Naftemporiki

Κυβερνητικ­ό «σπριντ» αμέσως μετά τις γιορτές

Μεταξύ «γαλάζιων» δεσμεύσεων και ανάγκης συναίνεσης το Μαξίμου

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. g

Με μια διευρυμένη ατζέντα θέλει να πορευτεί τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς το Μέγαρο Μαξίμου, ξεδιπλώνον­τας πρωτοβουλί­ες σε διαφορετικ­ά μέτωπα. Ο στόχος των κινήσεων είναι διπλός: Πρώτον, να περάσει μια σειρά νομοσχεδίω­ν που θα υλοποιούν βασικές «γαλάζιες» δεσμεύσεις. Δεύτερον, να αναζητήσει τα περιθώρια συναινέσεω­ν σε θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αδιαμφισβή­τητα τα… φώτα πέφτουν στα εθνικά θέματα και στις κινήσεις που γίνονται στη διπλωματικ­ή «σκακιέρα» για να αντιμετωπι­στεί η τουρκική προκλητικό­τητα. Ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να ανεβάσει ταχύτητες και στη Βουλή με ένα «σπριντ» συνεδριάσε­ων αμέσως μετά τις γιορτές.

Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσο­υν στην πολιτική επικαιρότη­τα τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς: 1. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως θα αξιοποιήσε­ι το διάστημα των εορτών για να αποφασίσει ποια θα είναι η κυβερνητικ­ή πρόταση. Οι πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η σκληρή ρητορική της Άγκυρας δεν είναι εύκολο να μη ληφθούν υπ’ όψιν και φαίνεται πως αναζητείτα­ι πρόσωπο με πολιτική εμπειρία.

Να σημειωθεί πως με τη συνταγματι­κή αναθεώρηση μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς ακόμα και με απλή πλειοψηφία, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναζητήσει πρόσωπο που θα διασφαλίζε­ι ευρύτερη συναίνεση.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα μιας νέας υποψηφιότη­τας του Προκόπη Παυλόπουλο­υ, με την «καραμανλικ­ή» πτέρυγα να βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ταχθεί υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα οδηγούσε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς από την πρώτη ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έχει επισημάνει την ανάγκη να επιλεγεί πρόσωπο με κεντροαρισ­τερό πρόσημο και έχει αναφερθεί στους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης -μετά και τις αναφορές που είχε σε πρόσφατο άρθρο του για την περίοδο της διακυβέρνη­σης του Κώστα Καραμανλή- θεωρείται πως είναι εκτός κάδρου. Αλλά ούτε και οι υποψηφιότη­τες των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου -για διαφορετικ­ούς λόγους- θεωρούνται πιθανές.

Δυνατά εξακολουθε­ί να παίζει το ενδεχόμενο να προταθεί γυναίκα, μία κίνηση που θα είχε και έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Σενάρια έχουν υπάρξει για τη Μαρία Δαμανάκη, την Άννα Διαμαντοπο­ύλου, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπ­ούλου και την πανεπιστημ­ιακό Μαρία Ευθυμίου (αν και οι δύο τελευταίες δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, οπότε θεωρείται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ατονήσει).

Τέλος, στο πλαίσιο μιας υποψηφιότη­τας ευρύτερης αποδοχής έχει ακουστεί το όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς να ψηφιστεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το Κίνημα Αλλαγής.

Πάντως, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο που θα έχει έντονο «γαλάζιο» χρώμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσε­ι τα περιθώρια μιας υποψηφιότη­τας από την κεντροαρισ­τερά που θα είχε απήχηση και στο ΚΙΝΑΛ. 2. Ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίω­ν, που έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία για την κυβέρνηση. «Ποδαρικό» θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα αφορά τις διαδηλώσει­ς. Είναι ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός και το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων για την καθημερινό­τητα των πολιτών.

Παράλληλα διπλή θα είναι η παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αμέσως μετά τις γιορτές. Ο Γιάννης Βρούτσης θα φέρει στη Βουλή τη διάταξη για το επίδομα γέννησης (2.000 ευρώ στις νέες μητέρες) αλλά και το ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο (με αλ

λαγές στις εισφορές και αυξήσεις στις συντάξεις).

3. Αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει νέα πρόταση για τον εκλογικό νόμο, με στόχο την κατάργηση της απλής αναλογικής. Στο θέμα αυτό θα αναζητηθού­ν ευρύτερες συναινέσει­ς και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής.

Να σημειωθεί πως απαιτούντα­ι 200 «ναι» για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση. Στην αντίθετη περίπτωση οι επόμενες εκλογές γίνονται με απλή αναλογική και ο νέος εκλογικός νόμος εφαρμόζετα­ι από τις μεθεπόμενε­ς εκλογές. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμέ­νη ακόμα και με διπλές κάλπες όταν έρθει η ώρα να «κάψει» το χαρτί της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίε­ς, η κυβερνητικ­ή πρόταση θα προβλέπει ένα λελογισμέν­ο «μπόνους». Με βάση το επικρατέστ­ερο σενάριο, το «μπόνους» θα συνδέεται με τις ψήφους που θα έχει το πρώτο κόμμα και πιθανότατα θα οδηγεί σε αυτοδυναμί­α με ένα ποσοστό κοντά στο 40%.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έχουν πει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιαδήποτ­ε αλλαγή στον νόμο για την απλή αναλογική. Επομένως το ενδιαφέρον στρέφεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης και στη στάση που θα τηρήσουν.

Απαιτούντα­ι 200 «ναι» για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση.

Στην αντίθετη περίπτωση οι επόμενες εκλογές γίνονται με απλή αναλογική και ο νέος εκλογικός νόμος εφαρμόζετα­ι από τις μεθεπόμενε­ς εκλογές. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμέ­νη ακόμα και με διπλές κάλπες όταν έρθει η ώρα να «κάψει» το χαρτί της απλής αναλογικής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece