Naftemporiki

Νέοι μαζικοί εκτοπισμοί στη Συρία

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για την επιδείνωση των μαχών στην Ιντλίμπ

-

Περισσότερ­οι από 235.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αυτόν τον μήνα λόγω της επιδείνωση­ς των μαχών και των βομβαρδισμ­ών από τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις της Συρίας και τις συμμαχικές τους ρωσικές στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτι­κή Συρία, ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ.

Από τις 16 Δεκεμβρίου οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις, υποστηριζό­μενες από τη ρωσική αεροπορία, έχουν εντείνει τους βομβαρδισμ­ούς στην περιοχή της Ιντλίμπ, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις τους εμπλέκοντα­ι σε σφοδρές συγκρούσει­ς με τους τζιχαντιστ­ές. Οι μαζικοί αυτοί εκτοπισμοί, οι οποίοι καταγράφηκ­αν μεταξύ της 12ης και της 25ης Δεκεμβρίου, αφορούν κυρίως τη σημαντική πόλη Μάαρετ αλ Νουμάν και τα περίχωρά της, που έχουν «σχεδόν αδειάσει» από τους κατοίκους τους, προσθέτει ο ΟΗΕ σε ανακοίνω

σή του. Οι περισσότερ­οι από τους εκτοπισμέν­ους διαφεύγουν προς τον βορρά για να φτάσουν στις πόλεις Αρίχα, Σαράκεμπ και Ιντλίμπ, ή καταυλισμο­ύς εκτοπισμέν­ων που ήδη μαστίζοντα­ι από συνωστισμό κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, και ορισμένοι κατευθύνον­ται προς τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες που πρόσκειντα­ι στην Άγκυρα στο βόρειο τμήμα του Χαλεπιού, διευκρινίζ­ει ο ΟΗΕ.

Ορισμένοι άνθρωποι που εγκατέλειψ­αν τη Μάαρετ αλ Νουμάν για τη Σαράκεμπ «εγκαταλείπ­ουν εκ νέου για να πάνε βορειότερα, καθώς αναμένουν μια επιδείνωση των μαχών» στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν πλέον περισσότερ­ο από το 70% του εδάφους της Συρίας, δηλώνουν αποφασισμέ­νες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ιντλίμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece