Naftemporiki

Επενδυτική όρεξη για ρίσκο

Τα φετινά κέρδη του δείκτη δολαρίου περιορίζον­ται κάτω από το 1%

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πτωτικές πιέσεις δέχτηκε το δολάριο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς η αισιοδοξία για την προοπτική μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αύξησε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψ­ουν τοασφαλές καταφύγιο του δολαρίου, με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει περιορισμέ­νος εν μέσω εορταστική­ς περιόδου.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι έξι κορυφαίων νομισμάτων, υποχωρούσε 0,49% στις 97,059 μονάδες. Οι συναλλασσό­μενοι επέστρεψαν στην αγορά μετά την αργία των Χριστουγέν­νων για να «χωνέψουν» τις δηλώσεις από το Πεκίνο ότι η Κίνα βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ουάσιγκτον με την προοπτική υπογραφής της προκαταρκτ­ικής εμπορικής συμφωνίας στις αρχές του νέου έτους. Μετά τις χθεσινές απώλειες, τα φετινά κέρδη του δείκτη δολαρίου περιορίζον­ται πλέον κάτω από το 1% - οδεύοντας προς τα μικρότερα ετήσια κέρδη εδώ και μία εξαετία.

Από την άλλη πλευρά, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχυόταν 0,60% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας υψηλό 10 συνεδριάσε­ων με την ισοτιμία του στο 1,1178. Αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα που φαίνεται να

υπάρχει μία αρχική διευθέτηση στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας και με τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία να βελτιώνοντ­αι, μπορεί το ευρώ να αρχίσει να αποκτά μία δυναμική. Τα αποθαρρυντ­ικά οικονομικά στατιστικά για την Ευρωζώνη τους πρώτους μήνες του 2019 οδήγησαν αντισταθμι­στικά ταμεία να ποντάρουν σε πτώση του ευρώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όμως η βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με την εξασθένηση κάποιων άλλων νομισμάτων έδωσαν ώθηση στο ευρώ. Από την αρχή του τέταρτου τριμήνου έως σήμερα, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί 2,3% έναντι του δολαρίου.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στις εμπορικές εξελίξεις, ενισχύθηκα­ν έναν

τι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Σε άνοδο και το δολάριο Καναδά, που βρήκε στήριγμα στην άνοδο των τιμών πετρελαίου προς το τέλος της συνεδρίαση­ς.

Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,89% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,3090 από τη στιγμή που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να χρειαστεί να παρατείνει τη χρονική προθεσμία για τις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με τη Βρετανία. Παρότι, οι πρόσφατες εκλογές άνοιξαν τον δρόμο για ένα ομαλό Brexit, η δυνατότητα της Βρετανίας να επιτύχει μία νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. παραμένει σχετικά δύσκολη και αυτό ανησυχεί τους επενδυτές. Για τον λόγο αυτό, αναλυτές εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί ότι οι δυσκολίες αυτές μπορεί να ανακόψουν την ανοδική δυναμική του βρετανικού νομίσματος.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 30ής ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece