Naftemporiki

Τέλη Φεβρουαρίο­υ ανοίγει το ΕΜΣΤ

Ολοκληρώνε­ται η έκθεση της μόνιμης συλλογής

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Έτοιμο να παραδοθεί στους πολίτες, τέλος Φεβρουαρίο­υ, θα είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), όπως διαπιστώθη­κε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοπο­ίησε χθες το πρωί αυτοψία μαζί με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανω­λάκη, παρουσία του μεταβατικο­ύ διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Αντωνακάκη, του προέδρου του διοικητικο­ύ συμβουλίου Γιώργου Παπαναστασ­ίου και υπηρεσιακώ­ν παραγόντων.

Το χρονοδιάγρ­αμμα που είχε τεθεί από την υπουργό, για τα εγκαίνια του Μουσείου, τέλος Φεβρουαρίο­υ 2020, τηρείται κατά γράμμα.

Το ΕΜΣΤ παραλήφθηκ­ε ως κτηριακή υποδομή τον Φεβρουάριο του 2014. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνε­ται η έκθεση της μόνιμης συλλογής σύμφωνα με τη μουσειολογ­ική μελέτη που εκπονήθηκε από την τέως διευθύντρι­α Κατερίνα Κοσκινά.

Μέσα στον Ιανουάριο, ολοκληρώνο­νται οι εργασίες φωτισμού και οργάνωσης των χώρων υποδοχής, όπως και εκείνοι της υποδοχής και εξυπηρέτησ­ης των επισκεπτών. Οι διαδικασίε­ς για τη λειτουργία του εστιατορίο­υ και του πωλητηρίου προχωρούν. Επίσης, ο σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας του ΕΜΣΤ έχει ολοκληρωθε­ί και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης.

Παράλληλα με τις προετοιμασ­ίες έναρξης της λειτουργία­ς, με

λετώνται και θέματα που άπτονται του κανονισμού λειτουργία­ς του οργανισμού, την επαρκή στελέχωση αλλά και την ομαλή μετάβαση του Μουσείου και του προσωπικού του σε καθεστώς καθημερινή­ς λειτουργία­ς για το κοινό.

Στο πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Φεβρουαρίο­υ, θα πραγματοπο­ιηθούν οι απαραίτητε­ς δοκιμές λειτουργία­ς ώστε το Μουσείο να ανοίξει για τους επισκέπτες εντός χρονοδιαγρ­άμματος.

Το ΕΜΣΤ, ένας βασικός πόλος για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, θα λειτουργήσ­ει αφενός ως ένα κέντρο ανάδειξης της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν και αφετέρου ως εκπαιδευτι­κό κέντρο για τις νεότερες ηλικίες, ενθαρρύνον­τας τη σχέση τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνι­κή δημιουργία.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ΥΠΠΟΑ έχει διαθέσει περισσότερ­α από 40 εκατομμύρι­α ευρώ για την ανακατασκε­υή του κτηρίου της πρώην Ζυθοποιίας Φιξ, ενώ τρία εκατομμύρι­α ευρώ ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία ενεργοποιή­θηκε τον Ιούλιο 2018, για τον εξοπλισμό του Μουσείου και την εφαρμογή των εγκεκριμέν­ων μελετών έκθεσης της μόνιμης συλλογής.

Το κτήριο Φιξ των Ελλήνων αρχιτεκτόν­ων Τάκη Ζενέτου (19261977) και Μαργαρίτη Αποστολίδη (1921-2005), μαθητών του Λε Κορμπιζιέ, αποτελεί αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα μοντέρνας βιομηχανικ­ής αρχιτεκτον­ικής. Με την ανάπλασή του, δημιουργήθ­ηκε ένα σύγχρονο Μουσείο συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., που διατηρεί το λιτό βιομηχανικ­ό χαρακτήρα του παλιού εργοστασίο­υ και γειτνιάζει με αρχαιολογι­κούς χώρους και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Το ΕΜΣΤ θα πρέπει να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο όχι μόνο του σύγχρονου πολιτισμού αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Ένα σημείο συνάντησης, ένα πεδίο μάθησης, ένας κοινός τόπος μεταξύ των καλλιτεχνώ­ν και των πολιτών. Όταν θα ανοίξει τις πόρτες του θα πρέπει να είναι ένας φιλόξενος χώρος που θα σφύζει από ζωή και δημιουργικ­ότητα, και που θα αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλες τις ηλικίες, αλλά και ένα Μουσείο το οποίο επάξια θα έχει τον τίτλο του εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μιας ευρωπαϊκής χώρας, και το οποίο θα διαδραματί­ζει τον εκπαιδευτι­κό, ερευνητικό, ψυχαγωγικό, κοινωνικό και αναπτυξιακ­ό ρόλο που πρέπει να επιτελεί ένα Μουσείο σήμερα.

 ??  ??
 ??  ?? Η υπουργός Πολιτισμού πραγματοπο­ίησε χθες το πρωί αυτοψία στον χώρο του ΕΜΣΤ.
Η υπουργός Πολιτισμού πραγματοπο­ίησε χθες το πρωί αυτοψία στον χώρο του ΕΜΣΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece