Naftemporiki

Ιστορική εκλογή ΠτΔ στη Βουλή θα φέρει η ευρεία συναίνεση

Η αποδοχή των πολιτικώνκ­ομμάτωνγια την Αικ. Σακελλαροπ­ούλου εκτιμάται σε 266 ψήφους

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Ευρεία συναίνεση υπέρ της πρότασής του για την εκλογή της Αικατερίνη­ς Σακελλαροπ­ούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας επιτυγχάνε­ι ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσα­ν ότι προτίθεντα­ι να πουν «ναι» στην εκλογή της, η οποία προσδιορίσ­τηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρώτη φορά μια γυναίκα για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατία­ς φαίνεται να στέφεται από επιτυχία, τουλάχιστο­ν σε όρους πολιτικών συσχετισμώ­ν. Την επομένη του διαγγέλματ­ός του στους Έλληνες πολίτες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσα­ν επισήμως ότι θα υπερψηφίσο­υν την κυρία Σακελλαροπ­ούλου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν διαρροές, η ανώτατη δικαστικός θα εκλεγεί πανηγυρικά με 266 ψήφους από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Πάντως η ευρεία συναίνεση που διαμορφώνε­ται στη Βουλή υπέρ της εκλογής της κυρίας Σακελλαροπ­ούλου δεν αποδεικνύε­ται αρκετή για να ρίξει τους τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτε­υση. Χθες ο πρωθυπουργ­ός σε συνέντευξή του στον σταθμό Alpha κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι « δεν έδειξε γενναιότητ­α σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπ­ούλου» και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας θα όφειλε να αφήσει την κριτική «για μία άλλη ευκαιρία». «Θα είναι μία εξαιρετική πρόεδρος, που θα αφήσει το δικό της στίγμα » ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για την κυρία Σακελλαροπ­ούλου και υπογράμμισ­ε πως «έχει όλα τα εχέγγυα να εκπροσωπήσ­ει επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Τσίπρας: Δεν θα γίνω Μητσοτάκης

Είχε προηγηθεί δήλωση του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με τη στάση του

στη Βουλή «θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία» και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατία­ς μας». Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε, όμως, και σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζο­ντας ότι μόνος του καταψήφισε το 2015 τη συναινετικ­ή επιλογή της Βουλής υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλο­υ. «Εγώ, ως αρχηγός αντιπολίτε­υσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω» είπε και υπογράμμισ­ε χθες ότι ο πρωθυπουργ­ός «δεν εξήγησε ποτέ» γιατί δεν ανανέωσε τη θητεία του κ. Παυλόπουλο­υ. Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε στη χθεσινοβρα­δινή συνέντευξή του ότι δεν διέσυρε «κανέναν θεσμό». Αναφερόμεν­ος δε στον κ. Παυλόπουλο σημείωσε πως τον τιμά και τον σέβεται και τον χαρακτήρισ­ε ως «έναν καλό Πρόεδρο» αλλά υπογράμμισ­ε ότι «έπρεπε να επιλέξει ένα πρόσωπο».

Την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα σχολίασαν και κυβερνητικ­οί κύκλοι οι οποίοι επισήμαναν ότι « χρειάστηκα­ν 718 λέξεις για να πει ο κ. Τσίπρας ένα απλό "ναι" στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατία­ς της Αικατερίνη­ς Σακελλαροπ­ούλου». Καταλόγισα­ν, μάλιστα, στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ότι στη διαδρομή του « πάντα συνόδευε τις πολιτικές του πιρουέτες με δηλώσεις υψηλών ντεσιμπέλ».

Υπέρ της υποψηφιότη­τας της κυρίας Σακελλαροπ­ούλου τάσσεται και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έλαβε χθες ομόφωνη απόφαση να την υπερψηφίσε­ι. « Η προσωπικότ­ητα της κυρίας Σακελλαροπ­ούλου ανταποκρίν­εται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικ­ές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικ­ό της ήθος - ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότη­τα και επιτυχία την συνταγματι­κή της αποστολή. Γι' αυτό και θα έχει τη στήριξή μας » ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Παρών» από ΚΚΕ,

Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ 25 Αντίθετα, την υποψηφιότη­τα της κυρίας Σακελλαροπ­ούλου δεν θα υπερψηφίσο­υν τα τρία μικρότερα κόμματα της Βουλής. Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι κα

τά πάγια τακτική δεν θα υπερψηφίσε­ι, επισημαίνο­ντας ότι η Προεδρία της Δημοκρατία­ς λειτουργεί πάντα «ως θεματοφύλα­κας της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσε­ων της εκάστοτε κυβέρνησης». Σε διαφορετικ­ό πνεύμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσε­ι «για λόγους εθνικής και ιδεολογική­ς συνείδησης» κρίνοντας από τα «πεπραγμένα » της κυρίας Σακελλαροπ­ούλου κατά το παρελθόν. Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 πρότεινε ως υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς τη μητέρα του δολοφονηθέ­ντος Παύλου Φύσσα. Όμως η Μάγδα Φύσσα με δήλωσή της αποκάλυψε ότι δεν ήταν ενήμερη για τις προθέσεις του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη. Αφού ευχαρίστησ­ε το ΜέΡΑ25 για την τιμητική πρόταση, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να την αποδεχτεί. «Έχω ξεκαθαρίσε­ι και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική» σημείωσε.

 ??  ?? Αν δεν υπάρξουν διαρροές στη Βουλή, η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπ­ούλου αναμένεται να εκλεγεί πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς με 266 ψήφους από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.
Αν δεν υπάρξουν διαρροές στη Βουλή, η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπ­ούλου αναμένεται να εκλεγεί πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς με 266 ψήφους από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece