Naftemporiki

Ελληνικό τείχος στην τουρκική προκλητικό­τητα

Σειρά επαφών για σφυρηλάτησ­η συμμαχιών

-

Με ένα μπαράζ συναντήσεω­ν εντός και εκτός συνόρων απαντά η ελληνική πλευρά στην τουρκική προκλητικό­τητα, με το πρόγραμμα των επόμενων 30 ημερών να είναι κλεισμένο ήδη. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με στόχο τη σφυρηλάτησ­η ισχυρών συμμαχιών. Μαραθώνιο συναντήσεω­ν θα έχει τον Ιανουάριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επαφές που θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο αρχικά με την Ιταλία και στη συνέχεια με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Συγκεκριμέ­να στις 2/1 θα υπογραφεί στο Ζάππειο η διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσε­ι η Ιταλία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσει­ς στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδ­η. Στις 7/1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα γίνει και γεύμα από τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Στις 22 του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχε­ι στο φόρουμ του Νταβός, όπου αναμένεται να έχει σειρά επαφών, ενώ στις 27 -σύμφωνα με πληροφορίε­ς- θα επισκεφθεί το Άουσβιτς. Ο κύκλος των συναντήσεω­ν θα ολοκληρωθε­ί στις 29 Ιανουαρίου στο τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Επαφές ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Δένδιας στις 4 του μήνα θα βρεθεί στο Κάιρο, όπου θα γίνει συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, αλλά και Γαλλίας. Μέσα στον επόμενο μήνα ο ΥΠΕΞ αναμένεται να βρεθεί και στο Μαρόκο, στο πλαίσιο των επαφών που έχει στην ευρύτερη περιοχή μετά την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Παράλληλα είναι προγραμματ­ισμένες σε τεχνικό επίπεδο συναντήσει­ς με εμπειρογνώ­μονες από την Ιταλία τη Δευτέρα και την Αίγυπτο στις 8/1 για το θέμα της ΑΟΖ. Όσον αφορά την Ιταλία, στόχος είναι να αντιμετωπι­στούν τυχόν ενστάσεις που προέρχοντα­ι κυρίως από ψαράδες, ενώ με το Κάιρο υπάρχει συζήτηση για το αν μπορεί να υπάρξει οριστική διευθέτηση.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν έχει παροξύνει την απειλητική του στάση και προσπαθεί με τρόπο περίπου απειλητικό να δημιουργήσ­ει τετελεσμέν­α στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» επισήμανε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις διπλωματικ­ές κινήσεις της Αθήνας, σημειώνοντ­ας ότι έχουν δημιουργήσ­ει μία «πολύ εντυπωσιακ­ή διπλωματικ­ή περιχαράκω­ση και απομόνωση της Τουρκίας».

Την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση απομόνωσης εξέφρασε και ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει στόχο τη στρατιωτικ­οποίηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζει. «Εμείς δεν έχουμε στείλει στην Τουρκία το μήνυμα ότι θέλουμε όξυνση της κατάστασης» επισήμανε. Αντίθετα, εξήγησε, όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας μιλάει για διάλογο, που όμως δεν γίνεται με κανονιοφόρ­ους και με αποστολή στρατευμάτ­ων.

Πάντως, η Τουρκία συνεχίζει την ίδια ρητορική και συνεχίζει τις προκλητικέ­ς ενέργειες. Σε 98 παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν χθες 17 τουρκικά αεροσκάφη, σε Β.Α., Κεντρικό και Ν.Α. Αιγαίο, ενώ σημειώθηκα­ν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece