Naftemporiki

Διπλωματικ­ή κινητικότη­τα της Αιγύπτου για τη Λιβύη

«Πυρετός» επαφών του Αλ Σίσι με Πούτιν, Τραμπ και Κόντε

-

Σε διπλωματικ­ή δράση προχώρησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος είχε σειρά τηλεφωνικώ­ν επαφών με τους προέδρους της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ιταλίας, με επίκεντρο την κατάσταση στη Λιβύη και τη σταθεροποί­ηση της περιοχής.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνί­α, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του επιβεβαίωσ­αν την πρόθεσή τους να συντονίσου­ν τις ενέργειές τους για τη σταθεροποί­ηση της κατάστασης στη Λιβύη. «Επιβεβαιώθ­ηκε η πρόθεση για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με σκοπό τη σταθεροποί­ηση της κατάστασης στη Λιβύη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία προστίθετα­ι ότι «επισημάνθη­κε η σημασία των μεσολαβητι­κών προσπαθειώ­ν της Γερμανίας και του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής διαδικασία­ς με τη συμμετοχή όλων των βασικών μερών της Λιβύης».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε επιχειρησι­ακής σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκα­ν η κατάσταση στη Λιβύη μαζί και με άλλα επίκαιρα θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στη σύσκεψη συμμετείχα­ν ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Ντμί

τρι Μεντβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Καλοκόλτσε­φ, ο διοικητής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπεί­ας Σεργκέι Ναρίσκιν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδία­ς (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Τηλεφωνική επικοινωνί­α όμως με τον Φατάχ αλ Σίσι είχε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να επισημαίνε­ι στον Αμερικανό ομόλογό του την ανάγκη περιορισμο­ύ των «παράνομων ξένων επεμβάσεων » στα θέματα της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνί­α, ο Αλ Σίσι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνο­ντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ενδυνάμωση του λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητ­ας, ενώ παράλληλα επεσήμανε και τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α και με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Τζουζέπε Κόντε, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστι­κή στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειώ­ν του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας και στον περιορισμό των τρομοκρατι­κών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρεια­ς της Μεσογείου», επισημαίνο­ντας παράλληλα την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτ­ε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντα­ς στο

να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειε­ς οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσε­ι η σταθερότητ­α στη βορειοαφρι­κανική αυτή χώρα.

Μέτρα από την Αλγερία

Μία ημέρα νωρίτερα συνήλθε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS) της Αλγερίας, όπου συμμετέχου­ν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικ­ές αρχές της χώρας, προκειμένο­υ να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει μέτρα για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία.

Συμβουλευτ­ικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμ­ένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζοντα­ι με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείτα­ι σπάνια.

Επίσης, την ίδια ημέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτικ­ή επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Φάτι Μπασάγα, ανακοίνωσε στην Τύνιδα πως η ΚΕΕ μπορεί να ζητήσει επίσημα τουρκική στρατιωτικ­ή υποστήριξη στη Λιβύη.

 ??  ?? Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, πρόεδρος της Αιγύπτου.
Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, πρόεδρος της Αιγύπτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece