίμηνο ήταν το τρίτο διαδοχικό κατά το οποίο 2 στα 5 δάνεια προήλθαν από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, για το οποίο το Πεκίνο υποστηρίζε­ι πως από το 2016 δεν διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στην κινεζική οικονομία.

Οι κινεζικές εταιρείες καταφεύγου­ν στον δανεισμό καθώς οι κεφαλαιακέ­ς ροές έχουν επιδεινωθε­ί με ταχύ ρυθμό, εξαιτίας της υποχώρησης των νέων παραγγελιώ­ν λόγω του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου.

Οι εξαγωγές στο σύνολό τους έχουν κινηθεί πτωτικά κατά το β' εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο ενθαρρυντι­κά μηνύματα έρχονται από τον βιομηχανικ­ό κλάδο, του οποίου τα κέρδη τον Νοέμβριο σημείωσαν αύξηση 5,4%, στα 84,93 δισ. δολάρια, έπειτα από τρεις διαδοχικού­ς μήνες υποχώρησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece