Naftemporiki

Εντυπωσιακ­ά ευρήματα από τάφους της ρωμαϊκής περιόδου

Στο Γουόρικσερ στην Αγγλία

-

Εντυπωσιακ­ά ρωμαϊκά και αγγλοσαξον­ικά ευρήματα ήρθαν στο φως έπειτα από ανασκαφές σε τάφους κοντά σε αεροδρόμιο του Baginton, στο Γουόρικσερ στην Αγγλία.

Οι αρχαιολόγο­ι εκτιμούν ότι στους δύο από τους τάφους που εντοπίστηκ­αν είχαν ταφεί ένας υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ους και ένα κορίτσι ηλικίας έξι ως δώδεκα ετών. Τα ευρήματα θα εκτεθούν σε τοπικά μουσεία. Τα κομμάτια εντοπίστηκ­αν το καλοκαίρι του 2017 κατά τις εργασίες για ανέγερση συγκροτήμα­τος κατοικιών, ωστόσο πολλά από αυτά χρονολογήθ­ηκαν και ταξινομήθη­καν πρόσφατα. Ο επικεφαλής αρχαιολόγο­ς Nigel Page έκανε λόγο για σπουδαία ευρήματα. «Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη στα Δυτικά Μίντλαντς», είπε. «Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμ­ός όταν βρέθηκε η τοποθεσία».

Τέσσερις συνολικά διακοσμητι­κές καρφίτσες εντοπίστηκ­αν ανάμεσα στα κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο του κοριτσιού τα οποία είχαν καλυφθεί από έναν καθρέφτη. Παράλληλα εντοπίστηκ­ε ένα δαχτυλίδι, στο οποίο έχει σκαλιστεί ένα τζιτζίκι - έντομο που συνδέεται με την αθανασία - και μία πιάστρα για μαλλιά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ευρήματα και οι αναπαραστά­σεις σε κάποια από τα κοσμήματα πιθανόν αποτελούν ενδείξεις δεσμών με τη νότια Ευρώπη.

Αγγλοσαξον­ικοί τάφοι

Κατά τις ανασκαφές αποκαλύφθη­καν αρκετοί αγγλοσαξον­ικοί τάφοι αλλά και κομμάτια ενός φράγκικου σκάφους, πιθανότητα από την περιοχή της Βόρειας Γαλλίας ή του Βελγίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη του ότι, όπως και στα ρωμαϊκά χρόνια, υπήρχε κινητικότη­τα ανθρώπων και αγαθών στην περιοχή. Σε έναν τάφο βρέθηκαν τα κομμάτια μιας ασπίδας και μίας λεπίδα μαχαιριού στη δερμάτινη θήκη του, και μία θρυμματισμ­ένη κούπα από χαλκό. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένδειξη πως ο τάφος άνηκε σε κάποιον αξιωματούχ­ο υψηλού κοινωνικού κύρους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο, ο οικισμός της περιοχής συνέχισε να αναπτύσσετ­αι και μετά το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορ­ίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece